NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Architectuur in het buitenland

Architectuur in het buitenland

Kerstmis is voor velen de gelegenheid voor een kerkbezoek. Voor ons een aanleiding om in deze rubriek een aantal recente architecturale kerken, en bij uitbreiding meteen ook andere religieuze gebouwen, in de kijker te zetten.

Yao-Fang-Men Park Church

Deze kerk, in 2021 opgeleverd, brengt ons naar China en meer bepaald naar het Yaofangmen Ruins Park in Nanjing, met een meer aan de noordkant en een verhoogde spoorlijn in het zuiden. Om de impact van de passerende hogesnelheidstrein te minimaliseren, is de gebedsruimte ontworpen als een driehoek die zich van het treinspoor afwendt en zich naar de oever van het meer ontplooit. Het ontwerp van deze kerk is gericht op introspectie. De schaal van de ruimte wordt geleidelijk aan kleiner naarmate men de ingang van de gebedsruimte nadert, waardoor bezoekers zich geleidelijk aan kunnen isoleren van de omgeving. De hoofdgebedszaal heeft een driehoekige vorm en een matglazen wand die de ruimte doet baden in het licht. Deze kerk is één van de finalisten op de shortlist van het World Architecture Festival 2022 (WAF) die meedingen voor de Small Project of the Year Prize. Deze prijs viert projecten die klein van omvang zijn maar groots op vlak van architecturale innovatie.

Yao-Fang-Men Park Church
  • Architectuur: SUYI and W2 Architects
  • Locatie: Nanjing, China
  • Foto: Chao Shen 


The Chamber Church

In dezelfde WAF 2022 shortlist prijkt ook deze opmerkelijke Chamber Church. De architectuur wil zowel het verleden respecteren als naar de toekomst kijken. In het basisvolume herkennen we het archetype van de klassieke kerk, weliswaar op een moderne en eigenzinnige manier geïnterpreteerd. Opvallend zijn de ‘laagjes’, zestig in totaal, die in het interieur worden doorgetrokken. De vloeiend vormgegeven en gewelfde binnenruimte wil de bezoekers een gevoel van rust en beschutting geven, als een grot die weliswaar met boeiend licht wordt gevuld.  

The Chamber Church
  • Architectuur: Büro Ziyu Zhuang
  • Locatie: Qingdao, China
  • Foto: Shengliang Su


Ørestad Church

Ørestad, een deel van de Deense hoofdstad Kopenhagen, staat bekend om zijn expressieve architectuur. Die eer wordt hoog gehouden met deze kerk, gebouwd in hout en voorzien van een sculpturale dakstructuur met houten leien. “Van zodra je de kerk binnenstapt, zal de verbinding met de natuur de spiritualiteit aanwakkeren. De gebedsruimte wordt van bovenuit van daglicht voorzien met dakkoepels die het zicht openen op de hemel”, aldus Jacob Kurek, Global Design Director van het bureau Henning Larsen. Het winnende voorstel is tot stand gekomen in samenwerking met Platant en Ramboll. Start van de bouw is gepland voor 2024, met wijding in 2026. 

Ørestad Church
  • Architectuur: Henning Larsen
  • Locatie: Ørestad, Kopenhagen, Denemarken
  • Foto/render: Vivid Vision


New Preston Mosque

De opdracht om een gebedshuis te ontwerpen, ongeacht het geloof, is een uitdaging voor elke architect. Zo ook voor Aidia Studio die voor het ontwerp van deze nieuwe moskee in Preston mocht tekenen. Zeer herkenbaar in het ontwerp is de spitsboog, een archetype van de islamitische architectuur die zich, zo blijkt, ook leent tot eigentijdse architectuur. Net trouwens als de Mashrabiya, de Arabische naam voor decoratieve roosters, die hier in een meer lineaire uitvoering het licht breken en zorgen voor een gedimde ceremoniële sfeer. De minaret, 32 meer hoog, dient niet alleen voor de gebedsoproep, maar maakt van de moskee een landmark in Preston.    

New Preston Mosque
  • Architectuur: AIDIA Studio
  • Locatie: Preston, Lancashire, VK

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details