Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

NL | FR

Projecten

Architectuur is denken ‘out of the box’

foto-2-dierenasiel-BURO-C-©Martine-Neirynck
Dit dierenasiel is zo ontworpen dat de vertrekkende en terugkerende honden elkaar niet kruisen. (Beeld: Martine Neirynck)

Tekst | Patrick Retour

30 maart 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Je mag architectuur best zien als een statement met een positieve impact op onze samenleving. Niet enkel huizen en appartementen verdienen die voorkeurbehandeling. Daarom zetten we eens een dierenasiel, school en cultureel centrum in de picture.

Knappe restauratie van het Cultureel Centrum Gildhof in Tielt. (Beeld: Martine Neirynck)

BURO-C architecten is opgericht in 1997 door Carla Degryse. Vandaag omringt ze zich met een dynamisch team van architecten en interieurarchitecten: Hildegard Desmet, Mar Heylighen, Katrijn De Munter, Anke Dhoest, Julie Pauwels, Jens Vrancken, Lore Vanhaverbeke. “We zijn actief in verschillende sectoren: nieuwbouw, renovatie en restauratie, interieur. De projecten variëren in grootte en functie: private en meergezinswoningen, handelszaken, kantoren. Maar dat kan ook een jeugdcentrum zijn”, aldus Carla Degryse. “Door deze verscheidenheid in aard en omvang is het nodig om alle actuele wetgeving op de voet te volgen.”  

Strak met speelse lichtaccenten. (Beeld: BURO-C)

Resultaat van teamwerk

“Gezien de complexiteit van de projecten is ons bureau van bij de start vertrouwd met teamwerk. De gespecialiseerde onderdelen van diverse dossiers worden van in het begin besproken en uitgewerkt, onder meer voor integratie van technieken, stabiliteit, energieprestatieregelgeving.” Er wordt steeds getracht om in samenspraak met de opdrachtgever en binnen de reglementering en het budget te komen tot een gepersonaliseerd, functioneel, hedendaags en duurzaam ontwerp. 

Voor mens en dier

“Voor de bouw van een dierenasiel dienden we ons te verdiepen in de wetgeving rond dierenwelzijn. Het resultaat is dan ook een aangenaam en open gebouw. Ideaal voor mens en dier.” Het project is opgevat als twee gebouwen verbonden door een glazen volume. De voorbouw is een passiefbouw. De achterbouw, waar zich de dierenverblijven bevinden, is eerder industrieel afgewerkt.

De hondenverblijven tellen 36 hokken van zeven vierkante meter, opgedeeld in vier units. Telkens is er een binnen- en buitengedeelte. Buiten is er een losloopstrook van twee meter breedte, die ook als evacuatieweg kan worden gebruikt. Op de verdieping hebben de katten in de vier grote verblijven toegang tot de terrassen via een luik. Achteraan is er een speelweide omringd door een akoestische wand die begroeit met wilde wingerd. Mooi en geluidsisolerend.

Het dynamisch team rond Carla Degryse. (Beeld: Martine Neirynck)

Natuurvriendelijk

De gevels aan de zuidkant zijn voorzien van houten lamellen die voor de ramen doorlopen en dus ook als zonwering fungeren. Op verschillende plaatsen wordt het gebouw geperforeerd om een maximum aan natuurlijk licht binnen te trekken. In deze zones werden ook bomen aangeplant. “Hierdoor is er bijna overal in het gebouw zicht op groen. Dankzij het gebruik van glazen deuren en de vrije doorgang naar de buitenruimte, zorgen we ervoor dat de dieren zich minder opgesloten voelen.”

Multifunctionele aanpak

Basisschool ‘De Klavertjes’ is eveneens een nieuwbouwproject van BURO-C architecten. De centrale inkom heeft twee aparte ingangen, voor de sporthal en het kinderdagverblijf. Zo wordt de circulatie van de mensenstroom in goede banen geleid. Het gebouw combineert twee vleugels die via een binnenplein – speelruimte voor de klassen – met elkaar verbonden zijn. In de ene vleugel bevinden zich de klassen, in de andere de refter, met daarboven dan de sporthal. “Beide vleugels kunnen volledig autonoom functioneren. Zo kan de sporthal na de schooluren gebruikt worden voor de Gentse sportverenigingen.”

Persoonlijke aanpak bij elk residentieel project is cruciaal. (Beeld: Wienerberger)

Regels van de kunst

In dit cultuurhuis nam BURO-C architecten de renovatie ter harte. Het volgens de regels van de kunst restaureren van de authentieke wanden en plafonds was alvast geen sinecure. “Het bestaande sas met uitsprong werd afgebroken en vervangen door een draaideur. Zo kon men de gevel herstellen en heeft die nu terug die uitstraling van weleer. Door het sas weg te halen, geniet je trouwens van veel meer daglicht.” Er werden in CC Gildhof dan ook nog twee voorzetwanden geplaatst en bekleed met houten latwerk. Esthetisch slim, maar ook praktisch om technieken in weg te werken. “De ene voorzetwand is doorgetrokken in de doorgang naar achter toe, en daar hebben we zitbanken voorzien met zicht op de fotogalerij tegen de andere wand.”

BURO-C architecten streeft naar kwaliteit en originaliteit, en is zo al enkele keren in de prijzen gevallen. Denk aan de Benelux Trofee Thermisch Verzinken, met name voor de sportaccommodatie Dracuna in opdracht van het Stadsbestuur Gent.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via ArchiComm? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details