NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
“Het welbevinden van ouderen ligt mij nauw aan het hart”
Eva Severens, recent gestart met een doctoraat over het subjectief welbevinden van oudere huurders.

“Het welbevinden van ouderen ligt mij nauw aan het hart”

Eva Severens, die haar Master Interieurarchitectuur met glans en onderscheiding afrondde, weet goed wat ze wil: veel! Haar interesseveld is dan ook heel breed. Zowel de creatieve invulling als het onderzoeksmatige van de job trekt haar erg aan. Bovendien geeft ze graag les en startte ze begin februari met een doctoraatsstudie waarbij ze, binnen de faculteit Architectuur en Kunst van UHasselt, het welbevinden van oudere huurders onderzoekt. Een thema dat haar, zo blijkt, heel nauw aan het hart ligt.

Altijd al een bezige bij geweest, Eva Severens uit Tongeren. Haar middelbare studie Wetenschappen-Wiskunde combineerde ze met de tekenacademie, animator bij de speelpleinwerking en een studentenjob bij e5 mode. De studiekeuze voor Interieurarchitect leek bijna een evidentie. Ze vond haar plek aan de UHasselt, waar ze, na een stage in een schrijnwerkersbedrijf en een eerste job bij een architectenbureau, nu terugkeert om te doctoreren. De juiste persoon op de juiste plek voor de juiste job.

Eva kon, tijdens haar tewerkstelling bij dbv, als interieurarchitect meewerken aan het ontwerp van de nieuwe velodroom in Heusden-Zolder. (©dbv-architecten)

Keuze voor retail

“Het creatieve heeft altijd in mij gezeten”, gaat Eva van start. “De keuze voor interieurarchitectuur was dan ook snel gemaakt. Deze studie sprak mij meteen aan. In mijn master koos ik voor de specialisatie ‘Retail Design’, niet alleen omwille van de meer grootschalige opzet maar ook omwille van het onderzoeksmatige aspect. “Het onderzoek dat aan het ontwerp vooraf gaat, is net zo belangrijk als het creatieve proces. Het is de combinatie van deze beide aspecten die mij vooral aansprak en trouwens nog steeds doet.” Afstuderen deed ze in volle coronatijd. Het gemis aan sociale contacten woog zwaar. “Daarom koos ik ervoor om mijn studietraject te vervolledigen met een Educatieve Master in de Ontwerpwetenschappen. Nu geef ik architecturale vorming aan de middelbare graad en beeldende vorming aan de lagere graad in het deeltijds kunstonderwijs. Het onderwijs is een passie en ik ben blij dat ik ook deze droom kan waarmaken.”

Eva Severens tijdens haar Educatieve Master in de Ontwerpwetenschappen. (Beeld: UHasselt)

Nood aan onderzoek naar welbevinden bij ouderen

Haar stage liep Eva bij schrijnwerkerij en maatwerkbedrijf Romulus & Remus in Bilzen. Daar kreeg ze meteen te maken met alle aspecten van de job van interieurarchitect: van opmeten tot ontwerp, dit in nauw overleg met de klant. “Het was fijn om ook zo kort bij het maakproces en het uiteindelijke product betrokken te zijn. Een goede leerschool.” In oktober vorig jaar kon ze aan de slag als interieurarchitect bij dbv-architecten in Hasselt, waar ze meteen bij diverse projecten betrokken werd. “Zo kon ik onder meer meewerken aan de nieuwe velodroom in Heusden-Zolder, uiteraard een hele uitdaging.” Haar passage bij dbv was weliswaar van korte duur, gewoon omdat de droomjob zich aanbood: een doctoraatsstudie aan UHasselt, binnen de faculteit Architectuur en Kunst. “Binnen de onderzoekslijn Designing for More, met daarin het project House, werken verschillende onderzoekers aan projecten rond het subjectief welbevinden van specifieke doelgroepen, ook ouderen. Wat is het in een woning dat ouderen juist gelukkig of ongelukkig maakt en hoe kan hier rekening mee gehouden worden in de architectuur? Binnen deze groep ga ik mij toeleggen op het onderzoek naar het welbevinden van oudere bewoners van huurwoningen.” De juiste vrouw op de juiste plaats, want dit is een onderwerp dat Eva bezig houdt. Dat blijkt ook uit haar masterproef over de winkelervaring van ouderen, genomineerd door UHasselt voor de Vlaamse Scriptieprijs. “Ondanks sommige misconcepties over hoe oudere generaties minder mobiel zijn en minder mee zijn met hun tijd, blijkt uit onderzoek dat deze groep graag actief bezig is, blijft consumeren en graag experimenteert met nieuwe technologie. Dit maakt van de oudere generaties een perfecte doelgroep om dieper onderzoek naar te doen en meer gerichte retailconcepten voor te ontwerpen.” Dat haar interesse in de oudere en zeer diverse doelgroep, zowel met betrekking tot winkelen maar ook wonen, nu een vervolg krijgt in een doctoraatsstudie, is mooi.    

“Oudere klanten zijn vaak erg trouw aan winkels waar ze zich goed voelen.” Slechts één van de bevindingen in Eva’s masterproef over de winkelervaring van ouderen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?