NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
BIM-software voor een efficiënte workflow
De modelleersoftware Archicad voor architecten.

BIM-software voor een efficiënte workflow

Fouten opsporen, de communicatie tussen bouwpartners vereenvoudigen en zelfs met één klik materiaalvolumes uit een architecturaal ontwerp trekken. De voordelen van werken met BIM zijn talrijk. KUBUS ontwikkelt en verdeelt al bijna dertig jaar software om die ambitie vorm te geven. Voor architecten, aannemers, ingenieurs, enzovoort, inclusief advies, opleiding en begeleiding bij hun software.

In 1992 richtte Erik Pijnenburg KUBUS op in Nederland. Zijn doel: bouwpartners helpen om projecten vlot en duurzaam vorm te geven. Bijna dertig jaar later is dat precies wat KUBUS doet. Met een combinatie van complementaire softwarepakketten voor de volledige workflow. Van ontwerp tot uitvoering. De modelleersoftware Archicad voor architecten, Solibri voor snelle nauwkeurige controle voor bouwbedrijven en BIMcollab als overkoepelende laag. “Dat pakket hebben we inhouse ontwikkeld”, zegt Michelle Vrolix, commercieel BIM-productspecialist bij KUBUS. “Het stelt gebruikers in staat om ook efficiënt te communiceren over hun projecten. Zowel intern als met externe bouwpartners.”

Ondersteuning bij implementatie en gebruik

Een efficiënter bouwproces stond dus van bij de start voorop bij zaakvoerder Erik Pijnenburg. Net als het delen van kennis. Want 25 jaar in het ontwikkelen, implementeren en ondersteunen van bouwsoftware levert unieke expertise op. “We geven klanten niet enkel de tools om over te stappen naar BIM, we begeleiden hen ook bij die overgang”, benadrukt Michelle. “Het is een leerproces. Een gewoonte doorbreken en er nieuwe aannemen. Een nieuwe klant krijgt bij ons een basisopleiding waarmee hij van start kan gaan. Vanaf dan proberen we steeds hun kennis op peil te houden door het organiseren van webinars, events, vervolgopleidingen en zo meer.”

BIMcollab stelt gebruikers in staat om ook efficiënt te communiceren over hun projecten. Zowel intern als met externe bouwpartners.

Duiken er tijdens het werkproces problemen op of heb je vragen, dan kan je ook steeds terecht op het helpcenter van KUBUS. Daar vind je een schat aan extra info, instructiefilmpjes en veel meer. Of je belt, chat of mailt naar de helpdesk. Wie er aan de andere kant van het scherm of de lijn zit, heeft een bouwkundige achtergrond. Dat betekent dat ze het verhaal van een architect of aannemer kunnen volgen en dus ook een passend antwoord kunnen bieden. Zodat je steeds snel geholpen bent.

Steeds meer met BIM

Met wortels in Nederland merken ze bij KUBUS dat het BIM-verhaal daar al verder staat dan bij ons. Toch zijn ook steeds meer Belgische bouwbedrijven en architectenbureaus overtuigd van de voordelen voor hun werk. Dat merken ze in het KUBUS-kantoor in Hasselt. Michelle Vrolix: “Een architect heeft bijvoorbeeld sowieso een tekenpakket nodig. Met Archicad kiest hij voor een 3D-pakket met minder risico op fouten, waar je de meetstaten eenvoudig uit exporteert en – in een later stadium – transparant en gedetailleerd met je bouwpartners communiceert.” Bovendien is het gebruik van BIM steeds vaker een voorwaarde voor openbare aanbestedingen. Wie wil kans maken op het uitvoeren van publieke opdrachten, kan dus maar beter mee zijn met de recente softwarerevolutie in de bouwsector. En er is nog een reden. “Ook in het kader van circulair bouwen draagt BIM zijn steentje bij”, weet Michelle. “BIM-processen met onze software dragen bij aan een verantwoorde toepassing van spaarzame grondstoffen. Het biedt de mogelijkheid om op materiaalniveau classificaties en eigenschappen toe te kennen. Hoe meer data er kan worden toegekend aan bouwmaterialen, hoe waardevoller deze materialen blijven gedurende de gehele levenscyclus van een bouwwerk, van ontwerp tot afbraak. Duurzaam en verantwoord bouwen dus.”

Benieuwd hoe BIM jouw workflow kan verbeteren? Of niet helemaal zeker welke (combinatie van) software ideaal is? Vraag een gratis adviesgesprek aan bij KUBUS    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details