NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Architect Joris Kerremans zet MEG plaatmateriaal op een niet alledaagse manier in de kijker

Architect Joris Kerremans zet MEG plaatmateriaal op een niet alledaagse manier in de kijker

Architecten vormen de spilfiguur in het ontwerpproces en hebben daardoor een niet onbelangrijke rol bij de keuze van decoratief plaatmateriaal. Als producent/distributeur van decoratief plaatmateriaal was het voor het Harelbeeks bedrijf Triplaco dan ook niet meer dan logisch om met hun MEG-gamma (massief laminaat exterieur) van Abet Laminatials exclusieve materiaalsponsor mee te stappen in het project Tafelzetting #2 van architect Joris Kerremans toen die de vraag stelde naar een kwalitatieve exterieuroplossing voor zijn project.

In de tentoonstellingsreeks Tafelzetting , een project ondersteund door het Vlaams Architectuurinstituut, nemen jonge ontwerpers uit Vlaanderen en Brussel positie in op het plein voor De Singel, met behulp van een set vitrinetafels en bijhorende attributen. Architect Joris Kerremans onderzoekt in Tafelzetting #2 de verscheidenheid van zijn praktijk door het in een reeks identieke kamers te presenteren, in samenwerking met beeldend kunstenaar Stan Auwers.

Negen kamers

In Tafelzetting #2 interpreteren architect Joris Kerremans en beeldend kunstenaar Stan Auwers de tafels als kamers op schaal. De verhoudingen van het modulaire tentoonstellingsmeubilair bepalen negen identieke ruimtes met een uitgesproken richting, terwijl de openingen in de zijwanden een schaal impliceren. Elke kamer neemt één tafel in beslag.

Samen vormen ze een kleinschalig paviljoen op het voorplein van De Singel. Doordat de interieurs op schaal visueel en mentaal toegankelijk zijn, is de verhouding met de bezoeker erg direct en fysiek.

De negen kamers vormen het kader om evenveel projecten uit het portfolio van Kerremans te tonen. Met hun identieke afmetingen en materialisatie onderstrepen ze de variatie in vorm en schalen binnen zijn projecten.

Voor elk project maakten Kerremans en Auwers een object of document dat een bepaald aspect van het project uitlicht en waarvan de schaal op spanning wordt gebracht met die van de kamer. 

De kamers verbeelden de getoonde projecten op verschillende schalen, maar steeds op het niveau van de bezoeker.

Joris Kerremans & Stan Auwers

Joris Kerremans woont en werkt in Gent. Zijn projecten presenteren zich als eigenzinnige karakters. Aan de basis hiervan ligt een uitgesproken open houding, waarbij toeval en intuïtie een belangrijke rol spelen. Hierdoor doen zich tijdens het ontwerpproces verrassende fascinaties en referenties voor. Vanuit deze zoektocht ontstaan projecten die telkens tot de bezoeker of gebruiker spreken. Zijn praktijk richt zich naast gebouwen evenzeer op architecturale installaties, vaak in samenwerking en op het raakvlak met de beeldende kunst. Met zijn installaties droeg Kerremans bij aan o.a. de tentoonstellingen Open Oproep (diverse locaties in Vlaanderen en Brussel, 2020-2022) en You Are here (Brussel, 2018). Van 2019 tot 2022 was Kerremans medeoprichter en vennoot van het Brusselse bureau League. Daarnaast is hij actief als assistent architectuurontwerp aan de Universiteit van Gent.

Stan Auwers is als beeldend kunstenaar gevestigd in Gent. Zijn werk bestaat uit sculptuur, installatie en tekeningen waarin hij tracht beeld te geven aan de grootse dramatiek van het banale met een glansrol voor de cowboy.

MEG: massief laminaat exterieur van Abet Laminati

MEG, het gamma massief laminaat exterieur van Italiaans HPL-fabrikant Abet Laminati is een ideaal plaatmateriaal voor architecturale toepassingen en bestaat uit een massieve kern in combinatie met een decoratief oppervlak dat met weersbestendige thermohardende harsen is gïmpregneerd. De stevige, compacte en duurzame MEG platen zijn ideaal voor buitentoepassingen en zijn bestand tegen de inwerking van zonlicht en extreme weersomstandigheden. Vanwege zijn technische prestaties is MEG uitermate geschikt als alternatief voor traditionele gevelmaterialen!
Bovendien is MEG verkrijgbaar in een breed gamma standaardkleuren en -decoren én kunnen de platen zelfs gepersonaliseerd worden door middel van digitale druktechniek. Als exclusief distributeur van Abet Laminati houdt Triplaco de 15 meest gevraagde decoren standaard op voorraad om elk project snel te kunnen beleveren. De overige 81 decoren zijn uiteraard steeds op bestelling verkrijgbaar via Triplaco.

Gebruikt MEG-decor in het project Tafelzetting #2: 819 SEI – Bianco MEG  (12mm)
Foto’s: Tafelzetting #2 Joris Kerremans, Vlaams Architectuurinstituut in De Singel 2022 © Dieter Daniels

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details