NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Alle gebouwtechnieken aansturen vanuit één touchscreen
Wat meteen opvalt bij een bezoek aan het nieuwe kennis- en opleidingscentrum van LIMTEC+ is de imposante inkomhal met een grote metalen trap die symbool staat voor de maakindustrie.

Alle gebouwtechnieken aansturen vanuit één touchscreen

Een gebouw moet meer zijn dan louter een onderkomen. Het moet tegemoet komen aan de noden van zijn gebruikers. et nieuwe gebouw van LIMTEC+, het opleidingscentrum van de metaal- en technologische industrie, is daar het schoolvoorbeeld van. Het gebouw van de hand van HVC Architecten doet niet alleen dienst als klaslokaal voor meer dan 2.000 werknemers, werkzoekenden en scholieren, maar maakt ook zelf deel uit van de leerstof. Het is immers een pareltje in gebouwautomatisering geworden, dankzij de technologie van Beckhoff Automation.

Tekst: Valérie Couplez|   Beeld: Beckhoff Automation

Wat meteen opvalt bij een bezoek aan het nieuwe kennis- en opleidingscentrum van LIMTEC+ is de imposante inkomhal met een grote metalen trap die symbool staat voor de maakindustrie in de provincie. Maar wat onder deze eerste aanblik loert, is minstens even interessant. Want wie als laatste het gebouw verlaat moet geen schakelaar meer indrukken om het licht uit te doen of de zonnewering omhoog te doen. Die zijn ook nergens te vinden. Het gemeenschappelijk platform van Beckhoff waakt er over de automatische aansturing van alle technieken in het gebouw. Een vleugje toekomst, heel tastbaar, heel nabij en heel modulair. Het platform groeit eenvoudig mee met de noden van de gebruikers, aanpassingen hoeven enkel in de software geprogrammeerd te worden.

Wie is LIMTEC+?

De nieuwbouw in Diepenbeek kwam tot stand door een samenwerking van LIMTEC en de loopbaanfondsen FTML en LIMOB. De drie organisaties zitten nu samen in het nieuwe opleidingscentrum onder de naam LIMTEC+. “Om te kunnen groeien, hebben bedrijven mensen nodig met de juiste opleiding”, zegt Benny Siemons, manager van LIMTEC+. “Naast ons vast aanbod organiseren we opleidingen op maat, aangepast aan de noden van de bedrijven. Als zij met nieuwe apparatuur werken, kunnen we die configuratie hier nabouwen zodat werknemers bijvoorbeeld leren om storingen te analyseren.” De organisatie is dus door en door vertrouwd met alle state of the art technieken in de industrie. “Die kennis wilden we in het nieuwe gebouwbeheerssysteem steken”, geeft Siemons aan. “Niet alleen om een performant systeem te hebben, maar ook om onze activiteiten te kunnen uitbreiden naar gebouwautomatisering en facilities.”

Alles wordt aangestuurd vanaf het touchscreen dat zich in elk lokaal bevindt. Met een druk op de knop kan de lesgever de beamer starten, de verlichting dimmen en de zonnescreens naar beneden laten.

Alle technieken geïntegreerd in een platform

“De principes van Industrie 4.0 doortrekken naar de automatisering van het gebouw, dat was onze ambitie. We wilden een verregaande digitalisering en een overkoepelend systeem”, vat Bert Vanderhallen, technisch coördinator bij LIMTEC+ de noden samen. Bij de selectie van de juiste technologie viel de keuze al snel op Beckhoff Automation. “De betrouwbaarheid van de technologie was een belangrijke factor, net als de lange leverbaarheid en de softwaregebaseerde werking. Alles kan vanuit de software beheerd worden. Vergelijk het met een smartphone. Het zijn de apps die het verschil maken. Daarin zit de functionaliteit, niet in de hardware.” Alle technieken in het gebouw worden er sinds 2017 beheerd vanuit het TwinCAT platform: dat gaat van HVAC en verlichting tot veiligheidssystemen of eenvoudige zaken zoals beamers en zonneweringen. Bovendien heeft het platform toegang tot de planning van opleidingen en events. Het resultaat: een optimale sturing op elk moment van de dag zonder de aanwezigheid van schakelaars. Vanderhallen: “Alles wordt aangestuurd vanuit de touchscreen die zich in elk lokaal bevindt. Met een druk op de knop kan de lesgever de beamer starten, de verlichting dimmen en de zonnescreens naar beneden laten. Wil hij het toch liever een tikkeltje anders, dan kan hij elke techniek ook apart bedienen. Dat verhoogt het comfort en de gebruiksvriendelijkheid.”

Het nieuwe LIMTEC+ gebouw is dankzij de technologie van Beckhoff een pareltje in gebouwautomatisering geworden en fungeert zelf ook als leerstof.

Vinger aan de pols

Een gebouw evolueert doorheen de tijd. En daar schuilt dus net de sterkte in van het gebouwautomatiseringsplatform van Beckhoff. Aanpassingen of nieuwe toevoegingen vergen enkel maar softwarematige veranderingen om efficiënt te blijven functioneren. “Op vraag van de lesgevers hebben we al kleine tweaks uitgevoerd aan hoe alles afgesteld is. We hoefden er geen boormachines voor boven te halen of dure hardwarecomponenten te vervangen. Alles kon opgelost worden in de software”, vertelt Vanderhallen. ”Daarnaast kunnen we onze vinger aan de pols houden van nieuwe technologie. Met een paar klikken is die geïntegreerd in het platform. Zo krijgen we niet alleen een toekomstbestendig gebouw, maar kunnen we ook onze cursisten steeds laten kennismaken met de nieuwste trends.” Momenteel draait alles om big data. LIMTEC+ capteert dan ook alle gegevens in en uit zijn gebouw om in het Beckhoff platform analyses op los te laten en zo in de toekomst weer verdere verbeteringen aan te brengen. “Vandaag gaan we zelf nog met de resultaten aan de slag. In 2022 willen we de volgende stap zetten en het gebouw zelflerend maken.”


FICHE VAN PROJECT

Project: LIMTEC+

Locatie: Diepenbeek

Architect: HVC Architecten

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details