NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
3D-laserscanning van kerken
De Sint-Martinuskerk, een van de drie kerken die Nx2 voor Zedelgem in kaart bracht.

3D-laserscanning van kerken

In Vlaanderen staan heel wat verouderde kerken. Doorheen de jaren is de energiehuishouding van deze gebouwen steeds minder verantwoord geworden. Om doeltreffende nieuwe technieken te voorzien, de impact op het energieverbruik te berekenen en de optimale opstelling te garanderen, liet de gemeente Zedelgem drie van zijn kerken in kaart brengen via 3D-laserscanning door NX2.

De puntenwolk van een 3D-laserscanning vormde de basis voor een gedetailleerd BIM-model.

Het gemeentebestuur van Zedelgem heeft vijf kerken in het portefeuille. Ze contacteerden NX2 uit Rollegem-Kapelle om drie van die gebouwen volledig in 3D op te meten via laserscanning. Dit bureau staat gekend voor zijn 3D-opmetingen en scan to BIM-projecten. Ook voor kerken is het een ideale manier om de gebouwstructuur en eventuele uitdagingen gedetailleerd in beeld te brengen. Denk maar aan grote open ruimtes die moeilijk te verwarmen zijn of aan kieren in de gebouwschil waar energie verloren gaat. Daarmee vormt een helder 3D-model de stevige basis voor een verduurzamingsoefening. Precies waar gemeente Zedelgem voluit voor gaat.

Revit BIM-model

NX2 ging aan de slag voor de Sint-Laurentiuskerk in Zedelgem, de Sint-Martinuskerk in Loppem en de Sint-Andreaskerk in Aartrijke. De 3D-laserscanning leverde telkens een uitgebreide puntenwolk op. “Gebruik makend van de 3D laserscanningtechniek leggen we alle ruimtes vast, zonder risico op fouten en zonder informatieverlies”, legt zaakvoerder Nic Kerkhof van NX2 uit. “Uit de resulterende point cloud genereerden we een millimeternauwkeurig BIM-model in 3D voor elk van de kerkgebouwen. Daarvoor gebruiken we steeds de meest innovatieve software. Een studiebureau, aangesteld door het gemeentebestuur, gebruikte dit model van de kerk vervolgens om alle nieuwe technieken te voorzien in het gebouw. Voor een maximale positieve impact op het energieverbruik.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details