NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Architecture Masterprize
House of Music in het stadspark van Boedapest, Hongarije.

Architecture Masterprize

De jaarlijkse Architecture MasterPrize (AMP), opgericht in 2016, is een wereldwijde architectuurprijs die uitmuntend design erkent. De AMP is in het leven geroepen om de waardering en bekendheid van architectonisch ontwerp van hoge kwaliteit wereldwijd te bevorderen. De prijs, uitgereikt in het Guggenheim Museum in Bilbao, viert creativiteit en innovatie in architectuur, interieurontwerp, landschapsarchitectuur, architectonisch productontwerp en architectuurfotografie. Wij zetten graag enkele winnende projecten in de kijker.

House of Music – Boedapest, Hongarije

De AMP voor Architectural Design of the Year ging naar het House of Music van Japans toparchitect Sou Fujimoto. Deze culturele landmark, gewijd aan de muziek, gesitueerd in het stadspark van Boedapest, opende begin vorig jaar zijn deuren. Het gebouw is genesteld tussen de bomen en ontworpen als een verlengstuk van de natuurlijke omgeving, dit dankzij de glazen volumes en de geperforeerde dakconstructie met zo’n honderd kraterachtige gaten, geïnspireerd door de verschillende types van geluidsvormen. Door de lichtinval ontstaat er een bijzondere sfeer, alsof de bezoekers binnen onder de bomen door lopen. 

House of Music in het stadspark van Boedapest, Hongarije.

Fiche van het project
Architect: Sou Fujimoto 
Opdrachtgevers: Liget Budapest Project – Varosliget Ltd.
Award: AMP – Architectural Design of the Year
Foto: György Palkó

Dyson Global Headquarters – Singapore 

Dit nieuwe hoofdkantoor van Dyson in Singapore kon op zijn beurt de award van Interior Design of the Year in de wacht slepen. Het betreft de herbestemming van een voormalige energiecentrale, een van de eerste industriële gebouwen in zijn soort in Zuidoost-Azië. Het resultaat is een eigentijdse en campusachtige werkplek die de bestaande erfgoedarchitectuur respecteert. Het hart van het gebouw bevindt zich in de voormalige turbinehal, een industriële ruimte van vier verdiepingen hoog. En ook al betekende het omvormen van een oud industrieel gebouw tot een heuse campus voor innovatie een hele uitdaging, het resultaat mag er zijn.

Het mooiste interieur? Die prijs gaat naar het Dyson hoofdkwartier in Singapore.

Fiche van het project
Architect: M Moser Associates
Opdrachtgever: Dyson
Award: AMP – Interior Design of the Year
Foto: Dyson

BEEAH Headquarters – Sharjah, Verenigde Arabische Emiraten

Zaha Hadid Architects liet zich inspireren door het woestijnlandschap voor het ontwerpen van dit markante nieuwe hoofdkantoor van milieubeheerbedrijf BEAAH Group in Sharjah, Verenigde Arabische Emiraten. Het gebouw ligt als het ware ingebed in de zandduinen van de Al Sajaa-woestijn waardoor de architectuur één wordt met zijn omgeving. PV-panelen, gekoppeld aan Tesla-batterijen, voorzien het gebouw dag en nacht van energie. Dit gebouw voldoet aan de LEED Platinum-normen, de hoogste LEED-certificering die wordt toegekend voor groene gebouwen.

Het gebouw van milieubeheerbedrijf BEAAH Group is een op en top groen gebouw dat voldoet aan de hoogste LEED-certificering.

Fiche van het project
Architect: Zaha Hadid Architects
Opdrachtgever: BEEAH Group 
Award: AMP – Commercial Architecture – Best of Best
Foto: Hufton+Crow

Mirai House of arches – Bhilwara, Rajasthan, India

In de categorie van de residentiële woningen is er dit Mirai House of Arches dat zijn naam dankt aan het interessante samenspel van bogen. Het huis, dat onderdak biedt aan drie generaties, is klimaatbestendig en duurzaam gebouwd met lokaal geproduceerde bakstenen, zandsteen en kalkpleister. Aangezien de temperatuur hier gedurende acht maanden per jaar boven de 40°C uitstijgt, kwam het erop aan de warmte buiten te houden. Het ontwerp creëert energiezuinige ruimtes met minder warmtewinst en indirect natuurlijk licht in elk deel van het huis.

Deze woning voor drie generaties is klimaatbestendig en uiterst duurzaam gebouwd.

Fiche van het project
Architect: Sanjay Puri Architects
Opdrachtgever: Mr. V.P.Ranka 
Award: AMP – Residential Architecture – Single Family
Foto’s: inesh Mehta

A Floating Forest: Fish Tail Park – Nanchang, Jiangxi Provincie, China

In het overstromingsgebied van de Yangtze rivier werden 126 hectare getransformeerd in een dromerig drijvend bos. Dit bos reguleert het regenwater, biedt een leefgebied voor wilde dieren en een breed aanbod aan recreatiemogelijkheden voor de mens die hier op een nieuwe manier kan verbinden met de natuur. Opvallend is het gebruik van geperforeerde aluminiumplaat voor de constructies, bruggen, platformen, paviljoenen en uitkijktorens die een geslaagd contrast vormen met de natuurlijke omgeving.    

Een drijvend bos in de Chinese Yangtze rivier.

Fiche van het project
Architect: Kongjian Yu, Turenscape
Opdrachtgever: Nanchang Gaoxing Zhiye Property Development Investment Co. Ltd.
Award: AMP – Urban Design of the Year
Foto: Turenscape

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details