Wat krijg je als je de drie thema’s van deze editie – hout, gevel en leien – samenvoegt? Misschien minder gangbaar in onze contreien, maar daarom niet minder knap: architectuur met houten schindels. Deze ‘shingles’ lenen zich tot zoveel meer dan alleen de dakbedekking van het landelijke bijgebouw. In deze rubriek kijken we over de grenzen heen, deze keer op zoek naar realisaties die deze opmerkelijke houten afwerking op een bijzondere manier inzetten en laten bijdragen aan het architecturale totaalplaatje.
Dat ze in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol wel wat afweten van houtbouw, behoeft geen twijfel. En het hoeven heus niet allemaal blokhutten te zijn. Dat bewijst het project ciAsa, een meervoudige awardwinner van Pedevilla Architects dat met dit project onder meer een German Design Award met Special Mention voor Excellent Architecture en Eco Design in ontvangst mocht nemen.
Ecologie en design
De ciAsa is een project in St. Vigil, omgeven door de Dolomieten van Val Badia. Het is een volledig houten en ecologisch huis, waarvan de drie bovengrondse verdiepingen trouwens gebouwd werden met het hout dat sneuvelde in de omringende bossen tijdens een zware storm. Massief vurenhout werd gebruikt voor zowel buiten- als binnenmuren, waarbij voor de verbindingen het gebruik van lijm en hars werd vermeden. Het beton voor de kelderverdieping bevat lokaal gewonnen dolomietgesteente. Ook de steen voor de vloeren en badkamers werd uit dolomietgesteente uit de vallei gehouwen. Duurzaamheid en lokaliteit vormden een absolute prioriteit: alle materialen werden lokaal ingekocht en vervolgens verwerkt door lokale ambachtslui. Wat de architectuur betreft: het gebouw is gebaseerd op de archaïsche vorm van een woning, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen dak en gevel. Deze werden beide volledig bekleed met lariks shingles die ook zonder enige behandeling weerbestendig zijn. Door de jaren heen krijgt dit massieve hout een charmant patina, waardoor het geheel nog meer karakter krijgt. Opvallend: de trapezium als terugkerend element, die mee de onderscheidende architectuur van dit project typeert.
Fiche van project
Locatie: St. Vigil, Zuid-Tirol (IT)
Architect: Pedevilla Architects
Houtbouw: Holzius
Foto’s: Gustav Willeit
Nog een heel eind verder van huis: dit vakantiehuis in het Nieuw-Zeelandse Wanaka, de jaarlijkse bestemming voor een in Singapore gevestigd gezin van vijf. Ook hier zet hout de toon, niet in het minst met de cederhouten shingles die zowel dak als gevel bekleden.
Verfijnde, precieze en ambachtelijke esthetiek
Het opzet voor dit Sugi House: een compact en met zorg ontworpen vakantiehuis geïnspireerd op de Japanse esthetiek. Barry Condron, architect: “We streefden naar een verfijnde, precieze en ambachtelijke esthetiek. Daarbij werd slechts zoveel ruimte toegewezen als nodig was voor elke functie.” Het interieur getuigt van een Japanse minimalistische look, met zwarte accenten in combinatie met prominent aanwezig hout. Er werd gebruik gemaakt van SIP-panelen, kort voor Structural Insulated Panels. Dit constructief isolerend paneel bestaat uit twee buitenbladen van OSB verlijmd met een binnenste blad en een vulling van isolatiemateriaal. De hoge mate van isolatie en de kleine footprint van het huis maakt dat een Stovax-houthaard, met prominent aanwezige zwarte schouw, volstaat om het huis te verwarmen.
Fiche van project
Locatie: Wanaka, Otago (NZ)
Architect: Condon Scott Architects, Barry Condon
Foto’s: Simon Devitt
Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.