De firma uit Izegem heeft 40 jaar ervaring in de ontwikkeling, productie en levering van interieurtextiel en de interieuraankleding van hotels, zorginstellingen, scholen, recreatieruimtes, bedrijven en private woningen. Zo kan deze specialist voor elke gewenste toepassing een gordijnoplossing bieden, die aan de eisen en verwachtingen van de opdrachtgever voldoet.
Bij fasset® kunnen klanten terecht voor de meest uiteenlopende types gordijnen: schuif-, rol- en optrekgordijnen, voile -, plissé – en silhouette gordijnen, Japanse panelen, drappages, toneel- en podiumgordijnen en ga zo maar door. “Het liefst worden we al in de ontwerpfase gecontacteerd, zodat we met de architect en bouwheer kunnen meedenken om een ideale oplossing en toepassing te creëren. Out-of-the-box denken, creativiteit en doorzettingsvermogen zijn daarbij cruciaal. Op het vlak van afmetingen en vormen zijn er quasi geen beperkingen. We gaan dan ook geen enkele uitdaging uit de weg, halen het onderste uit de kan en ontzorgen onze opdrachtgevers volledig”, zegt zaakvoerder Tom Himpe. “We houden niet alleen rekening met het esthetische aspect, maar besteden ook aandacht aan onder meer licht, akoestiek en gebruiksgemak. Naast de knowhow en jarenlange ervaring vormen vooral het eigen confectie-atelier en ons plaatsingsteam enorme troeven, waardoor we steeds topkwaliteit kunnen garanderen.”
Sinds de oprichting in 1981 heeft fasset® intussen een indrukwekkende referentielijst opgebouwd. In eigen land, maar ook over de landsgrenzen heen in Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Tenerife, IJsland, Rusland en zo meer tot in Gabon, Oeganda, Mauritius, Syrië, Bahrein en Saudi-Arabië. “We zetten in op innovatie en het uitbreiden van ons assortiment om voor elk project een oplossing te kunnen bieden”, stelt Himpe. “Door het gebruik van gemodificeerde polyesters kunnen we al langer brandveilige gordijnstoffen creëren. Nu wordt circulariteit stilaan een thema en daarbij speelt ook de recyclage van PET-flessen een rol. Het zal mogelijk zijn om gebruikte gordijnen binnen te brengen, waarna uit die end-of-life producten garen geëxtrudeerd worden om als basis te dienen voor de productie van nieuwe gordijnen.”