NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Belgische blikvangers bij ARC22

Belgische blikvangers bij ARC22

Spieken bij de (noorder)buren? Moet kunnen. Zeker wanneer de winnaars van de ARC22 Awards, een initiatief van het Nederlandse architectuurplatform dearchitect.nl, bekend worden gemaakt. Opvallend: met Campus Cadix in Antwerpen en het Kleine Zennepark in Brussel bevinden twee winnende ontwerpen zich in België. Bij uitbreiding bekijken we nog enkele andere Belgische projecten die meedongen en ons opvielen.

Campus Cadix, Antwerpen

Korteknie Stuhlmacher Architecten

Winnaar in de categorie Architectuur is het project Campus Cadix op het Eilandje in Antwerpen. “Een spannend complex waar oud en nieuw op allerlei manieren symbiotisch in elkaar grijpen”, aldus de jury. Het project is vanaf 2017 in fases uitgevoerd en vanaf 2022 volledig in gebruik genomen. De voormalige school met kindertuin uit 1927 en het voormalige ‘aanwervingslokaal voor havenarbeiders’ uit 1938 oftewel de ‘CAD-loodsen’ vormen het hart van de ontwikkeling. Ze zijn gerestaureerd, verbouwd en uitgebreid met een nieuwbouw aan het Kempisch Dok.

Fiche van het project

Architect: Korteknie Stuhlmacher Architecten
Opdrachtgevers: AG Real Estate / DBFM Scholen Van Morgen
Award: winnaar ARC22 Architectuur Award
Foto: Karin Borghouts

Kleine Zennepark, Brussel

OKRA Landschapsarchitecten & BRUT

Ook in de categorie Stedenbouw haalde een Belgisch project de hoofdprijs binnen. Het ontwerp voor het Kleine Zennepark in Brussel vloeit voort uit een geslaagde samenwerking tussen het Nederlandse OKRA en het Brusselse architectenbureau BRUT. Het wil nieuwe natuur en buitenruimte brengen in een verstedelijkt industrieel gebied, onder meer met een groene promenade van één kilometer lang en twaalf meter breed langs de vroegere bedding van de Kleine Zenne. Het Kleine Zennepark wordt in verschillende fases uitgewerkt en gerealiseerd. 

Fiche van het project

Architect: OKRA Landschapsarchitecten & BRUT
Opdrachtgever: Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Award: winnaar ARC22 Stedenbouw Award
Foto: Saskia Vanderstichele

GO! talent, Dendermonde

B-architecten 

GO! Talent in Dendermonde, het voormalige Koninklijk Technisch Atheneum in Dendermonde, is een secundaire school die vandaag het signatuur van B-architecten draagt. Het project omvat het getransformeerde Aria-gebouw uit 1920, in combinatie met nieuwbouw die onderdak biedt aan klaslokalen, labo’s, werkruimtes en een sportcentrum. Opvallend is het spanningsveld tussen in totaal drie bouwvolumes, elk met een eigen tijdsperiode en materialisatie. De gebouwen zijn verbonden met elkaar door een continuüm van publieke en semipublieke ruimtes. Drie centrale pleinen verbinden en isoleren tegelijk de gebouwen en creëren zo een gemeenschappelijke ruimte om te spelen en elkaar te ontmoeten.

Fiche van het project

Architect: B-architecten, in samenwerking met Omgeving landschapsarchitectuur
Opdrachtgever: Go! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
Award: longlist ARC22 Architectuur Award 
Foto: Lucid

Agrotopia, Roeselare

META architectuurbureau & van Bergen Kolpa Architecten

Met Dakserre Agrotopia leveren META architectuurbureau (BE) en van Bergen Kolpa Architecten (NL) in opdracht van Vlaams onderzoekinstituut voor land- en tuinbouw Inagro en REO Veiling het grootste publieke gebouw voor onderzoek naar stedelijke voedselproductie van Europa op. Met zijn gefacetteerde glazen gevels, monumentale entreetrap en stapeling van functies geeft Agrotopia een markant, architecturaal gezicht aan tuinbouw op de daken van de stad. Agrotopia is gebouwd op het bestaande dak van de groente- en fruitveiling. “Het bouwen van een serre bovenop een bestaand gebouw is op deze schaal nog niet eerder gedaan en bood dan ook veel kansen en uitdagingen. De integratie van de stalen serre met de betonnen onderbouw en complexe installaties heeft geresulteerd in een echt publiek gebouw met een bijzondere architectuur voor de stad Roeselare”, aldus Niklaas Deboutte, META architectuurbureau.

Fiche van het project

Architect: META architectuurbureau & van Bergen Kolpa Architecten
Opdrachtgever: Inagro, REO Veiling
Award: longlist ARC22 Architectuur Award 
Foto: Filip Dujardin

Oever, Oostende

5AM

Een betonnen canvas voor hedendaagse kunst. Zo omschrijft designstudio 5AM dit interieurproject voor de nieuwe kunstgalerij Oever – met inhouse coffeeshop – in Oostende. “We haalden het typische canvas van de street artist, de betonnen jungle, op een minimalistische manier binnen in de galerie”, aldus de ontwerpstudio. Dit project haalde de longlist voor de ARC22 Interieur Awards, een categorie die trouwens aan belang wint. In deze longlist met 38 projecten waren er zes Belgische te noteren.

Fiche van het project

Ontwerpstudio: 5AM
Award: longlist ARC22 Interieur Award
Foto: Skinn

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details