Of het nu om een openbaar of privébouwproject gaat, kwaliteit, brandveiligheid en duurzaamheid zijn cruciaal voor een succesvolle uitvoering. Door het voorschrijven van gecertificeerde producten ben je zeker dat de gebruikte bouwmaterialen aan de hoogste eisen en normen voldoen. Om sneller en eenvoudiger de certificaten van producten te verifiëren, is er nu Quality2Build: een handig platform waar ‘certificaten’ van bouwmaterialen per categorie gecatalogeerd zijn.
Het BENOR-label garandeert al meer dan vijftig jaar de kwaliteit van bouwmaterialen voor openbare en privéprojecten, van grondstof tot afgewerkt product. Niet alleen ruwbouwmaterialen zijn gecertificeerd, maar ook producten voor brand- en milieubescherming zoals branddeuren, brandblussers en benzinetanks. In de BENOR-certificering zijn de bouwmaterialen, -systemen en -processen betreffende in verschillende categorieën: grondstoffen, stortklaar beton, geprefabriceerde betonproducten, staal, …Elk ‘gebenoriseerd’ product of onderdeel voldoet aan een aantal criteria rond onder andere mechanische eigenschappen en duurzaamheid in de tijd.
Didier Van de Velde, voorzitter van de vzw Benor en Manager Civil Engineering bij Infrabel, duidt het belang van het BENOR-kwaliteitslabel: “Als architect, studiebureau of publieke opdrachtgever wil je de garantie dat de gebruikte producten op de werf het vooropgestelde kwaliteitsniveau bereiken en voldoen aan alle technische normen en eisen. In ons land bouwen we structuren met een levensduur van honderd jaar en hiervoor moeten kwaliteitsvolle bouwmaterialen voorgeschreven en gebruikt worden. Met het BENOR-label weet je of een product conform is of niet.”
De kracht van het BENOR-kwaliteitslabel zit in het feit dat het tot stand kwam met alle stakeholders: openbare opdrachtgevers, architecten, producenten, aannemers, controle- en certificatieorganismen, … “Wanneer zich een probleem voordoet op een werf, wil je als architect zeker zijn dat de bouwmaterialen niet de oorzaak zijn. Je kan de oorzaken van mogelijke gebreken onderverdelen in vier categorieën. Dit kan het gevolg zijn van een fout in de conceptiefase, in de uitvoering, in de gebruikte materialen of in een mix van die verschillende aspecten. Werk je met gecertificeerde producten, dan sluit je dat deel al uit. Als architect is het dus belangrijk te eisen dat de materialen voldoen aan de nodige kwaliteitscertificering”, aldus Didier. “Met BENOR weet je dat de producten een grondige interne kwaliteitscontrole hebben ondergaan, onder periodiek toezicht van een onafhankelijke, externe certificatieorganisatie. Aan de hand van audits gaat die externe partij na hoe een product geproduceerd is en moet je als producent bewijzen dat de nodige tests gebeurden in de productie. Blijkt een product niet conform te zijn, dan moet je aantonen dat het product niet op de markt kwam. Indien dit toch het geval was, moet je kunnen voorleggen dat je klanten duidelijk geïnformeerd hebt over het conformiteitsprobleem. Om te genieten van het BENOR-label ben je ook verplicht je te verzekeren tegen dergelijke non-conformiteit.”
Om het raadplegen van de certificaten van materialen- en bouwsystemen eenvoudiger te maken, lanceerde de vzw BENOR samen met de andere merkeigenaars BUtgb en COPRO, en BUCP het platform Quality2Build. “Deze online database wordt gevoed met informatie van die verschillende certificatie-instellingen. Samen staan we garant voor de correctheid van de data”, gaat Didier verder. “Werk je een lastenboek uit, dan vind je in het platform snel de juiste normering van een bepaald product en kan je die informatie overnemen. Via de technische fiches krijg je een duidelijk overzicht van alle vereisten. Ook voor een uitvoerder is het nu kinderspel om bepaalde fiches voor te leggen aan de opdrachtgever. Kortom, het is een handige online zoekmachine waarin alle data gecentraliseerd en up-to-date zijn, toegankelijk voor iedereen.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Quality2Build.
Contact opnemen