NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Architectuur in het buitenland

Architectuur in het buitenland

Niet alleen de Belg heeft een baksteen in de maag. Dat bewijzen deze opmerkelijke buitenlandse projecten die meedingen naar de architectuurprijs Brick Award 22. Ze maken deel uit van de 50 genomineerden, gekozen uit de bijna 789 ingediende projecten waarmee een nieuw record werd gevestigd. Wie de uiteindelijke winnaar wordt, vernemen we in juni 2022. Maar nu dus alvast een voorsmaakje met deze drie opvallende internationale realisaties.

Camp del Ferro – Barcelona, Spanje

Dit Sportcomplex Camp del Ferro in het noorden van Barcelona combineert een boeiend en slim materiaalgebruik, geënt op het industriële verleden en de eigenheid van de buurt, met geoptimaliseerde duurzaamheid. Zo is dit gebouw LEED Gold gecertificeerd, waaruit blijkt dat de inspanningen verder gaan dan wat wettelijk verplicht is. Wat de materialen betreft, trekt vooral het bijzondere metselwerk de aandacht. Deze wijk heeft het verleden met fabrieksarchitectuur en magazijnen waarin baksteen prominent aanwezig blijkt. Door de combinatie van volle en geperforeerde stenen in verschillende tinten ontstaan er interessante patronen en een haast gepixeleerd gevelbeeld. Het is deze variatie van bakstenen die de massa verzacht en het geheel lichter maakt. Bijzonder is ook de gemetselde zonwering aan de zuidkant, eveneens van geperforeerde baksteen, die het zonlicht filtert en verblinding voorkomt, niet onbelangrijk tijdens een sportwedstrijd. Kroon op het werk is het dak met omgekeerde gewelven dat eveneens in dialoog gaat met de aangrenzende gebouwen. Of hoe men ook kan innoveren, zonder het verleden en de buurt te verloochenen.

Fiche van het project
Architectuur: AIA Activitats arquitectòniques, Barceló Balanzó Arquitectes, Gustau Gili Galfetti; Barcelona
Type: nieuwbouw, sport en ontspanning
Jaar: 12-2020
Foto’s: Simon Garcia, arqfoto.com

Jingdezhen Imperial Kiln Museum – Jingdezhen, China

Dit Imperial Kila Museum in Jingdezhen, in de zuidelijke Chinese provincie Jiangxi, is gewijd aan de keramische geschiedenis van de stad. Het bevindt zich naast enkele van de keizerlijke ovenruïnes die nog dateren uit de Ming-dynastie en ooit dienst deden om hoogwaardig porselein te produceren voor de keizerlijke familie. Bijzonder is dat men zich ook voor de architectuur van het museum liet inspireren op de vorm van de Chinese ovens. Het museum telt twaalf parabolische bakstenen gebouwen, met naast tentoonstellingsruimtes ook nog een auditorium, amfitheater en multifunctionele ruimtes. Om het geheel aardbevingbestendig te maken, zijn de gemetselde boogstructuren voorzien van een kern van gewapend beton. Wat de stenen betreft, werd er voor de buitenmuren een mix van nieuwe en gerecupereerde stenen gebruikt, als extra link naar het roemrijke verleden maar ook heden.   

Fiche van het project
Architectuur: Studio Zhu Pei, Beijing
Type/categorie: nieuwbouw, publiek en commercieel gebouw
Jaar: 12-2020
Foto’s: schranimage, Studio Zhu Pei

Pirouette House – Trivandrum, India

De draaiende muren bezorgen dit huis in de Indiase stad Trivandrum, de hoofdstad van de zuidelijke staat Kerala, de naam van Pirouette House. Elke muur, op een opmerkelijke wijze gemetst met lokale baksteen, werd op maat ontworpen. Dit gebeurde met het oog op de privacy en het optimaal benutten van de beschikbare ruimte die in dit dichtbevolkte gebied schaars is. Al even bijzonder is de metselwerkmethode, het zogenaamde ‘Rat trap’-verband. Deze methode werd ontwikkeld door de in Engeland geboren Indiase architect Lawrence Wilfred ‘Laurie’ Baker (1917-2007), bekend om zijn initiatieven op het vlak van kosteneffectieve en energiezuinige architectuur, dit in combinatie met het maximaliseren van de ruimte, licht en ventilatie. Bij dit ‘Rat trap’-verband worden de stenen in een gedraaide verticale positie geplaatst. Laurie Baker paste dit verband toe omwille van de lagere bouwkosten, verminderde materiaalbehoefte en betere thermische efficiëntie. Los daarvan, is het metselwerk dat indruk maakt en de nominatie voor Brick Award in de categorie ‘Building outside the box’ dan ook verdient.

Fiche van het project
Architectuur: Wallmakers, Kerala
Type: nieuwbouw, gezinswoning
Jaar: 12-2020
Foto’: Jino Sam 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details