Met welke ecologische bouwmaterialen kunnen gebouwen ontworpen worden en met hoge isolatieparameters? Waarmee kunnen zelfs de absolute niet-standaard architecturale projecten gerealiseerd worden? Met aluminium!
Er zijn minstens 8 redenen waarom aluminium een uitstekende keuze is voor de AEC-branche (Architectural Engineering & Construction).
Aluminium is drie keer lichter dan staal. Daarom kunnen aluminium constructies worden opgezet waar andere oplossingen niet mogelijk zijn. Door de lichtheid en stijfheid van aluminium onderdelen kan beglazing worden ontworpen met afmetingen die tot nu toe onmogelijk waren.
– Eén van onze toonaangevende producten van dit type is de MB-SR50N kolom- en spiegelwand, bestemd voor de constructie van lichtgewicht vliesgevels. Deze keuze biedt zowel duurzaamheid als degelijkheid om een esthetische gevel te ontwerpen met een grote glaspartij, die een uniform roosteruitzicht biedt – legt Emmanuel Gregoire, Managing Director bij Aluprof Belgium nv uit.
Flexibiliteit én een mooie duurzaamheid die het mogelijk maken om gevelsystemen te creëren in een bijna onbeperkt aantal vormen.
Aluminium is voor architecten een heel krachtig hulpmiddel om de meest creatieve artistieke visies te kunnen realiseren … maar dat is niet het enige pluspunt. Smalle profielen zorgen ervoor dat aluminium ook kan gebruikt worden in renovatieprojecten. Vooral daar waar de historische gevel moet behouden worden.
In tegenstelling tot staal is aluminium niet onderhevig aan corrosie. Dat is belangrijk met het oog op het onderhoud van het materiaal. Het verlengt de levensduur van het gebouw en maakt dat renovaties of vervangingen minder vaak hoeven te gebeuren.
De tijden dat aluminium ramen als ‘koud’ werden beschouwd zijn al lang voorbij – verduidelijkt Emmanuel Gregoire. Nu behalen we heel goede isolatieparameters, al vanaf 0,5 W/m2K. Dit wordt bevestigd door onder meer het certificaat van het Passive House Institute in Darmstadt, dat onze systemen evalueert, aldus de deskundige.
– Door brede thermische onderbrekingen, met een speciale vorm te gebruiken, kunnen we een extra scheidingswand in de profielisolatie toepassen. De ruimte tussen de vleugel en het frame isoleren we met een tweecomponenten centrale pakking, en tussen het glas zelf en de profielen gebruiken we bijkomende isolerende inzetstukken. Het resultaat? Heel goede isolatieparameters die vereist zijn voor de moderne, ecologische bouw, verduidelijkt de expert.
De aluminium raam-, deur- en gevelsystemen hebben ook uitstekende parameters voor weerstand tegen weersomstandigheden (wind, regen, temperatuur). Aluminium kan perfect gebruikt worden om brandwerende onderdelen te creëren.
– Zo kan bijvoorbeeld het MB-78EI-systeem gebruikt worden om interne en externe brandscheidingswanden te implementeren met enkele of dubbele deuren met een hoge brandbestendigheidsklasse (van EI15 tot EI90), aldus Emmanuel Gregoire.
Vanuit ecologisch standpunt is er momenteel niets belangrijker dan het verminderen van de koolstofvoetafdruk en de afvalhoeveelheden. Aluminium is in dit opzicht het perfecte materiaal, aangezien het eindeloos kan worden verwerkt zonder kwaliteitsverlies, en het recyclen ervan vereist slechts 5 % van de energie die nodig is voor de productie van primair aluminium.
Door de terugwinning van aluminiumschroot, verminderen we ook de luchtvervuiling (met 95 %) en de watervervuiling (met 97 %). Zo’n hoge verwerkbaarheid van de grondstof betekent niet enkel dat er grondstof kan worden teruggewonnen, maar ook dat de hoeveelheid bouwafval kan worden verminderd.
Door de geschikte aluminiumleverancier te kiezen, kan men de koolstofvoetafdruk van de investering verder verkleinen. Door een hoge hoeveelheid aluminiumafval in te zetten bij het smelten tijdens het productieproces, kan men aluminium ingots verkrijgen met een geringere CO2-waarde.
– Het verschil is heel groot want terwijl de gemiddelde waarde van de koolstofvoetafdruk van primair aluminium (wereldproductie) 16,7 t CO2 e/t bedraagt, en in Europa 6,7 tCO2 e/t, bedraagt bij Aluprof de totale uitstoot van broeikasgassen (BKG) slechts 2,9 t CO2 e/t, door het gebruik van 65 % gerecycleerd aluminium tijdens het smeltproces, verduidelijkt de Managing Director bij Aluprof Belgium nv.
Aangezien aluminium opnieuw kan gebruikt worden, kan dit materiaal gebruikt worden in een circulaire economie. Niet als onderdeel van de biologische kringloop (waarbij het verwerkte afval verandert in meststof), maar als onderdeel van de technische kringloop, waarbij het afval weer een product wordt.
De circulaire economie is het belangrijkste strategische punt voor de Europese Unie om klimaatneutraliteit te bereiken en het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen. Dat is voor Brussel heel belangrijk, aangezien het met programma’s als het PREC (Programma Régional en Economie Circulaire) mikt op het behalen van goede resultaten met het oog op de circulaire economie.
– Bepaalde gevel-, raam-, en deursystemen van Aluprof (bijv. MB-SR50N HI+, MB-86 SI) behaalden het certificaat Cradle to Cradle, uitgereikt door het Cradle to Cradle Products Innovation Institute. Dit is het definitieve bewijs dat dit bouwmaterialen zijn met een positieve impact op het milieu en de mens, die het bouwen van constructies in een circulaire economie mogelijk maakt, benadrukt Emmanuel Gregoire.
Het belang van aluminium in de AEC-branche groeit, want als bedrijf dat aluminium gevelsystemen produceert, rusten we niet op onze lauweren, benadrukt Gregoire. Aan de ene kant ontwikkelen we ons op technologisch vlak. Het resultaat biedt nieuwe technische oplossingen die de levensduur en de duurzaamheid van de door ons voorziene systemen doen toenemen. Aan de andere kant werken we om de impact op het milieu te beperken. We zijn van plan om tegen 2025 de koolstofvoetafdruk van Aluprof met nog eens 15 % te verminderen, en tegen 2050 willen we volledig koolstofneutraal zijn.
Uitstekende duurzaamheid en degelijkheid. De mogelijkheid om zelfs de meest atypische en veeleisende constructies te ontwerpen. Het gemak om het te gebruiken bij de revitalisering en renovatie van een object. Deze argumenten tonen aan dat aluminium een bouwmateriaal is met veelzijdige toepassingen, waar men niet omheen kan. En als we hier ook nog eens de ecologische waarde en de neutrale impact voor het milieu aan toevoegen, dan is het wel duidelijk dat aluminium het materiaal van de toekomst is voor de bouwsector.
Artikel gesponsord door Aluprof
ALUPROF BELGIUM NV
TVA BE: 0631.791.484
BTW BE: 0631.791.484
Zeelsebaan 61, 9200 Dendermonde
+32 52 258 110
aluprof.eu/nl