NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Asbestattest verplicht vanaf 23 november
2,3 miljoen ton. Zoveel asbest is er nog in omloop in Vlaanderen in onze gebouwen alleen.

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

2,3 miljoen ton. Zoveel asbest is er nog in omloop in Vlaanderen in onze gebouwen alleen. Een belangrijk onderdeel van het asbestafbouwplan van de Vlaamse regering is de inventarisatie daarvan. Waar is nog asbest aanwezig? En in welke staat bevindt het zich? Om daar ook op de particuliere markt een beter zicht op te krijgen wordt het vanaf 23 november verplicht om bij de verkoop van een huis met bouwjaar voor 2001 een asbestattest voor te leggen, afgeleverd door een erkend asbestdeskundige. 

Met zijn asbestafbouwplan verbond de Vlaamse regering zich in 2018 al toe om Vlaanderen asbestveilig te maken tegen 2040. OVAM woordvoerder Jan Verheyen: “Een plan dat veel steunmechanismen bevat, zodat er versneld werk van gemaakt kan worden. Zo zijn er al protocollen afgesloten met het onderwijs en de landbouwsector om asbest op een veilige manier versneld te verwijderen. Maar ook lokale besturen kunnen een beroep doen op subsidies om te evolueren naar een asbestveilig grondgebied, bijvoorbeeld met ophaalprojecten aan huis van golfplaten en andere platenasbest.” 

Met het asbestattest wil Vlaanderen schrijnende toestanden vermijden waarbij nieuwe eigenaars onoordeelkundig zelf gaan klussen en hun gezondheid in gevaar brengen. (Beeld: Stijn Swinnen)

Asbest inventariseren

Om asbest te verwijderen, moet je natuurlijk eerst weten waar het zich bevindt. Vooral de particuliere markt bleef wat dat betreft nog een blinde vlek. “Daarom treedt nu een volgende fase van het asbestafbouwplan in werking. Vanaf 23 november zal al wie zijn huis wil verkopen een geldig asbestattest moeten kunnen voorleggen als het huis voor 2001 gebouwd werd. Op die manier willen we schrijnende toestanden vermijden waarbij nieuwe eigenaars onoordeelkundig zelf gaan klussen in hun nieuwe woonst en hun gezondheid in gevaar brengen. Er zijn al meer dan 3.500 asbesttoepassingen geïdentificeerd. Het is echt niet zo evident om zelf de risico’s correct in te schatten. Iedereen weet wel dat hij moet opletten met golfplaten, maar wist je ook dat asbest in vinylvloeren of keukenkasten kan zitten?”, waarschuwt Verheyen. 

Enkel door erkend asbestdeskundige

Het asbestattest informeert kopers daarom over de aanwezigheid van asbest in de woning. “Met een kleurencode maken we het snel visueel duidelijk hoeveel waakzaamheid er vereist is.” Om mistoestanden te vermijden moet er gewerkt worden met een erkend asbestdeskundige. “Een nieuw beroep. De voorbije maanden hebben we achter de schermen hard gewerkt om klaar te zijn voor de deadline van 23 november. De eerste kandidaten die de cursus gevolgd hebben studeren eind juni af. Ze zijn helemaal ingewijd in hoe ze asbest kunnen herkennen, wat courante en niet-courante toepassingen zijn in de binnen- en buitenschil van een huis en wat er nodig is voor een veilige verwerking.” OVAM bereidt intussen zijn database voor op de toekomstige asbestattesten. “Vanaf 1 juli kunnen de erkend asbestdeskundigen officieel aan de slag, vanaf 15 september kan dat resulteren in de eerste, weliswaar vrijwillige, asbestattesten”, aldus Verheyen.

Erkende asbestdeskundigen zijn helemaal ingewijd wat courante en niet-courante toepassingen zijn in de binnen- en buitenschil van een huis. (Beeld: Stijn Swinnen)

Goed voor de gezondheid, goed voor het milieu

Een asbestattest reikt verder geen nieuwe verplichtingen aan kopers of verkopers aan. “Het dient enkel om toekomstige kopers te informeren over asbest, het kan nooit de eigenlijke verkoop tegenhouden”, benadrukt Verheyen. “Vanaf 2032 zal het trouwens verplicht zijn om voor elk gebouw waarvan je eigenaar bent een asbestattest te kunnen voorleggen.” De bouwsector schaart zich alvast achter het initiatief, om ook de eigen medewerkers meer bescherming te bieden. Ze zijn tevreden dat door de verplichting een erkend asbestdeskundige in te schakelen de kans op misbruik daalt en er een gelijk speelveld zal ontstaan. “De kostprijs voor de eigenaar is daarom ook beperkt gehouden. Door de komst van het asbestattest kan de koper zich vooral zeer veel miserie besparen. Het komt niet alleen zijn gezondheid ten goede, maar ook het milieu. Bouwmaterialen waar zich asbest tussen bevindt, kunnen niet meer gerecupereerd worden. Hoe beter we weten waar zich asbest bevindt, hoe beter we voor een selectieve inzameling kunnen zorgen”, besluit Verheyen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details