Het zijn op zijn braafst gezegd interessante tijden voor een kenniscentrum. Pixii, het kennisplatform rond energieneutraal bouwen, ondersteunt als neutrale wetenschappelijke onderzoeksinstelling de bouwactoren bij zowel innovatie, informatie en netwerking als op de werf. Pixii verenigt meer dan 160 toonaangevende bedrijven in de bouwsector en levert professioneel advies en begeleiding aan bedrijven en particulieren. Een van de speerpunten van Pixii is een breed aanbod aan opleidingen, studiedagen en seminaries. Vandaag gebeuren deze uiteraard coronaproof op locatie of, onder de naam Expert Sessions, online via livestreaming of uitgesteld kijken.
Sinds eind vorig jaar organiseerde Piixi al enkele Expert Sessions rond ‘Gezondheid & comfort in een verdichte woonomgeving’ en ‘Nieuwe bouwmethodes’. De Expert Sessions rond nieuwe bouwmethodes werd opgebouwd rond een selectie van beloftevolle bouwmethodes, het ene nog een concept, het andere al quasi klaar voor gebruik. Tegelijkertijd stelde Pixii ons de vraag hoe we kunnen evolueren naar koolstofneutrale bouwmethodes. Het kennisplatform geeft als aanzet dat het afstappen van lineaire economische productiemodellen een belangrijk aandeel zal hebben. Circulair bouwen en verbouwen, meer en meer ‘talk of the town’, kan de carbon footprint van de bouwsector naar beneden halen, zeker als we erin slagen om materialen zo hoog mogelijk terug in de waardeketen op te nemen. Tegelijkertijd zoomde Pixii tijdens deze Expert Session in op robotisering en industrialisatie om de bouwwereld efficiënter te maken.
Prof. Dr. Ir. Arch. Lars De Laet, verbonden aan de onderzoeksgroep Architectural Engineering van VUB, nam ons mee in een Expert Session rond robotisering en automatisatie van de bouwsector. “Het is zeker geen sciencefiction meer”, aldus De Laet. “In bepaalde omstandigheden is het perfect logisch een bouwvakker te vervangen door een robot, uiteraard onder supervisie van de mens. Denk maar aan repetitieve handelingen waarbij nauwkeurigheid zeer belangrijk is. Laat de robot dit werk doen en zet de werkkracht op een andere plaats in. Als je de bouwsector vergelijkt met de productie van auto’s, dan heeft de tijd als het ware stilgestaan. In een autofabriek is het al geautomatiseerde processen wat de klok slaat, in de bouwsector is het handenarbeid. Dat kan toch anders? De coronapandemie heeft alvast geleid tot een snellere adaptatie van de digitale wereld door tal van bouwpartners. Het is voorlopig nog toekomstmuziek dat een robot een volledig huis bouwt, maar lang zal deze evolutie niet op zich laten wachten. Vandaag zien we al robots die wapeningsnetten met elkaar verbinden en 3D-printers die hele huizen printen.”
De Laet vervolgt: “Duurzaam bouwen en circulair bouwen beginnen aan de tekentafel. Zie een gebouw als een bibliotheek van materialen en elementen zodat we deze later eenvoudiger kunnen hergebruiken. We onderzoeken vandaag ook al, dankzij nieuwe IT-middelen, hoe we tot in de kleinste details aan materialen kunnen besparen zonder te moeten inboeten aan architecturale kwaliteiten. Zo vermijden we dat de bouwsector de grootste leverancier van afval is en blijft.”