De winnende projecten van de Brick Award 24 zijn bekend. De internationale tweejaarlijkse award, in 2004 in het leven geroepen door wienerberger, wil pioniers in de baksteenarchitectuur eren. Ook nu weer tonen de winnaars het potentieel van baksteenarchitectuur voor niet alleen innovatieve maar ook duurzame constructie. De vijftig genomineerde projecten, waaronder de winnaars, werden verzameld in het boek ‘BRICK 24’. Maak kans op een exemplaar met onze winactie.
Uit de 743 inzendingen uit 54 landen koos de internationale jury, waaronder Christine Conix van Conix RDBM Architects voor ons land, de winnende projecten in vijf categorieën: Feeling at home, Living together, Working together, Sharing public spaces, Building outside the box en tot slot een algemene hoofdprijswinnaar, op basis van criteria zoals esthetiek, duurzaamheid en innovatie.
Het is de Britse studio Níall McLaughlin Architects die de hoofdprijs kon wegkapen met het project International Rugby Experience, eveneens winnaar in de Brick Award-categorie Sharing public spaces. Het indrukwekkende gebouw in Limerick, met baksteen in een prominente hoofdrol, doet dienst als een tentoonstellings- en evenementencentrum gewijd aan de rugbysport. Het ontwerp is geïnspireerd op de beroemde kerken van Limerick en behoudt tegelijkertijd een moderne esthetiek, waardoor het gebouw past binnen de omgeving en deze tegelijkertijd esthetisch verbetert. Een aanzienlijk aantal bakstenen komt hier samen, bijna een half miljoen. Drie handgevormde baksteensoorten werden gemengd om de juiste kleurtoon te krijgen die bij de buurt past.
De prijs voor meergezinswoningen ging naar het Argentijnse team van Estudio Arqtipo voor het realiseren van een combinatie van tien wooneenheden op een smal hoekperceel. Ook hier speelt baksteen, met onder meer claustra-metselwerk, een belangrijke rol. Opmerkelijk zijn de uitkragende en periscoopachtige balkons, taps toelopend naar de voorkant, die zich in verschillende richtingen uitstrekken. De balkons zijn aan de zijkanten, boven en onder gesloten – als loggia’s – waarbij de claustra toch lichtinval biedt, zonder inkijk. Dit expressieve element geeft het huis niet alleen een unieke identiteit, maar de bewoners ook een schaduwrijke private buitenruimte. De gevelsteen loopt door als wandbekleding in de hal, waardoor buiten- en binnenruimte in elkaar overvloeien.
In de categorie Working together kwamen de twee samenwerkende Ierse studio’s Grafton Architects en O’Mahony Pike Architects als eerste naar voren met hun nieuwe hoofdkantoor voor de Electricity Supply Board of Ireland. Ze slaagden erin moderne bouwstandaarden te combineren met de historische esthetiek van Dublin. Het gebouw in prefab betonelementen kreeg langs de straatzijde een bakstenen gevels en kolommen gebruik makend van traditionele 18e-eeuwse ambachtelijke methoden, waardoor er een directe verbinding met de buurt ontstaat.
De categorie Feeling at home werd gewonnen door de Paraguayaanse studio Equipo de Arquitectura, die in hun Intermediate House gebruik maakt van blokken in geperste aarde, die men ter plekke kon maken, voor de muren en het gewelfde dak. De blokken zijn eenvoudig te maken, worden aan de lucht gedroogd – minder CO2-uitstoot – en lenen zich perfect voor het klimaat in Paraguay. Eenvoudige materialen, een klimaatvriendelijke constructie en de combinatie van verschillende zones – een open en polyvalente zone aan de voorkant en meer besloten ruimte aan de achterkant – maken het huis een waardige winnaar.
De prijs voor Building outside the box ging naar een gezamenlijk project van de studio’s Hanghar uit Spanje en Palma uit Mexico. Voor een architectuur- en designfestival bouwden ze een tijdelijke artistieke bakstenen constructie, een installatie getiteld Types of Spaces in een smalle doorgang in de Spaanse stad Logroño, die bezoekers door verschillende architecturale stijlen leidt. Krachtig en speels.
Het boek ‘BRICK 24’ bevat de vijftig genomineerde projecten, inclusief de winnaars. Vijf essays van internationale auteurs completeren dit overzicht van hedendaagse baksteenarchitectuur. Het boek zet bouwmaterialen van klei in de schijnwerpers, tijdloos en perfect passend bij vooruitstrevende en innovatieve architectuur.
‘BRICK 24’, uitgegeven in samenwerking met Park Books.
Uitgever: Park Books, 2024
Taal: Engels
Hardback, 284 pagina’s
Adviesprijs: € 67,50
Onder meer verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel