NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Architzer A+Award Project 2023
Het platform zweeft vijftien meter boven de grond en is bereikbaar via een loopbrug.

Architzer A+Award Project 2023

De winnaars van de elfde A+Awards, internationale architectuurwedstrijd met deelnemers uit 95 landen, zijn bekend. Onder de Belgische winnaars noteren we onder meer Glenn Sestig Architects dat in de prijzen viel in de categorie Architecture +Concrete. De Sportoase Groot Schijn Antwerpen, met het signatuur van ZJA en OM/AR, was op zijn beurt goed voor een speciale vermelding. Deze laatste en nog een aantal andere bijzondere Europese awardwinnende inzendingen in de kijker.

Genieten van wellness, zwevend tussen hemel en aarde.

Hub of Huts, Olang-Zuid Tirol (IT) – NOA

In 2016 ontwierp NOA voor Hotel Hubertus een imposant uitkragend zwembad dat internationaal niet onopgemerkt bleef. In 2019 volgde de vraag om, verder bouwend op hetzelfde spraakmakende elan, de wellness-faciliteiten verder uit te breiden. Het resultaat? Hub of Huts! Uit de observatie van het omringende landschap, weerspiegeld in het zwembad, kwam dit verrassende ontwerpconcept tot stand: het materialiseren van wat men gespiegeld ziet op het wateroppervlak. Lukas Rungger, founder/architect NOA: “De essentie van dit project is het omverwerpen van horizonten, met als bedoeling verwondering teweeg te brengen.” Het platform zweeft vijftien meter boven de grond. Op de bovenverdieping bevinden zich twee bubbelbaden, twee panoramische douches en een kleedkamer. Op de benedenverdieping heb je vanuit de foyer toegang tot de softsauna, Finse sauna, douchecabine, ijsmistdouche en een derde buitenzwembad met adembenemend zicht op het omringende landschap. Van een ervaring gesproken.

Fiche van het project

Architect: NOA (Bolzano)
Award: Architizer A+Award 2023 Popular Choice Winner, category Spa & Wellness
Foto’s: Alex Filz

Sportoase Groot Schijn, Deurne (BE) – ZJA en OM/AR

Op de tweede verdieping is een buitenterras met twee buitenbaden, omgeven door een ligweide.

Dit sportcomplex op Belgische bodem kreeg een verdienstelijke eervolle vermelding. Het complex verwelkomt zowel liefhebbers van de zwem- als schaatssport in diverse disciplines. De hoge, transparante entree oogt open en uitnodigend. Er zijn slanke kolommen en een glazen dak dat de levendige en open sfeer versterkt. ZJA en OM/AR slaagden erin om die heel verschillende functies op een slimme manier met elkaar te verweven in een compact, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk gebouw. Reinald Top, architect/partner ZJA: “Zowel in de entree, de verkeersruimtes en de kantine hebben wij ijs en water bewust in elkaars zicht en nabijheid gebracht. Toch levert die combinatie in één groot compact gebouw geen druk ogend geheel op. De multifunctionaliteit is dan ook ontworpen vanuit de voordelen en de gedeelde behoeften, en met oog voor eenvoud en helderheid.”

Een open en uitnodigend gevelbeeld, geënt op de groene omgeving.

Fiche van het project

Architect: ZJA (Amsterdam) en OM/AR (Antwerpen)
Award: Architizer A+Award 2023 Special Mention, category ‘Gyms & Recreation Centers’ / Eerste prijs BIM Public Project Award – Belgian Construction Awards 2021  
Foto’s: Kattoo Hillewaere

Valley, Amsterdam (NL) – MVRDV

Valley werd tijdens de Emporis Skyscraper Awards 2021 al uitgeroepen tot de beste nieuwe wolkenkrabber ter wereld.

Love it or hate it. De eigenzinnige architectuur van Valley laat niemand onbewogen. Valley, eerder al bekroond met een Emporis Skyscraper Award 2021, werd ontworpen vanuit het idee om een groene en menselijke dimensie toe te voegen aan de kantooromgeving van Amsterdam Zuidas. Het geheel, een drietorencomplex, heeft iets van een moderne ruïne, een project met meerdere gezichten dat vanuit elk oogpunt weet te verrassen. Enerzijds is er de gladde bouwschil in spiegelglas, conform de context van het zakendistrict. Binnen deze schil heeft het gebouw een heel andere en meer natuurlijke uitstraling, alsof het glazen blok afbrokkelt en natuurlijke rotswanden met groen zichtbaar worden. De schijnbaar grillige natuurstenen gevels van Valley zijn ontworpen met het oog op optimalisatie van beleving en comfort. Maar bovenal onderscheidt Valley zich door de aandacht voor groen, met in totaal ruim 200 jonge bomen en struiken en zo’n 13.500 kleinere planten in de natuurstenen plantenbakken, goed voor 220 verschillende plantensoorten. Het 27 verdiepingen tellende gebouw heeft naast kantoren, winkels, horeca en appartementen ook publieke ruimtes en is daardoor ook voor voorbijgangers toegankelijk.

Veel aandacht voor groen.

Fiche van het project

Architect: MVRDV
Landschapsarchitect: Piet Oudolf
Award: Architizer A+Award 2023 Jury Winner, Architecture + Facades
Foto’s: Ossip van Duivenbode

The Greenary, Parma (IT) – CRA

Een huis gebouwd rond een 50 jaar oude Ficus.

The Greenary is een tot woonhuis gerenoveerde boerderij, ontworpen rond een 10 meter hoge ficus. Dit huis situeert zich op het Noord-Italiaanse platteland en werd gebouwd in opdracht van Francesco Mutti, CEO van Mutti dat we kennen van de tomatenproducten. The Greenary speelt in op het idee van biofilie, een wetenschappelijke hypothese voorgesteld door de bioloog en Harvard-professor E.O. Wilson, dat suggereert dat mensen een aangeboren verlangen delen om dicht bij de natuur te leven. De verschillende woonvertrekken omringen de lommerrijke takken van de boom, van de stam tot aan de top. The Greenary is ontworpen met een sterke focus op het omarmen van de natuurlijke omgeving en het creëren van een naadloze overgang tussen binnen en buiten. Dit vertaalt zich ook in grote raampartijen en een optimale verbinding met het buitengebeuren. Zo zijn keuken en woonkamer een stukje onder het maaiveld ingepland, met de idyllische weide en boomgaard op ooghoogte. 

De dynamische, onderling verbonden kamers herinterpreteren het Raumplan-principe van de architect Adolf Loos, met de natuur als spil.

Fiche van het project

Architect: CRA-Carlo Ratti Associati  
Award: Architizer A+Award 2023 Jury Winner, Private House – Large
Foto’s: DSL Studio (Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta)

EDGE Suedkreuz Berlin Offices, Berlijn (DE) / Tchoban Voss Architekten

Duurzame hybride houtbouw toegepast in een groot kantoorgebouw.

Met het kantoor als een van de thema’s van deze editie mocht ook dit project in Berlijn niet ontbreken. EDGE Suedkreuz Berlin is een zeven verdiepingen tellend kantorencomplex bestaande uit twee gebouwen met een totale vloeroppervlakte van circa 32.000 vierkante meter. Het complex is gebouwd met behulp van duurzame en modulaire hybride houtbouwtechnieken. Daarmee is het – voorlopig – de grootste hybride houtbouw van Duitsland en een van de grootste van Europa. De ‘Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen’(DGNB) heeft het project in 2022 gecertificeerd als het meest duurzame gebouw van Duitsland. Blikvanger: het atrium met vier grote en verbonden structuren die door het gelamelleerde hout iets weg hebben van gigantische paddenstoelen. Sinds de zomer van 2022 doet het dienst als het nieuwe Duitse hoofdkantoor van energieleverancier Vattenfall.  

Het hart van gebouw is een ruim, licht atrium met vier paddenstoelachtige structuren.

Fiche van het project

Architect: Tchoban Voss Architekten
Award: Architizer A+Award 2023 Jury Winner, Mid-Rise Office
Foto’s: HG Esch

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details