NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Als techniek en emotie samenkomen
Poortgebouw als kroon op het werk van de bedrijfssite. (Beeld: Nicolas Vantomme)

Als techniek en emotie samenkomen

Hoezeer duurzaamheid en doorgedreven technieken het vak van de architect ook beheersen, het blijft nodig om de vinger aan de pols te houden. Dat betekent dat in het hele architecturale verhaal de mens altijd centraal moeten blijven staan. 

Het hart van het kantoor is een patio met een solitaire boom. ©Nicolas Vantomme

Medio jaren ‘80 startte Reginald Schellen een eigen architectenbureau. Meer dan 35 jaar later maakt ook zijn zoon Pieterjan deel uit van een dynamisch team van vijftien vaste architecten, ingenieur-architecten en interieurarchitecten. “Ook mijn dochter Amber studeert binnenkort af als architecte”, aldus Reginald Schellen. Nu de opvolging verzekerd is, reiken de ambities ook letterlijk hoger dan ooit.

Sterk teamwerk 

In 2017 is Schellen Architecten verhuisd van de kantoorruimte in de private woning van Reginald naar een nieuw gebouw in het centrum van Bonheiden. Vorig jaar is het kantoor dan verder uitgebreid naar het naburige pand zodat het volledige team nu een plaats heeft in een knap vormgegeven en aangename werkomgeving. Het bureau streeft op gedreven en passionele wijze naar hedendaagse, waardevolle, functionele en duurzame architectuur.

Groepswoningbouw, een mogelijk antwoord op de bouwshift. ©Philippe Van Gelooven

Plezier van het denkspel 

“De beleving van ruimte en licht waar men woont en werkt, heeft een fundamentele en directe invloed op de levenskwaliteit en gemoedstoestand van de gebruiker”, stelt Pieterjan Schellen. In de architectuur van Schellen staat de mens centraal en komen techniek en emotie samen. “Voor alle opdrachten groeien onze concepten steeds uit de studie van verschillende invloeden en de analyse van de randvoorwaarden”, vervolgt Reginald Schellen. “Deze benadering is zowel rationeel als intuïtief. En hoe complexer dit denkspel, hoe groter de uitdaging en het plezier.” 

Bedrijfsgebouwenexpertise 

Dit architectenbureau heeft enorm veel ervaring in de bouw van moderne kantoorgebouwen. “We ontwerpen onze werkplekken met een duidelijke visie, gebaseerd op huidige en toekomstige trends, in functie van de gebruikers en steeds als een duurzaam concept”, klinkt het bij Reginald en Pieterjan. Wat het ontwerpen van kantoorgebouwen zo uniek en fijn werken maakt? “Tijdens de ontwerpfase kun je al een hecht bouwteam vormen met de verschillende partners: architect, aannemer, studiebureau stabiliteit en technieken, en de bouwheer, die allemaal naar hetzelfde doel werken.” 

Een ruim huiskantoor en indoor golfsimulator vonden hier onderdak. (Beeld: Philippe Van Gelooven)

Klaar voor de toekomst

“Energiezuinig bouwen moet al in de eerste gesprekken en schetsen aanwezig zijn. Door te ontwerpen en te bouwen volgens de principes van de trias energetica en met de nieuwste milieuvriendelijke technieken, kunnen we kantoorgebouwen neerzetten met een bijzonder laag energieverbruik. Ecologie en duurzaamheid bekijken we in alle facetten en mogen niet beperkt blijven tot bouwtechnische en energiezuinige componenten van het bouwproces. Nieuwe kantoorgebouwen moeten ook een antwoord bieden op de evolutie naar het ‘nieuwe’ plaats- en tijdsonafhankelijke werken.”

Kantoor met groen hart

Dit project voor Staalbeton brengt ons naar Rijkevorsel. De nieuwe kantoren zijn ingepast op de grote site van het bedrijf tussen de bestaande werkplaatsen en vormen zo een poortgebouw. Om het vrachtverkeer niet te belemmeren, kan men onder het gebouw door rijden. “Het was belangrijk om in de harde industriële context toch een warm kader te creëren. Door de kantoren rond een groene centrale patio te bouwen, worden licht en groen naar binnen getrokken en houden de werknemers contact met de natuur.”

Ook de ondergrondse etage maakt contact met de tuin. (Beeld: Philippe Van Gelooven)

Gezellige cohousing

‘Left’ staat voor een vorm van cohousing met gemeenschappelijke ruimtes, goed voor 196 woonunits in Antwerpen Linkeroever. In samenwerking met S3 Architecten. “Vanuit ons maatschappelijk engagement zijn we ervan overtuigd dat de bouwshift broodnodig is. Het is onze plicht om zo zuinig mogelijk om te springen met de beschikbare open ruimte. Met compactere en slimmere projectontwikkeling kunnen we het ruimtelijke rendement verbeteren, en zo de noodzakelijke verdichting realiseren door op een creatieve en kwalitatieve manier te schakelen en te stapelen. Gegroepeerd bouwen en wonen bieden hier een antwoord op.”

Nieuwe ‘way of life’

Het zogenaamde Regatta-project bestaat uit twee initiatieven. ‘Upper-Left’ biedt de bewoners ruimte, luxe en privacy. ‘Left’ is een innovatief nieuwbouwproject dat zich richt op een jong publiek, en waarin woonbeleving, community-living en wooncomfort centraal staan. “De kopers hebben via workshops voor gemeenschappelijke ruimtes als een keuken, eetruimte, coworking space, fitness en recreatieruimte gekozen. Samen met de gedeelde kwalitatieve groenruimtes, terrassen, diensten en faciliteiten krijg je een ideaal platform om een nieuwe ‘way of life’ te organiseren.”

De dieperliggende delen geven de gevel dynamiek. (Beeld: Philippe Van Gelooven)

Ideale ontmoetingsplek

Bij groepswoningen voorziet Schellen Architecten steeds ruime private buitenruimtes en goed georiënteerde terrassen. “Dit zien we als een essentieel verlengstuk van de woonunit. Daarnaast zoeken we in elk ontwerp naar een verrijking van het geheel door integratie van kwalitatieve gemeenschappelijke buitenruimtes met speelplekken, groen en waterpartijen. Ideale ontmoetingsplekken voor de bewoners.”

Private villabouw 2.0

Onder invloed van steeds schaarser wordende bouwgronden en strengere energienormen is er de afgelopen tijd veel veranderd op het gebied van private villabouw. “Als architectenbureau erkennen en respecteren we de maatschappelijke noodzaak om compacter en collectiever te wonen, maar daarnaast moet er ook nog steeds plaats zijn om duurzaam te bouwen en te wonen in symbiose met de natuur. Het ontwerp van elke woning is een unieke uitdaging en vormt een synthese van de wensen van de bouwheer en de specifieke terreineigenschappen en -uitzichten. We realiseren consequent villa’s met een BEN-label met veel aandacht voor energiezuinig en gezond wonen met integratie van de nieuwste duurzame technieken.”

Unieke spiegelvlakken op een bakstenen sokkel. (Beeld: Philippe Van Gelooven)

Zicht op het park

De bouwheer hier in Zoutleeuw had een uitgebreid wensenpakket: een ruim home office, comfortabele leefruimtes met uitzicht op het bosrijke perceel, een indoor golfsimulator, wellness, fitness en wijnkelder. Het resultaat straalt luxe uit, maar is energiezuinig en duurzaam. Het ontwerp speelt optimaal in op de bestaande niveauverschillen. Hierdoor verrijst de kelderverdieping als het ware uit de grond en biedt via grote raampartijen rechtstreeks toegang tot de tuin met Kristof Joos-signatuur. Die niveauverschillen bieden plaats aan een verhoogd terras, met prachtige vergezichten, waaraan een infinitypool ligt.

Muur als uitvalsbasis

Dit concept in Heusden-Zolder pakt verrassend uit, met de combinatie van een monumentale, roodbruine bakstenen muur en erboven Alucobond-gevelpanelen met spiegelend effect. Deze reflecteren letterlijk en figuurlijk het landelijke decor. “Het sparen van de waardevolle bomen op het perceel was een basisvereiste voor de bouwheer. Gezien het omvangrijke woonprogramma betekende dit enig puzzelwerk, maar zo werd de basis gelegd voor de inplanting en het ontwerp.” Dat vertrok van een aan de straatzijde eerder gesloten en discrete muur om de bewoners de nodige privacy te gunnen. 

Pieterjan en Reginald Schellen.

Dynamiek en reflectie

De gevel wordt ter hoogte van de toegangszone en aan de tuinzijde doorgetrokken, wat de relatie tussen binnen en buiten versterkt. “De idee van een lange muur op het gelijkvloers moest daarna aangevuld worden met een veel lichtere bovenverdieping om te voorkomen dat het volume al te massief zou ogen. De keuze viel op een spiegel die het licht, de bomen en de omgeving reflecteert en zichzelf zo bijna onzichtbaar maakt, waardoor slechts de visuele perceptie van de muur rest.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details