In een overprikkelde samenleving winnen de kwaliteit van geluid en een goede akoestiek aan belang. Ze maken de ruimte aangenaam en bevorderen de activiteiten. Amptec acstx is de ideale partner voor architecten en interieurarchitecten die op zoek zijn naar akoestische oplossingen. Ze hebben de knowhow en tools in huis om het gewenste eindresultaat te behalen.
Van metingen, consultancy en installaties tot het bouwen van ruimtes: Amptec is een klankbord en een bondgenoot voor nieuwe of bestaande woningen, publieke gebouwen en horeca.
Elk project start met een grondige analyse en simulatie van de ruimte. Na nauwkeurige metingen en met gespecialiseerde software geeft de akoestisch ingenieur een onderbouwd advies. De intern ontworpen calculator stelt in een mum van tijd oplossingen voor waarmee architecten onmiddellijk aan de slag kunnen.
Een gezellig avondje met vrienden na een drukke week, daar kijken we allemaal naar uit. Maar het is lastig bijpraten in een rumoerige ruimte waar de akoestiek niet goed zit. “Bij het inrichten van een restaurant vergeet men soms de nodige aandacht te besteden aan akoestiek. In horeca resulteert het lawaai van de keuken, bestek en gepraat vaak in een onaangename sfeer. Bij restaurant Klost’r installeerden we panelen tegen muur en plafond om de reflecties te absorberen. Ze gaan mooi op in het interieur”, vertelt CEO Bart Willems.
“Historische gebouwen aanpassen aan hedendaagse functies is een grote uitdaging. Je wil geen afbreuk doen aan het authentieke karakter. In het neoklassieke gebouw van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers hebben we akoestische materialen verpakt in een lichtgevende cloud die weerkaatsingen absorbeert.” De vorm sluit aan bij de imposante glazen koepel en de ronde vorm van de zaal. Amptec coördineerde met verschillende partijen het proces, van 3D-analyse en nauwkeurige metingen tot het ontwerp en de installatie. De akoestische muur- en balkonpanelen van partnermerk Artnovion kregen in lijn met de authentieke muren een marmerprint.
Ook thuis, de plek bij uitstek om de batterijen op te laden, kan een slechte akoestiek veel energie kosten. We praten harder en krijgen sterkere geluidsprikkels te verwerken. In strakke designs vinden we harde materialen die het geluid weerkaatsen zoals glas, beton en staal. Architecten zoeken voor minimalistische interieurs discrete, soms onzichtbare oplossingen om reflectie en nagalm te reduceren. Dat maakt de ruimte aangenaam om met elkaar te praten. Filmliefhebbers die in de thuisbioscoop willen genieten van spannende films zijn dan weer gebaat met een optimalisering van de geluidsweergave. Daar helpen diffuserende panelen en bass traps bij.
Efficiënt vergaderen doe je in ruimtes met een goede akoestiek. Het vermindert stress en bevordert de concentratie. Dat stelden ze ook vast bij BKM-Orange waar de akoestiek van de vergaderzaal werd aangepakt. Een prettige werkomgeving verbetert de prestaties en de samenwerking. Ook volledig geïsoleerde cabines voor telefoongesprekken of vergaderingen zijn mogelijk.
Multifunctionele ruimtes zoeken vaak een compromis. “Mensen willen een gesprek voeren zonder gestoord te worden. Een optimalisering van de geluidservaring maakt feesten en expo’s een stuk aangenamer en rustiger. Zo nam in cultuurcentrum De Kimpel, door een aantal akoestische ingrepen, de verstaanbaarheid flink toe.”
Scholen en universiteiten zijn galmende omgevingen. Om hels lawaai en galm te verminderen installeerde basisschool de Driesprong PET-panelen in de polyvalente inkomhal. Ook de Université du Luxembourg is tevreden. De verbeterde akoestiek heeft een positieve impact op de concentratie.