NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Architectuur en design in het buitenland – Grensverleggend!

Architectuur en design in het buitenland – Grensverleggend!

The twist / Kistefos Gallery – Jevnaker, Viken, Noorwegen

Een gebouw met een verrassende ‘twist’, ook letterlijk. ‘The Twist’ is de eerste realisatie van Bjarke Ingels Group (BIG) in Noorwegen. Het innovatieve gebouw, 85 meter lang, verbindt twee beboste rivieroevers van Kistefos, het grootste beeldenpark van Noord-Europa dat werd ingericht op de voormalige site van een houtpulpbedrijf. Het is gesitueerd in Jevnakker op zo’n 80 kilometer ten noorden van Oslo. Dit hybride gebouw weet verschillende functies te verenigen: die van kunstgalerij, brug en tot slot die van een bewoonbaar sculptuur met panoramisch uitzicht. Bekroonde architectuur, onder meer met diverse 2020 Architizer A+ awards.

Fiche van het project

Architectuur: Bjarke Ingels Group (BIG)
Jaar van voltooiing: 2019
Foto: Laurian Ghinitoiu (Uitgelichte afbeelding)


Breitenbach Landscape Hotel 48° Nord – Elzas, Frankrijk 

Vergis je niet, dit is niet Scandinavië maar wel het nieuwe Breitenbach Landscape Hotel in Frankrijk dat volop de kaart trekt van het ecotoerisme. Gesitueerd op de hoogtes van het Elzasser dorp Breitenbach herinterpreteert dit landschapshotel de traditionele Scandinavische ‘hytte’, waarvoor trouwens de Noorse studio Reiulf Ramstad Arkitekter mocht tekenen. We noteren in totaal veertien ingetogen cottages verspreid over de heuvel, als keien op een helling. Ze zijn gebouwd op palen en kunnen zelfs worden verwijderd, zodat het oorspronkelijke landschap onaangetast blijft. Lokaal geproduceerd en onbehandeld kastanjehout zet de toon, in combinatie met grote glaspartijen die het uitzicht garanderen. We noteren vier verschillende typologieën van cottages waarvan de ultraslanke ‘tre’ (of boom) met uitgesproken verticaliteit. Ingetogen architectuur in functie van de omgeving en beleving van de natuur.

Fiche van het project:

Design team: Reiulf Ramstad Arkitekter & ASP Architecture
Jaar van voltooiing: 2020
Foto: Florent Michel @11h45


Presence in Hormuz 2 – Hormuz, Iran

Moet er nog kleur zijn? De studio ZAV Architects uit Teheran ging bij de ontwikkeling van ‘Presence in Hormuz 2’ in ieder geval ‘all the way’. Dit project op het eiland Hormuz, op zo’n 8 kilometer van de hoofdstad, heeft als opzet de lokale gemeenschap van het eiland te versterken en het toerisme naar het eiland een boost te geven. Zo omvat de tweede fase van het project een multifunctionele en culturele residentie, Majara genaamd, die de lokale gemeenschap en toeristen zowel cultureel als economisch met elkaar verbindt. Het is beslist wat anders dan het standaard hoogbouwappartement. Het eiland heeft opmerkelijke kleurrijke en surrealistische landschappen waardoor de architecten zich hier duidelijk lieten inspireren. Het geheel omvat zo’n 200 felgekleurde koepels in verschillende maten en kleuren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de techniek aangestampte aarde en zand, naar het voorbeeld van Iraans architect Nader Khalili. Door de kleinschaligheid van de koepels was het ook mogelijk om lokale ambachtslui te betrekken. Het felle kleurgebruik zet zich ook door in het interieur dat van een eigentijdse aankleding werd voorzien.

Fiche van het project:

Architectuur: ZAV Architects
Jaar van voltooiing: 2020
Foto’s: Tahmineh Monzavi, Soroush Majidi, Payman Barkhordari


Weinmanufaktur Clemens Strobl Kirchberg – Wagram, Oostenrijk 

Nog een prijsbeest is deze heringerichte wijnmakerij in het Oostenrijkse Kirchberg bij Wagram. Dit project, een realisatie van Distilat Design Studio, is de winnaar van de gegeerde Londense Dezeen Award 2020 in de categorie ‘Large workspace interior of the year’. Het geheel omhelst een wijnkelder met originele gewelven, een nieuwe degustatieruimte met keuken en de kantoorruimte. De extreem gereduceerde vormentaal, het puristische materiaalgebruik en het ingetogen kleurenpalet zetten de toon, waardoor de focus als vanzelf op de wijn en de productie ervan komt te liggen. Zo hult het keukenblok zich in verouderd en grijs getint sparrenhout, fraai gecombineerd met de vloer in gepolijst beton. Her en der ontdekken we leuke historische accenten. Een interieur dat respect heeft voor wat ooit was, maar zich tegelijk zelfverzekerd nieuw toont.    

Fiche van het project:

Interieurarchitectuur: Destilat Design Studio
Jaar van voltooiing: 2019
Foto: Monika Nguyen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details