NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Achterafmontage met thermische onderbrekingen
Achterafmontage: het bouwen van de toekomst.

Achterafmontage met thermische onderbrekingen

De verankering van balkons met een perfecte isolatie is een hele uitdaging. Zeker als het om achterafmontage gaat. Schöck, specialist in verankeringssystemen, zet twee productlijnen in de markt om dat vlot te verwezenlijken, met thermische onderbrekingen. Terwijl je bij IDock® de staven in de uitsparingen plaatst, worden bij IQlick de bouten vastgedraaid.

Steeds vaker wordt gekozen voor achterafmontage van balkons. Zeker in grote steden of op kleinere sites biedt het heel wat voordelen. De balkons hoeven niet op werf gestockeerd te worden, maar worden just-in-time aangevoerd wanneer de montage gepland staat. Het maakt de planning op slag een stuk eenvoudiger en dat betekent ook een heel efficiënte inzet van de kranen. Bovendien is het mogelijk om meerdere verdiepingen op één dag af te werken. Een duidelijke besparing van geld, tijd en ruimte dus.

Verankering en isolatie

Voor deze uitdaging ontwikkelde Schöck met IDock® en IQlick twee specifieke oplossingen. Beide werken op een andere manier, maar hebben ook veel gelijkenissen. Zo combineren ze een stevige verankering met een uitgekiend isolatiesysteem. Els Vermeulen, marketingcoördinator bij Schöck: “Bij het achteraf monteren van balkons zijn thermische onderbrekingen ook van groot belang. Door de thermische onderbreking meteen te integreren met de verankering in de prefabbalkons worden koudebruggen vermeden. Zo ontstaan er geen problemen door warmteverlies en voldoet een gebouw aan de opgelegde energienormen.”

Steeds vaker wordt gekozen voor achterafmontage van balkons, zeker in grote steden of op kleinere sites. (Beeld: Daniel Annenkov)

IDock® met bewezen Isokorb®-technologie

Met IDock® plaats je balkons achteraf via uitsparingen in de betonvloer van het gebouw. Voor de thermische onderbreking gebruikt Schöck zijn Isokorb®-technologie, een modulair systeem dat zijn strepen al verdiende in de bouwwereld. Het IDock®-element zelf wordt geplaatst tussen de wapeningen en ingestort in de vloerplaat. Na het uitharden kan het IDock®-element verwijderd worden en kunnen de thermische verankeringen van de balkons in een latere fase eenvoudig in deze uitsparingen geplaatst worden. Na montage van de balkons worden de uitsparingen opgevuld met gietmortel. Al na ongeveer 24 uur zijn de verankerde balkons en galerijen volledig belastbaar. Dat is nog extra tijdswinst.

IQlick: verankeringsplaat en bevestigingsstangen

Een verankering met IQlick bestaat uit twee componenten. Schöck ontwikkelde twee types van IQlick. Bij het ene zitten de thermische onderbrekingen in de vloerplaat, bij het andere in het prefabbalkon. Het andere deel wordt dan met een speciale mal in het andere aansluitende deel gestort. “Wie zijn gevel, nog voor de montage van de balkons, volledig wil afwerken en waterdicht maken, kan voor IQlick kiezen”, legt Els uit. “IQlick laat toe om het balkon binnen 15 tot 25 minuten vanuit de kraan te verankeren. De eigenlijke montage op de werf verloopt dus vlot en vermindert de bouwtijd aanzienlijk. Geen verrassing dat deze manier van werken voor veel bouwheren en aannemers dus een aantrekkelijke optie is. Dat ze bij Schöck zeker zijn van sterke kwaliteit en een goede service draagt daar natuurlijk ook aan bij”, aldus de marketingcoördinator.

Met deze innovatieve systemen voor achterafmontage van balkons, bevestigt Schöck opnieuw zijn missie en ambitie: hoogwaardige en energie-efficiënte oplossingen ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen in de markt.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details