NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Bouwsector onder druk
(Beeld: Mathias Reding, Unsplash)

Bouwsector onder druk

Aannemers pessimistisch gestemd

Dat heel wat bouw- en installatiebedrijven het moeilijk hebben, staat buiten kijf. Zo’n 46 procent verwacht dan ook dat 2023 een nog moeilijker jaar wordt dan 2022. De sector voorspelt dat 2023 een jaar zonder groei wordt. Dit concludeert de bouwfederatie na een conjunctuurenquête van Embuild bij 341 bedrijven uit de sector.

De aannemers en installateurs zijn pessimistisch gestemd over de bouwactiviteit in 2023. De orderboeken zijn minder goed gevuld dan een jaar geleden. Zo’n 36 procent van de bevraagde aannemers vond 2022 een minder goed jaar dan 2021 en 46 procent verwacht dat 2023 zelfs nog minder wordt. “De bouwactiviteit neemt af, maar vooral de rendabiliteit staat onder druk door de hoge materiaalprijzen en de stijgende loonkosten”, aldus Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild. 

Gestegen materiaalprijzen en loonkosten

Haast alle bevraagde bedrijven uit de bouwsector ondervinden dat de moeilijke economische omstandigheden hun winstmarges aantasten. De helft van de bouw- en installatiebedrijven boekte daardoor minder winst in 2022 en zij verwachten dat ook dit jaar de winst verder zal afnemen. De rendabiliteit in de bouwsector staat met andere woorden onder sterke druk. “Dat is verontrustend, want veel bouw- en installatiebedrijven moeten de komende jaren zwaar investeren om de transformatie in de sector te volgen. Ze moeten voldoende winst boeken om die investeringen te kunnen financieren.” De bouwbedrijven wijten die dalende rendabiliteit vooral aan de sterk gestegen materiaalprijzen (64%) en aan de stijging van de loonkosten (65%). Bijna alle leveranciers leggen prijsherzieningsclausules op aan de bouwbedrijven, om stijgende materiaalprijzen te kunnen afwentelen, maar omgekeerd kunnen maar zes op tien bouwbedrijven die stijgende prijzen doorrekenen aan hun klanten. 

(Beeld: Mathias Reding, Unsplash)

Groei aantal bouwbedrijven bijna stilgevallen

Feit is dat ook 2022 al geen gemakkelijk jaar was voor de Belgische bouwbedrijven. Niet alleen het aantal starters nam met bijna een vijfde af, maar ook het aantal stopzettingen steeg met 13 procent. Bij die stopzettingen waren er vooral beduidend meer faillissementen (+41%). Per saldo blijkt het aantal bouwbedrijven eind 2022 weliswaar nog wel licht toegenomen. Wat betreft de balans voor 2023 is het nog even wachten. Embuild besluit: “We moeten de komende jaren veel investeren om ons woningpark klimaatneutraal te maken en onze infrastructuur te vernieuwen. Om die investeringen betaalbaar te houden voor particulieren, overheden en investeerders, zijn blijvende ondersteunende maatregelen nodig. Daarnaast heeft de bouwsector ook dringend nood aan een loonkostverlaging om competitief te kunnen zijn. Dat zal op zijn beurt de komende jaren de ondernemingsdynamiek in de bouw stimuleren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?