NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Architectuur in het buitenland [Editie 3-2023]
Zigzaggende architectuur met een krachtige vormentaal.

Architectuur in het buitenland [Editie 3-2023]

Met de zomer in aantocht kijken we richting Spanje en meer bepaald naar Fran Silvestre Arquitectos. Kenmerkend voor deze architectuurstudio in Valencia is de op het eerste zicht minimalistische maar wel vernieuwende architectuur, doorgaans in het wit en steeds met een hoog wauw-gehalte. Niet voor niets werd Fran Silvestre Arquitectos door Architizer, het internationale architectuurplatform, begin dit jaar verkozen tot de beste Spaanse architectuurstudio, als nummer één in de top 25. Twee recente ontwerpen in de kijker.

Zuiderse zigzag

Voor het eerste woningontwerp blijven we in Spanje en meer bepaald in Sotogrande in de provincie Cádiz. Het glooiende landschap vormt het kader voor Villa 95, een villa met expressief karakter en eigenzinnige zigzaggende lay-out.

De dunne waterlaag op het dakterras gaat visueel over in het zwembad beneden.

Heldere vormentaal

Deze architectuur getuigt van een heldere maar ook aparte vormentaal. Het geheel lijkt te zijn samengesteld uit drie blokken die schuin op elkaar gestapeld werden, met door wit beton omrande glaspartijen en een optimale oriëntatie richting het groene landschap. Door de lange diagonalen lijken deze blokken alleen met hun hoekpunten verbonden te zijn, maar uiteraard is niets minder waar. Het geheel telt drie verdiepingen met in de ondergrondse verdieping vooral ruimte voor wellness. Op het gelijkvloers is er in het dwarse blok plaats voor een garage, wasplaats, berging, logeerkamer en home cinema. Hier is ook de trap die leidt naar de bovenverdieping met het nachtgedeelte. Van hieruit kan men zo op het riante terras stappen dat eveneens het volledige dak van het woonvolume eronder inneemt. Op dit dakterras ook een dunne waterlaag die de blauwe hemel reflecteert en visueel haast naadloos overgaat in het lager gelegen zwembad. Op de benedenverdieping: een langgerekt woonvolume met een lineaire opeenvolging van ruimtes waarbij de functies slechts deels van elkaar gescheiden worden door een lichthouten wanden. Ruimtelijkheid troef, net als een optimale verbondenheid met buiten dankzij de riante glaspartijen.

Fiche van project

Naam: Villa 95
Locatie: Sotogrande, Cádiz, Spain
Architect: Fran Silvestre Arquitectos
Architect Partner: Manuel Suárez Arquitectos
Interieurontwerp: Alfaro Hofmann

Verbluffend optisch effect

Voor het tweede project trekken we naar Egypte. Fran Silvestre Arquitectos heeft deelgenomen aan het masterplan van Soul Luxury Beach Resort aan de noordkust door een Signature Villa te ontwerpen met majestueus uitzicht op de Middellandse Zee en de omgeving. Het resultaat: The Sphinx.

Het op het eerst zich verticale element bevat wel degelijk een lift en trap.

Indrukwekkend vrijdragend volume

Met één enkele lijn van minder dan 30 centimeter dik probeert de architect de traditionele voorstelling te vatten van een Sfinx. Indrukwekkend, vooral door het uitkragende volume en op het eerste zicht bijzonder dunne verticale element, niet dikker dan een betonplaat. Maar schijn bedriegt, dit verticale element bevat wel degelijk een liftkern en trap. Inspiratie voor het optische effect vond men bij de slanke Pirellitoren, de wolkenkrabber van de gekende Milanese architect Giò Ponti, gebouwd eind jaren 50. Het onderste deel van deze residentie omvat het volledige programma, met onder meer vijf slaapkamers en twee master suites. Het volume boven is als een woning op zich, inclusief keuken, leefruimte en één slaapkamer en badkamer. Het vrijdragend element bestaat uit een staalconstructie, op grondniveau gebouwd om vervolgens op zijn plaats te worden gehesen zodra de ‘muurmast’ klaar is. Om de balans te verbeteren, wordt het contragewicht van de tegenoverliggende uitkraging met extra massa in gewapend beton voorzien.    

Fiche van project

Naam: The Sphinx
Locatie: Caïro, Egypte
Architect: Fran Silvestre Arquitectos
Interieurontwerp: Alfaro Hofmann

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details