NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
3D-Scanproject in de kijker: Amcor Flexibles
Een site van circa 17 hectare en een administratief gebouw van 11.000 vierkante meter in kaart brengen: een stevige uitdaging.

3D-Scanproject in de kijker: Amcor Flexibles

Via 3D-laserscanning en -meettechnieken zoekt het studie- en tekenbureau NX2 letterlijk de grenzen op van innovatieve controlestudies en opmetingen van gebouwen en terreinen. Zowel voor residentiële als industriële bouwprojecten rekenen projectontwikkelaars, ondernemers en architecten op de expertise van het kantoor. Zaakvoerder Nic Kerkhof zet een project in de kijker dat door zijn omvang voor heel wat uitdagingen zorgde: Amcor Flexibles in Gent.

Het studie- en tekenbureau NX2 – met uitvalsbasis in het West-Vlaamse Rollegem-Kapelle – is gespecialiseerd in 3D-laserscanning en opmetingen, BIM- en CAD-projecten. Zaakvoerder Nic Kerkhof bouwde zijn kantoor uit tot een veelzijdige speler die letterlijk van alle markten thuis is: van klassieke bedrijfs- en appartementsgebouwen tot tankvolumes, chemische sites en zelfs kerkgebouwen. Begin 2021 kreeg het bureau de opdracht voor een – letterlijk – groots project…

3D-scan van site en bedrijfsgebouwen Amcor Flexibles

Vlakbij de Gentse Ghelamco-arena ligt een van de bedrijfssites van Amcor Flexibles. Deze Australische verpakkingsproducent is een van de grootste spelers ter wereld, met meer dan 250 vestigingen in 40 landen. In de Gentse vestiging – goed voor ruim 380 werknemers – worden flexibele verpakkingen geproduceerd voor de voedingsindustrie en voor medische en industriële toepassingen. Nic Kerckhof: “Omdat deze verpakkingsreus zijn vestiging wil uitbreiden met een gloednieuw innovatiecentrum, kregen we de vraag om de volledige site, fabriekshallen en administratief gebouw in kaart te brengen en in een Revit-model te verwerken. Met een site van circa 17 hectare en een administratief gebouw van 11.000 vierkante meter beloofde dit een stevige uitdaging te worden. We gingen de challenge graag aan.”

NX2 kreeg de vraag om de volledige site, fabriekshallen en administratief gebouw in kaart te brengen en in een Revit-model te verwerken.

​Specifieke uitdagingen

Bij de voorbereiding van dit project moesten de specialisten van NX2 rekening houden met enkele specifieke uitdagingen. Nic licht toe: “We kregen de opdracht om het volledige terrein, inclusief de volumes van alle bestaande gebouwen en vaste uitrustingen, via 3D-scan in kaart te brengen, en dit met een nauwkeurigheid van 4 millimeter. Bovendien moesten we ook een volumetrie van de verschillende gebouwen uitvoeren, aangevuld met de niveauverschillen en verschillende types verhardingen op het 17 hectare grote terrein. Bij deze opdracht hoorde ook een aanduiding van de toegangen tot de gebouwen en hoogtepeilen van de dorpel.”

“Als tweede deel van deze 3D-scanning vroeg de opdrachtgever ons om het U-vormige kantoorgebouw visueel voor te stellen, met focus op de hoogtes en de vorm van de aanwezige constructieve en niet-constructieve gebouwruimtes. Dit vormde een extra uitdaging, omdat het gebouw in kwestie in drie fases is opgebouwd en de voorbije decennia heel wat aanpassingen onderging. Om de scans van kelderverdieping tot dak goed te kunnen uitvoeren, moesten onze medewerkers uiterst precies te werk gaan.”

Aan de slag met vaste en mobiele scanners

Hoe pakte NX2 deze opdracht aan? Nic: “Begin april van dit jaar startten we met de eerste opmetingen. We schakelden drie medewerkers in die fulltime voor dit project aan de slag gingen met twee vaste 3D-scanners (model FARO S350+). Aanvullend maakten we gebruik van onze drones voor het scannen van de daken en bedrijfssite. Om efficiënt te kunnen werken, pasten we ook onze scanplans toe – interne gps-systemen – waardoor we snel en vlot onze scanposities konden bepalen en koppelen in onze registratiesoftware.”

“Bij dit grote project was het niet evident om van alle ingescande beelden een accuraat totaalbeeld te maken. Tegelijk was het cruciaal dat we bij onze opmetingswerken het productieproces in het bedrijf niet verstoorden. En last but not least: vanwege de nabijheid van een helihaven in het UZ Gent waren we af en toe verplicht om pauzes in te lassen voor onze drones. Onze dronepiloot moest namelijk rekening houden met specifieke tijdsslots waarin onze drones een vliegverbod kregen.”

“Uiteindelijk slaagden we erin om deze opdracht succesvol af te werken. Eind mei 2021 konden we de opdrachtgever en architecten alle modeldocumenten aanleveren.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details