NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Architectuur en design in het buitenland

Architectuur en design in het buitenland

Hout! Dat is deze keer de verbindende factor tussen de geselecteerde buitenlandse projecten die vaak op meer dan één manier grenzen verleggen en weten te inspireren. Hout als constructiemateriaal, maar ook gebruikt in de afwerking van zowel exterieur als interieur, waar het voor die onweerstaanbare warme toets zorgt.

Ariake Gymnastics Centre – Ariake, Koto-ku, Tokio, Japan

Het Ariake Gymnastics Centre, de sportarena ontworpen door de Japanse studio Nikken Sekkei voor de voorbije Olympische en Paralympische Spelen, is een ode aan de houtbouw en aan de traditionele Japanse architectuur en manier van bouwen. Geïnspireerd op het architecturale concept van een houten schip werd er waar mogelijk hout gebruikt, onder meer in de dakstructuur, de gevel, voor de tribunes en de buitenmuren. Alles samen is dit gebouw goed voor een volume van maar liefst 2.300 kubieke meter duurzaam hout – voornamelijk lariks en Japanse inlandse ceder – dat op een indrukwekkende wijze werd ingezet. Zo is het boogvormige dakgebinte een van de grootste ter wereld, goed voor een overspanning van 90 meter tussen de stalen kolommen. Het feit dat op deze locatie, gesitueerd aan een kanaal, vroeger een houtopslag was, maakt het verhaal compleet.

Fiche van het project:
Architectuur: Nikken Sekkei, Shimizu Corporation
Jaar: 2019
Foto’: ©Ken’ichi Suzuki


Pangaea Digital Garage coworking space – Shibuya, Tokio, Japan

Het was architectenbureau Snøhetta dat zich mocht ontfermen over zowel het interieurontwerp als de visuele identiteit van Pangaea, het nieuwe coworkingconcept van Digital Garage. Gesitueerd in een recent gebouwencomplex in Shibuya (Tokio) is dit een plek voor digitale nomaden, een toevluchtoord dat contrasteert met de drukke wijk tien verdiepingen lager. Blikvanger is het ‘supermeubel’, gesculpteerd uit Japans cederhout, dat de verschillende kernfuncties verenigt: individuele werkplekken, zithoeken, vergadermogelijkheden, amfitheater en een receptie. Het ontwerp heeft iets van een penseelstreek, vloeiend en organisch vormgegeven. Bovendien zorgt het cederhout voor een aangenaam aroma in de ruimte. Ook opmerkelijk: de ‘lichthemel’ bestaande uit 534 individuele lampen die een golvende beweging maken, hoger boven plekken waar mensen samen komen en lager boven de individuele werkplekken. Samengevat: een tactiele en sociale plek die mensen over grenzen en culturen samenbrengt in een werkruimte die de digitale en fysieke wereld verenigt. 

Fiche van het project:
Design: Snøhetta 
Jaar: 2021
Foto’s: Nacasa & partners


Domaine de Bayssan – Béziers, Frankrijk

Het Zuid-Franse Béziers, in het departement Hérault, heeft er een bijzonder architecturale parel bij. Maak kennis met Domaine de Bayssan, een cultureel project van formaat bestaande uit drie afzonderlijke architecturale entiteiten. Het voormalige theater ‘Sortie Ouest’ had al een nobele culturele roeping, veel breder en genereuzer dan podiumkunsten als eenvoudig amusement. Ook met Domaine de Bayssan wil men verder gaan op dit elan, met een gediversifieerd programma en onverwachte artistieke ontmoetingen. Het theater wilde zijn oorspronkelijke circusziel behouden, die zowel inhoudelijk als qua vorm matcht met de culturele roeping. Zowel in de architectuur als de afwerking van het interieur zijn er tal van elementen die verwijzen naar de authentieke circustent. Hier weliswaar geen zeil of canvas, maar wel een houten gevelbekleding met lariks latwerk in een eigentijdse combinatie met een zinken dakconstructie. Het project omvat naast een ‘grote tent’ voor de voorstelling en repetities ook nog een kleinere entiteit met onder meer de receptie, het restaurant en nog een riant amfitheater of openluchtarena die de configuratie vervolledigt.     

Fiche van het project:
Architect: K.Architectures – Sigwalt Herman
Jaar: 2021
Foto’s: Sophie Oddo

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details