Danny Hoorelbeke (Project Vijf) en Wim Demoen (SOM Architecten) zochten al langer naar een oplossing voor (het bakje met) de driver die regelmatig zichtbaar blijft wanneer een plafondarmatuur wordt gemonteerd. Het is niet altijd mogelijk deze in een (vals) plafond te verwerken en dan blijft deze zichtbaar voor de mensen die er wonen en/of werken. Hun brainstormsessies brachten hen tot bij Tony Decavele, zaakvoerder van verlichtingsfabrikant ZUMI.
“We zijn geen productontwikkelaars”, getuigen zowel Hoorelbeke als Demoen. “Daarom waren we blij dat we met een bestaand product van ZUMI aan de slag mochten en konden gaan, al kregen we uiteraard geen carte blanche. Wat we met het bekende PLK-spotje zouden doen, moest toegevoegde waarde brengen en bovendien passen bij ZUMI. We zijn er met z’n allen van overtuigd dat we daar helemaal in geslaagd zijn.” Het resultaat van het ontwerpen, proberen, prototypes maken en aanpassen heet CURVY, een modulaire armatuur waarbij verschillende eindstukken en bochten (90 en 120 graden) worden gecombineerd tot een eigen plafond- of wandarmatuur. Montage op een 48V-track kan eveneens. “De gebogen stukken stelden ons voor de grootste uitdaging in het ganse proces”, herinneren Hoorelbeke en Demoen zich. “Het is namelijk technisch niet mogelijk die bochten te maken met aluminium. We zijn dus niet in staat om deze collectie in aluminium te maken. Het wordt een volledige reeks armaturen die met de 3D-printer worden vervaardigd. CURVY ligt standaard in het zwart op stock en op bestelling zijn 17 andere kleuren beschikbaar met een zeer korte levertermijn. Verder personaliseren kan op aanvraag. We denken dan aan speciale prints (graffiti, porselein en zo meer), andere kleuren tot zelfs het logo van een bedrijf. Omdat we 3D-printen, gebruiken we ook alleen de grondstoffen die we nodig hebben, niets meer en niets minder.”
Een opvallende vormgeving, een kleurrijke afwerking. Het oog wordt verwend. De inbreng van verlichtingsfabrikant ZUMI voegt sterke lichteigenschappen toe aan CURVY. Zo zorgt CURVY voor een lichtoutput van tweemaal 800 lumen en zijn de lichtkleuren 2700 en 3000K verkrijgbaar. “De montage gebeurt via een eigen ontwikkeld systeem dat we ZUMI-POINT hebben genoemd”, legt Decavele uit. “Op zich niks nieuws onder de zon, het jack-systeem bestaat al langer maar we passen dit nu concreet toe. Simpelweg klikken en het geheel van CURVY kan eindeloos veel keren 360 graden gedraaid worden. We zijn tot een mooie oplossing gekomen, met een toegevoegde waarde in onze bestaande collectie en met een ecologische achtergrond. We blijven met ZUMI het verschil maken.”
Verdergaand op het ecologisch aspect stelt ZUMI de Zero Waste Collection voor, eveneens samen ontwikkeld met Danny Hoorelbeke en Wim Demoen. “Gaat een steenkapper met een mooi stuk steen aan de slag, dan is er altijd wel iets over dat niet meer gebruikt kan worden”, horen we bij ZUMI. “Wij gebruiken dat ‘afval’ en maken er mooie armaturen voor een tafel of een bureau van. Wat anders op de afvalberg komt, eindigt nu misschien op je bureau.”