Een duurzaam antwoord bieden op het programma van de bouwheer staat bij HASA Architecten telkens weer centraal. Daarnaast onderzoekt het bureau hoeveel ruimte er is om dit zo circulair mogelijk te doen.
HASA Architecten, gevestigd in Muizen bij Mechelen, telt vijftien (ingenieur-)architecten. “We werken aan erg uiteenlopende projecten, van stedenbouwkundige studies tot interieurontwerp, en dat zowel voor overheidsprojecten als voor particuliere bouwheren”, aldus ir-architect en zaakvoerder Sarah Flebus.
“Door deze aanpak realiseren we projecten met diverse programma’s zoals onderwijs, huisvesting, zorg, kantoren, publieke gebouwen, stedenbouwkundige studies”, vervolgt Bart Blancquaert, medezaakvoeder en ir-architect. “De kruisbestuiving tussen de verschillende schalen, bouwheren en programma’s laat ons toe om ons werk steeds verder aan te scherpen, zowel op architecturaal, bouwtechnisch als organisatorisch vlak. We staan dan ook steeds open voor nieuwe programmatorische en architecturale uitdagingen.”
Voor elke opdracht wil men bij HASA via intensief onderzoek van zowel bouwplek als programma, in samenspraak met de opdrachtgevers, maatwerk leveren. Via een wisselwerking tussen analyse en vormgeving wordt gewerkt aan beargumenteerde maar ook dichterlijke architectuur.
Sarah en Bart: “Het DNA van de bouwheer, de eigenheid van een programma en zijn gebruikers bepalen in sterke mate mee onze architectuur. Volgens ons moet architectuur meer zijn dan een pragmatische stapeling van functies binnen bepaalde randvoorwaarden. Het is net de architecturale meerwaarde die een gebouw op maat maakt van de mens, zodat het een integraal en levend deel wordt van zijn omgeving. Dat mensen zich goed voelen in en rond een gebouw geeft het een lange levensduur en maakt het ook duurzaam.”
In de bossen van Brasschaat ontwierp HASA Architecten een nulenergiewoning in houtskelet. “We werken met een L-vormig bouwvolume om alle uitzichten samen te brengen. De gevels zijn afgewerkt met koper. Dat krijgt een mooi patina zodat de woning zal opgaan in de natuur.” Voor de gemeenteschool met gemeenschapsfuncties ‘Duinpieper’ in Westende realiseerde HASA een nieuwbouw. “We hebben ingezet op een compact en heel performant geïsoleerd gebouw, met een zuinige verwarming en ventilatie met efficiënte warmterecuperatie en duurzaam materiaalgebruik.” Het gebouw won de SAPA Award voor duurzaamheid. De herbestemming van de vroegere Veeartsenschool in Anderlecht ging gepaard met een doorgedreven energetische renovatie, met respect voor het historische patrimonium. “Dit conferentiecentrum met kantoren is zo het eerste beschermde monument in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat ook een laagenergiegebouw is.” HASA heeft ingezet op behoud. “We gebruikten de aanwezige materialen voor herstellingen binnen het gebouw. Denk dan aan marmermozaïek, natuurstenen plinten en lambriseringen, binnendeuren. Wat over was, werd tijdens een markt ter plaatse verkocht.”
HASA Architecten stelt zich tot doel om via bijzondere realisaties oplossingen te zoeken om de impact van architectuur op ons leefmilieu verder te reduceren. “Voor elke opdracht willen we dat alle randvoorwaarden meteen in het ontwerpproces hun plaats vinden”, besluiten Sarah en Bart. “Hiervoor vertrouwen we op een integrale ontwerpbenadering, waarbij de verschillende disciplines al vanaf de eerste lijnen mee betrokken worden in het ontwerp. Met dat team streven we ernaar exterieur en interieur, structuur en techniek, functionaliteit en esthetiek een hedendaags en consistent architecturaal geheel te laten vormen.”