NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
ARCHITECT@WORK Kortrijk focust op Super Skin

ARCHITECT@WORK Kortrijk focust op Super Skin

Op 11 en 12 mei opent ARCHITECT@WORK opnieuw de deuren in Kortrijk Xpo. In 2003 begon het bloeiende verhaal van dit unieke, internationale sectorgebeuren precies daar. Nu, 20 jaar later, is Kortrijk aan zijn 11de editie toe. Met ‘Super Skin’ staat ook dit keer een boeiend, veelzijdig en actueel thema centraal.

Met 6.233 voorschrijvers noteerde ARCHITECT@WORK Kortrijk in 2021 een recordaantal bezoekers. Voor de komende editie lijkt de positieve trend zich alvast door te zetten. De 284 standen zijn, op enkele na, allemaal ingevuld. Stuk voor stuk met innovatieve oplossingen en gepassioneerde fabrikanten en verdelers.

Fysiek evenement als professioneel hoogtepunt

De afgelopen jaren was het organiseren van fysieke evenementen niet altijd evident. Dat geldt ook voor ARCHITECT@WORK. Toch twijfelde het team nooit aan de meerwaarde van hun totaalbeleving voor voorschrijvers. Nathalie Sandra, Director van ARCHITECT@WORK: “Die uitdagende periode heeft net bewezen dat face-to-face contact enkel belangrijker is geworden. Onze bezoekers willen materialen voelen, ervaren en met de producenten praten over hun innovaties.”

Uiteraard ondernam ARCHITECT@WORK actie om de moeilijke periode te overbruggen. Het digitale platform dat in dat licht ontstond, vormt vandaag een complementair geheel met het fysieke evenement. Je ontdekt er de standhouders, stippelt je bezoek uit en legt afspraken vast, nog voor de deuren openen. Bovendien blijft het beschikbaar tot de volgende editie, 2 jaar later.

Beproefde succesformules en verrassende nieuwigheden

Never change a winning team. In mei keert het unieke standenconcept van Creative Fo(u)r dan ook terug. De innovaties worden voorgesteld in driehoekige standen, telkens per 4 gegroepeerd. Bezoekers ontdekken de beurs doorheen deze uniforme modules, in maximaal contact met de exposanten.

Ook het seminar programma is er als vanzelfsprekend terug bij, met klinkende namen en een breed scala aan onderwerpen rond het thema ‘Super Skin’. “Dat gaat veel ruimer dan de buitenschil van gebouwen, wat de meest voor de hand liggende invulling is”, benadrukt Exhibition Manager Anne-Laure Van de Ginste. “Het gaat over alles met uitzonderlijke kwaliteiten en mogelijkheden.” Andere vertrouwde randevents zijn materialenexpositie MaterialDistrict, de bookshop van Theoria en fototentoonstelling Images by DAPh.

Bijzondere nieuwigheden deze editie zijn dan weer de kunstinstallatie HYLE SQUARE-22.1 van de Nederlander Jochem Esser, out-of-the-box concepten onder de noemer INSTALLATION by FEBE en een blik op de unieke architectuuropleiding Built Environment van Howest. “Daarmee hebben we opnieuw voor elk wat wils. We hopen heel wat gekende en nieuwe gezichten te verwelkomen”, besluit Anne-Laure.

Seminars in de kijker

Bijna 300 exposanten met een innovatieve oplossing zijn al een goede reden om op 11 en 12 mei af te zakken naar Kortrijk Xpo. Toch is het veelzijdige seminarprogramma ook dit jaar weer een grote meerwaarde. Wat je daarvan mag verwachten? We geven graag een bondig overzicht.

Aarde als huid (11 mei, 11 uur)

Architectura zoomt in op de aarde als huid en dat mag je best letterlijk nemen. Met 4 sprekers en Rik Neven als moderator bekijken ze gebouwen die (deels) ondergronds zijn uitgevoerd. Voor natuurlijke isolatie en ruimtelijk rendement.

Some Lessons Learned about Facades (11 mei, 14 uur)

KWKB brengt internationaal architect Tea Young Yoon van het Noorse collectief Snøhetta naar Kortrijk. Hij licht toe hoe het gerenommeerde architectenbureau het ontwerp van een ‘superhuid’ zou benaderen.

Design meets Digital (11 mei, 16 uur)

AiNB nodigt Marc Martinez Marti uit, hoofd Computational Design bij ncbham. Hij gaat dieper in op hoe design de industrie stuurt. Digitale experimenten helpen de grenzen van materialen en concepten verleggen. Een lezing doorspekt met tal van baanbrekende projecten.

Young Wolves’ View (11 mei, 17.30 uur)

Ter ere van 60 jaar Orde van Architecten – Vlaamse Raad organiseert de Orde 5 debatten, telkens in een andere Vlaamse provincie. Het derde deel vindt plaats tijdens ARCHITECT@WORK. Het geeft een aantal jonge, veelbelovende architecten een podium om hun visie op het beroep, de sector en de toekomst te delen.

Natuurinclusief bouwen (12 mei, 11 uur)

Wat is natuurinclusief bouwen, waarom is het belangrijk en hoe pak je het aan? Met ecoloog Lore De Wolf en bioloog Koen Van Delsen, beide verbonden aan gewaardeerde bureaus, geeft NAV een antwoord op deze en nog veel meer vragen.

AWE! (12 mei, 14 uur)

Trendwatcher Herman Konings is ondertussen een vast gezicht in Kortrijk Xpo tijdens ARCHITECT@WORK. Ook dit jaar laat hij zijn kritische licht schijnen op de maatschappij. Welkom in het tijdperk van de verstommingseconomie!

Xavier De Kestelier, global Head of Design at Hassell (12 mei, 16 uur)

Een internationale spreker met Belgische roots. Designer Xavier De Kestelier ontwikkelt de wereldwijde ontwerpstrategie voor computational design, BIM, visualisatie en VR voor Hassell. De ideale man voor een boeiende uiteenzetting rond architectuur in extreme omstandigheden, zoals projecten voor klanten als NASA.

Een greep uit de innovaties

De voornaamste reden voor een bezoek aan ARCHITECT@WORK is en blijft voor veel voorschrijvers het ontdekken van innovatieve producten. Dit – en nog veel meer – mag je alvast verwachten:

  • Meg-H van Abet Laminati: nieuw programma gevelbekleding voor toepassing op onder meer tuinmeubilair en buitenkeukens
  • Adelante van Basalte: volledig nieuwe lijn intelligente en luxueuze deurtelefoons met geringe breedte en hoogwaardige afwerking
  • Kilimanjaro van Claerhout Aluminium: lichtsysteem voor integratie in balustrades, in een compleet ‘bouwpakket’
  • Plug van Eden Design: collectie verlichtingselementen die je verbindt met een jack connector tot unieke samenstellingen
  • Kwartz: een innovatief betonnen plaatmateriaal voor interieurtoepassingen, in frisse, hippe kleuren
  • Linarte Cone van Renson: een nieuw profiel in kegelvorm binnen het aluminium gevelbekledingssysteem Linarte
  • Tamburogewerf van Steenbakkerijen van Ploegsteert: een prefab gemetseld booggewelf met een retro en tegelijk hedendaagse uitstraling

Netwerken staat centraal

Zoals steeds maakt ARCHITECT@WORK veel ruimte voor connecteren en netwerken. De organisatie voorziet doorlopend gratis catering in de lounge en de wandelgangen. Met een drankje en een hapje praat het nu eenmaal nog vlotter. Alles wat je nodig hebt om collega’s te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen, geïnspireerd door honderden innovaties uit de sector.

Praktisch

ARCHITECT@WORK 2023 gaat door op 11 en 12 mei, telkens van 10 tot 20 uur, in Kortrijk Xpo. Meer info op www.architectatwork.be, via belgium@architectatwork.com of via 056/24.11.04.

Gratis toegang krijgen tot het event? Doorloop de voorregistratie via de website, met de code vermeld op je uitnodiging. Als je nog geen code hebt, stuur je een mailtje naar kortrijk@architectatwork.be. We helpen je graag verder.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details