NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Architectuur tussen de besneeuwde boomtoppen
De bijzondere ervaring van het verblijf in een PAN-hut start al van bij het beklimmen van de stalen wenteltrap. (Beeld: Maren Hansen)

Architectuur tussen de besneeuwde boomtoppen

De zomer kwam dit jaar aanzienlijk laat. Geef ons nu maar een échte winter. Om alvast in de stemming te komen, kijken we in deze rubriek naar buitenlandse architectuur die iets heeft met sneeuw en met hoogte. Knappe vakantieverblijven geënt op de omringende natuur en het witte, winterse landschap dat hen, toch een deel van het jaar, met een pure schoonheid omringt.

PAN Tretopphytter – Noorwegen

Het interieur werd uitgevoerd in grenenhout met zwartstalen accenten. (Beeld: Rasmus Norlander)

In het oosten van Noorwegen, vlak bij de Zweedse grens, kan je sinds kort verblijven in deze PAN-tretopphutter, vrij vertaald als boomtophutten. De hutten, momenteel drie in totaal, dragen het signatuur van Architect Espen Surnevik, professor aan The Oslo School of Architecture die met het ontwerp al meermaals in de prijzen viel. Een recente Architizer A+ Award Jury winner 2023 in de categorie +Metal vormt de kroon op het werk. Net zoals alle realisaties van Surnevik zijn ook de PAN-hutten diep geworteld in de Noorse regionale traditie, met de overtuiging dat locatie en cultuur een architectonische meerwaarde creëert voor elke project. De stalen structuur, geïnspireerd op de uitkijktorens voor het detecteren van vuur, heft de A-vormige cabine acht meter boven de grond en zit bovendien tot zes meter diep in het gesteente onder de hutten om de windbelasting op te vangen. Langs buiten zetten zwart staal en zwart geoxideerde zink de toon, terwijl het interieur een intieme warmte uitstraalt dankzij het grenenhout en het textiel van 100 procent lokale wol. Het zwarte staal van buiten ziet zich binnen herhaald in de afwerking. De hut met mezzanine biedt tot zes slaapplaatsen, heeft een badkamer, keukentje en een gezellige haard. 

In de uitgekiende indeling is er, naast zes slaapplekken, ook plaats voor een kleine keuken en badkamer. (Beeld: Rasmus Norlander)

Fiche van project

Project: PAN-tretopphytter (PAN treetop-cabins) 
Plaats: Finnskogen in Gjesåsen, Noorwegen
Architect: Espen Surnevik
Foto’s: Rasmus Norlander, Maren Hansen

High House – Canada

Het witte huis gaat op in de besneeuwde omgeving.

De Franse studio Delordinaire, met satellietkantoor in Montreal, ontwierp dit High House, een winterchalet ‘op stelten’ dat zich verheft boven het besneeuwde platteland van Quebec en richting boomtoppen reikt. Hierdoor wordt er onder de woning een buitenruimte gecreëerd – met kachel – om toch enigszins beschut van het buitenleven te kunnen genieten. Dit woonhuis speelt met de grenzen tussen binnen en buiten, en nodigt mensen uit om samen te komen in ruimtes midden in de natuur. Witte betonnen gevelpanelen en gegolfd metaal bekleden de buitenoppervlakken om een scherpe puntgevel te creëren. “Op een bewolkte, sneeuwachtige dag gaat het huis op in het witte landschap en verdwijnt het bijna, terwijl op een zomerdag de minimale witte structuur zich duidelijk aftekent tegen de omringende groene heuvels”, aldus de architecten. Grote ramen houden het interieur de hele dag voldoende verlicht. Zo ook het wandhoge raam van de woonkamer dat bovendien een fraai uitzicht biedt op de hellingen van Mont Sainte-Anne, een skigebied op ongeveer 40 kilometer van de stad Quebec. 

Magnifiek uitzicht richting skigebied.

Fiche van project

Project: High House 
Plaats: Quebec, Canada
Architect: Delordinaire
Foto’s: Olivier Blouin

Vertical Chalets Kitzbühel – Oostenrijk

Opmerkelijke chalets ontworpen als onderdeel van een zevensterrenhotel.

Deze ‘Vertical Chalets’ zijn ontworpen door het awardwinnende Milanese Pieter Pichler Architecture voor de Staininger Group en maken deel uit van een nieuw zevensterren hotelproject in Pass Thurn, dicht bij Kitzbühel in Oostenrijk. Het project omvat zes suites in het bos bij het hotel dat de faciliteiten zoals lobby, restaurant en spa deelt met deze ‘verticale boschalets’. Elke chalet is bereikbaar via een glazen lift die de vakantiegangers tot rechtstreeks in de kamer brengt. De verbinding van de mens met de natuur is in dit gegeven heel belangrijk. De suites beschikken over een badkamer en slaapkamer met glazen gevels die het uitzicht rondom garanderen. De grotere units krijgen bovendien een eigen woonkamer en een sauna in de badkamer. Een houten exoskelet, opgebouwd uit twee lagen, omhult het hele gebouw: eerst een diagridstructuur met daarboven een tweede laag met kruisende latten om het licht te filteren en privacy te creëren.   

De combinatie van glas en hout zorgt voor verbinding met de natuur.

Fiche van project

Project: Vertical Chalets Kitzbühel
Plaats: Pass Thurn, Kitzbühel, Oostenrijk
Architect: Peter Pichler Architecture 
Renders: Peter Pichler Architecture

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details