Sinds meer dan 35 jaar is het Belgische insulco specialist in akoestische onderlagen. Deze onderlagen zijn terug te vinden onder parketvloeren, houten vloeren en vooral onder chapes. Naast dit hoofdgamma – het insulit gamma – biedt insulco akoestische oplossingen aan voor muren, tussenwanden en plafonds. “We krijgen regelmatig vragen van architecten over de akoestische waarden van onze producten. De vergelijking van de prestaties van onderlagen moet op een objectieve manier gebeuren in perfect identieke testomstandigheden”, stelt François-Xavier Debaillie, technisch verantwoordelijke bij insulco.
Voor elk specifiek project beschikt insulco over een gepast type onderlaag om een chape akoestisch en eventueel ook thermisch te isoleren. Hiervoor werkt insulco met verschillende componenten in een samenstelling die afhankelijk is van de beoogde doeltreffendheid. Insulco beschikt over een eigen intern laboratorium voor onderzoek, ontwikkeling en kwaliteitscontrole.
“In nieuwbouw appartementsgebouwen wordt altijd gewerkt met zwevende chapes. Zwevende chapes komen niet in rechtstreeks contact met de structuur van het gebouw. We bieden akoestische onderlagen aan die tussen de dekvloer (chape) en de betondal komen. Dat is onze voornaamste specialiteit”, legt François-Xavier uit.
“Er is een onderscheid tussen het dempen van contactgeluiden (bijvoorbeeld het geluid van stoelen die verplaatst worden of het geluid van dameshakken) en het dempen van luchtgeluiden (bijvoorbeeld het geluid van blaffende honden, rumoerige kinderen of een te luide televisie). Akoestische onderlagen hebben als doel de overdracht van contactgeluiden tussen verschillende verdiepingen te verminderen. Naast dit hoofdgamma ontwikkelen en produceren we ook onderlagen voor parket- of houten vloeren. Het principe – dempen van contactgeluiden tussen verdiepingen – blijft hetzelfde. Deze oplossingen worden zowel gebruikt in verbouwingen als in nieuwbouwprojecten. Om luchtgeluiden te dempen voegen we een zware massa toe aan tussenwanden, voorzetwanden en valse plafonds om de doeltreffendheid van de wanden te verhogen. Deze twee types storende geluiden moeten op een andere manier gedempt worden. Onze oplossingen zijn onzichtbaar en geschikt voor verschillende toepassingen”, aldus François-Xavier.
“Hoe komt het dat een aantal economische en minder presterende membranen soms een hogere dB (Delta Lw) geven dan andere meer technische en innovatieve producten?” werpt François-Xavier een vraag op.
Akoestische membranen worden getest in het labo bij het WTCB. Het testen gebeurt niet altijd in dezelfde configuratie. Op de Belgische markt zijn de verkochte onderlagen vaak getest in combinatie met thermische uitvullingen die de resultaten verbeteren.
“Zo kan de winst tot rond de 10 dB bedragen voor een membraan dat getest is met een uitvullaag in vergelijking met hetzelfde membraan dat op een naakte betondal is getest. Om de resultaten te kunnen vergelijken moet dit op een objectieve manier gebeuren in perfect identieke testomstandigheden”, legt François-Xavier uit.
Wat zijn de perfecte testomstandigheden nu precies? “Om tot een vergelijkbaar resultaat te komen, moeten de testen bij het WTCB gebeuren op een naakte betondal, zonder invloed van een uitvullaag en onder een chape van dezelfde dikte. Bij insulco worden alle onderlagen in dezelfde configuratie getest bij het WTCB namelijk een betondal van 14 centimeter met een onderlaag en een chape van 6 centimeter”, weet François-Xavier.
François-Xavier raadt architecten dan ook aan om aandacht te besteden aan het kiezen van producten met een goede waarde. Zoals het spreekwoord ‘Appels met peren vergelijken’ wil duidelijk maken, kies je het best voor een vergelijking die opgaat.
Neem dan rechtstreeks contact op met Insulco.
Contact opnemen