NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Architectuur in het buitenland – Grensverleggend!

Architectuur in het buitenland – Grensverleggend!

Ook nu kijken we met ‘Grensverleggend’ verder dan onze Belgische neus lang is. Welke projecten in het buitenland blijven niet onopgemerkt? In deze editie ligt de focus op – hoe kan het ook anders – bijzondere gevels. De stalen, de groene of de 3D-geprinte, welke fascineert jou het meest?

Tappen – Annedal, Stockholm (SE)

Een voormalig industrieel terrein, net buiten Stockholm, vormt vandaag het toneel voor dit opmerkelijk ‘stalen’ appartementencomplex. Het project omvat 44 woningen, verdeeld over twee volumes. Het behoud van een pure en eenvoudige materiële expressie was een van de belangrijke drijfveren in het ontwerpproces. Wat de gevelbekleding betreft, noteren we een opmerkelijk gebruik van verzinkt staal. De gevel wikkelt zich om de structuur als een beschermende jas.  

Architect Per Johanson van studio Joliark: “Het is cruciaal omdat de gevel jarenlang als de huid van een organisme het gebouw omhult. De huid vertelt ons veel over wat er binnenin zit, het gaat een conversatie aan met de omgeving, dus het is erg belangrijk. We bespreken de materialen en constructies vanaf het prille begin van het project, maar de beslissingen worden later genomen. De motieven om een materiaal te kiezen zijn heel verschillend. Eén reden is dat, als we het over verzinkt staal hebben, het een heel mooi oppervlak heeft. Een andere reden is dat door de samenstelling van de gevels met verschillende afmetingen van de platen en zeer dunne smalle voegen tussen de platen, er een zeer mooi patroon op de gevels ontstaat. De keuze hangt natuurlijk ook af van het karakter en de omgeving.” Het is een karaktervolle gevel, volledig vlak, met verzinkte goten en regenpijpen zorgvuldig in het oppervlak geïntegreerd. Een hoge mate van detaillering maakt het verschil. De geperforeerde plaat, gebruikt voor de balustrades, zet het effect van de gladde gevelplaten extra kracht bij. Een sterk staaltje van bijzondere architectuur.

Fiche van het project:
Architectuur: Joliark – Per Johanson
Locatie: Annedal, Stockholm, Zweden
Opdrachtgever: Reinhold Gustafsson Förvaltnings AB
Foto’s: Joliark/Torjus Dahl

Paviljoen van de Verenigde Arabische Emiraten op de Floriade Expo 2022 – Almere (NL) 

3D-geprinte gebouwen en constructies gooien hoge ogen op de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022, nog tot 9 oktober in Almere. Naast de 3D-geprinte moderne versie van de Burj al-Hamam van Qatar, een soort van ‘duiventoren’ die al meermaals de pers haalde, pakken ook de Verenigde Arabische Emiraten uit met een innovatieve 3D-geprinte toepassing. Het 825 vierkante meter grote paviljoen met 3D-geprinte wanden en gevels onderscheidt zich vooral omdat deze geheel recycleer- en dus herprintbaar is na gebruik. Pragma, een architectuurstudio gevestigd in de VAE, ontwierp het paviljoen met als blikvanger een omringende ‘claustra-muur’, van oudsher gebouwd om privacy te creëren en tegelijkertijd lucht door te laten als natuurlijke ventilatie. De architecten raadpleegden Aectual in Nederland om een ​​moderne 3D-geprinte versie van deze karakteristieke muren te creëren. Samen ontwikkelden ze complexe driehoekige 3D-geprinte blokken die in elkaar passen als een immense puzzel, waardoor een bijzondere transparante muur ontstond. Ahmed Khadier, co-founder van Pragma: “De claustra-muur die de omtrek van de tuin definieert, vormt een integraal onderdeel voor het leveren van een meeslepende ervaring van een zeer specifiek type landschap in het paviljoen van de VAE. We wilden profiteren van de inherente kwaliteiten van 3D-printen als een constructiemethode die een transitie bevordert naar een meer circulaire manier om gebouwen en steden van de toekomst te maken. 

Alle panelen zijn ontworpen in Dubai en lokaal geproduceerd in Amsterdam, waardoor het transport van bouwproducten drastisch wordt verminderd. Ook vermeed het additieve 3D-printproces afval tijdens het productieproces. Over het algemeen leidt de technologie van Aectual tot een CO2-reductie van 80 procent ten opzichte van conventionele bouwmethoden. Maar het belangrijkste is dat alle 3D-geprinte onderdelen na gebruik worden versnipperd en opnieuw worden geprint tot nieuwe producten, waardoor ze 100 procent circulair zijn. Deze ‘Circulaire Service’ is een standaardfunctie voor alle interieurproducten en architecturale systemen van Aectual, waardoor een extra CO2-reductie van 80 procent ontstaat bij elke nieuwe productlevenscyclus. 

Fiche van het project:
Architectuur: Pragma (VAE)
Locatie: Floriade Expo 2022 – Almere (NL)
3D-printbedrijf: Aectual (NL)
Foto’s: Aectual, Hans Vermeulen

Villa M – Parijs (FR)

Graag groen? Maak kennis met Villa M, een multifunctioneel hotel in de Parijse wijk Montparnasse. Ontworpen door het Frans-Braziliaanse Triptype Architecture, onder de artistieke leiding van Philippe Starck, wil villa M een nieuw pact creëren tussen stad, natuur en gezondheid. Wat uiteraard meteen opvalt: de groene en levende gevel, waarvan de geometrie wordt gevormd door metalen structuurbalken bedoeld om zowel geneeskrachtige kruiden, fruitbomen en middelgrote tot grote planten te huisvesten. “Het gebouw fungeert als ondersteuning van deze verticale tuin, die zal groeien en de hele gevel beslaan. Het gebouw zal transformeren in een verticaal geneeskrachtig bos dat het voornaamste element van de architectuur zal worden”, aldus Olivier Raffaelli, Triptype-partner en architect-ontwerper van Villa M. Re-integratie van natuur in de stad, door middel van architectuur die op deze manier bijdraagt aan de duurzaamheid. De verantwoordelijkheid voor het milieu is ook aanwezig in de keuze voor basis- en organische materialen wat resulteert in een low-tech architectuur. Naar functies toe, omvat dit gebouw voor gemengd gebruik een hotel met 67 kamers en 6 suites ontworpen als groen ruimtes, een restaurant, vergaderfaciliteiten en coworking spaces, maar er huist ook een centrum voor gezondheidszorg en zelfs een showroom voor start-ups in de gezondheidswereld. Villa M, het Paris Society Hotel met groene aanblik.    

Fiche van het project:
Architectuur: Triptyque Architecture
Artistieke leiding: Philippe Starck
Landschapsarchitectuur: Coloco
Locatie: Parijs (FR)
Opdrachtgever/klant: Groupe Pasteur Mutualité
Foto’s: Michael Denancé / Yann Monel

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details