NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Aluminium als lichte en architecturale gevelbekleding
Het gedateerde Eon Zeon-kantoor kreeg een nieuwe gevel met speciaal voor dit project gecreëerde Alinel alu profielen met dieper reliëf. Architect: Goedefroo en Goedefroo. Realisatie gevel: Durv nv.

Aluminium als lichte en architecturale gevelbekleding

Aluminium heeft zich al ruimschoots bewezen als lichte en tegelijk sterke, onderhoudsarme en brandveilige gevelbekleding met onderscheidende architecturale mogelijkheden. Ook bij de residentiële woningbouw, zowel nieuwbouw als renovatieprojecten, zien we steeds vaker aluminium toegepast. Wat de mogelijkheden en voordelen zijn, bespreken we met de Federatie Aluminium Constructeurs of kortweg FAC.

De strenger wordende regelgeving voor aluminium schrijnwerk en gevelbekleding vormt niet zelden een uitdaging. Zo gelden er op vlak van luchtdichtheid, isolatie, geluidswering en brandveiligheid veeleisende normen die verder evolueren. Als architect wil je voor aluminium gevels dan ook kunnen rekenen op de expertise van bedrijven die kwaliteit garanderen, niet alleen conform de normen en wetten maar ook naar een correcte uitvoering toe. FAC ontfermt zich als sectorbelangenvereniging sinds 2007 over deze kwaliteitsbewaking en ondersteunt haar leden met kennisdeling en advies. We hebben een gesprek met Bestuurder van Durv nv Peter Lootens en Technisch Directeur van Hegge nv Andy Coninx, beiden bestuurders van FAC.

De GO! Next sportschool in Hasselt, met markante aluminium gevel met geperforeerde delen en grote elementen van 1,80 op 5 meter. Architect: UAU Collectiv. Realisatie gevel: Hegge nv. (Beeld: Marc Sourbron)

Keurmerk en kwaliteitshandboek

Met een 40-tal zijn ze ondertussen, de FAC-leden en dus aluminium schrijnwerkers en gevelbouwers die het FAC-keurmerk mogen voeren. Tel daarbij nog eens 65 partners of toeleveranciers van de sector. “Elk vaklid ondergaat jaarlijks een audit van een onafhankelijke controle-organisatie”, gaat Peter Lootens van start. “Daarbij worden niet alleen de theorie en de regelgeving afgetoetst, maar wordt ook gecheckt of de theorie vanuit de burelen effectief wordt toegepast op de werkvloer en werf. Heel belangrijk, want alleen zo kan je kwaliteit garanderen.” Basis voor deze controles is het FAC-Kwaliteitshandboek, een publicatie die regelmatig wordt herzien en in bevattelijke taal de normen, voorschriften en technische informatie bundelt. “Eenvoudig raadpleegbaar, ook door de architect, via de FAC-website”, vult Andy Coninx aan. “En aangevuld met mailings met de laatste feiten. Bovendien organiseert FAC ook cursussen, onder meer over geveltechnieken, eveneens interessant en toegankelijk voor architecten.” Check dus zeker de online kalender voor de modules die de komende maanden op de planning staan.

Aluminium als onderscheidend gevelmateriaal

Waarom aluminium gevelbekleding? De voordelen zijn legio: het is een duurzame en onderhoudsarme gevelbekleding, gemaakt om lang mee te gaan. Daarnaast biedt het op thermisch vlak zeer goede oplossingen. Je moet ook geen rekening houden met de droogtijden van de ruwbouw. Bovendien staat het materiaal garant voor een eigentijds gevelbeeld, met uiteenlopende esthetische mogelijkheden voor een gebouw dat zich architecturaal onderscheidt. Peter Lootens: “Aluminium is bovendien licht en sterk en dat biedt ook bij renovatie belangrijke voordelen. Dankzij de lichte structuur veroorzaakt het amper een extra belasting voor de fundering. Aluminium gevelsystemen lenen zich bovendien perfect tot het na-isoleren van de gevel. Dankzij een Vlaams decreet mag bij gevelrenovatie de rooilijn doorgaans tot 14 centimeter overschreden worden. Dit laat toe om een oud gebouw, zonder het eerst te strippen, een volledig nieuwe aanblik te geven en tegelijk thermisch in orde te zetten, dus zonder te raken aan de bestaande structuur.” 

Toepassing van aluminium in een residentieel renovatieproject. Architect: Objekt Architecten. Realisatie: Durv nv.

Duurzaamheid

Ook op vlak van duurzaamheid scoort aluminium uitstekend. Het kan voor de volle 100 procent gerecycleerd worden tot een evenwaardige kwaliteit, dus allesbehalve downcycling. “Bovendien heeft men voor de recyclage maar een fractie van de energie nodig in vergelijking met de initiële productie”, weet ook Peter Lootens. Een laatste woord gericht aan de architect? Andy Coninx: “Betrek, zeker in meer complexe projecten, de aluminium constructeur al in een vroeg stadium bij het project. Kwestie van af te toetsen wat technisch en budgettair haalbaar is en om achteraf teleurstellingen te vermijden. En tot slot: houd ook rekening met uitvoeringstoleranties in de ruwbouw of het bestaande gebouw in geval van renovatie. Zo worden verrassingen vermeden.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details