NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Belgische ontwerper wint 2x Duitse lichtdesign prijs
MELO / Studio de Schutter Photo by Andreas Meichsner

Belgische ontwerper wint 2x Duitse lichtdesign prijs

Belgische lichtontwerper Sabine De Schutter, oprichter van Studio De Schutter, wint met haar bureau de Duitse lichtdesign prijs in de categorieën lichtkunst installatie én wordt als opkomend talent gekroond.

De Duitse lichtdesign prijs eert jaarlijks de beste lichtontwerpen in architecturale en stedelijke context. In deze editie van de wedstrijd viel het ontwerpbureau Studio De Schutter, geleid door de Antwerpse lichtdesigner Sabine De Schutter, twee keer in de prijzen.

10_studiodeschutter_yourpointofview_studiodeschuttersebastianf-kopieren

De wedstrijd werd in 2010 gelanceerd om een platform te bieden aan het zich toen nog relatief onbekend beroep, alsook om de resultaten van relevant werk te eren. Ook Sabine De Schutter leerde het beroep per toeval kennen tijdens een workshop in haar master interieurarchitectuur te Antwerpen. Gepassioneerd door de manier waarop dat licht ruimte, ervaringen en emoties vormgeeft verhuisde ze naar Duitsland om een tweede master te volgen in architecturaal lichtontwerpen te volgen.

09_studiodeschutter_yourpointofview_studiodeschuttersebastianf-kopieren

Professionele lichtontwerpers werken vaak als onafhankelijke adviseurs voor architecten, projectontwikkelaars en gemeenten om zo een architectonische en stedenbouwkundige meerwaarde aan ruimte te geven. Hoewel lichtdesign in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië al lang een gevestigde waarde is, wordt deze tak van de architectuur in België nog vaak over het hoofd gezien. Voor De Schutter staat het creëren van impactvolle omgevingen die het leven van mensen positief beïnvloeden centraal in hun projecten.

Met de lichtkunst installatie “Your point of View” viel Studio De Schutter in de prijzen. De Antwerpse lichtontwerper is ontzettend trots dat hun werk bekroond werd. In dit ontwerp staat de interactie tussen de kijker en het object het centraal. Het werk daagt de kijker uit hun eigen standpunt in vraag te stellen. Het creatieve werk werd bekroond omwille van de speelse omgang met de menselijke waarneming en het gebruik van licht.

03_studiodeschutter_yourpointofview_studiodeschutterstudiodeschutter-kopieren

Als kers op de taart werd Studio De Schutter met een tweede prijs erkend als jong talent. Het 5 jaar jonge bureau heeft nu al projecten in België, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Indie en Canada gerealiseerd. De Schutter verheugt zich zeer om in deze categorie te winnen. Er is nog een duidelijk gebrek aan kennis over goede verlichting. Als onafhankelijke lichtspecialisten kijkt zij en haar team naar het samenspel tussen licht, ruimte en materialen. Ze hangen geen lampjes, maar geven vorm aan de nachtelijke identiteit van steden en het creëren van sfeervolle werkplekken.

01_studiodeschutter_yourpointofview_studiodeschuttersebastianf-kopieren

Licht wordt vaak enkel als functioneel element gezien. Dit komt omdat verlichting meestal pas opvalt als het verblindend of te donker is. Dan is het veel moeilijker om de lichtsituatie te verbeteren. Er is vooral nog veel onwetendheid rond goede verlichting en dit hoopt Studio De Schutter in de komende jaren te veranderen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details