NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
BIM-trein is niet meer te stoppen
Renovatie en nieuwe aanbouw van eengezinswoning in Archicad

BIM-trein is niet meer te stoppen

Hij raadt iedereen aan om vandaag nog op de BIM-trein te springen. Die heeft nu al een zeer hoge snelheid en zal in 2021 nog sneller voorbij razen.

U/Define is een internationaal ontwerpbureau en werkt met tal van buitenlandse partners samen. Sinds 2018 geeft Robby Vandenhouwe ook les in de opleiding Toegepaste Architectuur aan de Hogeschool West-Vlaanderen (HOWEST). U/Define heeft expertise in projecten van elke omvang, van grote complexen tot kleine renovaties van eengezinswoningen. “Niet de schaalgrootte is van belang, maar wel de uitdaging die in de opdracht zit”, vertelt Robby als hij de projecten overloopt die het kantoor recent met Archicad realiseerde. “We hebben heel snel de switch gemaakt van het 2D- naar het 3D-denken”.

Ontworpen voor en door architecten

De overstap naar BIM in Archicad gebeurde in 2016 waarbij U/Define in partnership met OMA deelnam aan een wedstrijd voor de bouw van een congres- en beursgebouw van 25.000 m2 in Brugge dat ook volledig ondergronds was. De beurshal moest volledig toegankelijk worden voor vrachtwagens. “Heel wat bibliotheekelementen, zoals draaicirkels en hellingspercentages waren al beschikbaar in Archicad en konden we instellen in functie van normen en wetgeving. Met een simpele druk op de knop konden we de lengte en breedte van al de parkeerplaatsen aanpassen.” Het kantoor heeft daarnaast al enkele renovaties van internationale hotels op zijn palmares, en ook bij die projecten bleek BIM een grote meerwaarde. “Wij merken dat Archicad ontworpen is door en voor architecten en dat het bovendien voortdurend mee evolueert.”

Renovatie en nieuwe aanbouw van eengezinswoning in Archicad

BIM is geen optie, maar een werkmethodiek

Volgens Robby ben je vooral bij grotere projecten sterk afhankelijk van de BIM-ervaring van je partners. “We merken dat er vaak nog argwanend naar BIM wordt gekeken en vooral naar de kost die ertegenover staat. Voor ons is BIM geen optie die je schrapt, zoals je een optie bij een auto schrapt. BIM is een werkmethodiek. Eénmaal je overgestapt bent, vind je alles wat je ervoor deed préhistorisch en wil je daar niet naar terug. De BIM-trein is al lang vertrokken. Ik vrees voor diegenen die niet mee op de trein springen. Die heeft nu al een heel hoge snelheid en hij raast steeds sneller.”

Verbouwing van een eengezinswoning

Volgens Robby is Archicad ook net zo goed geschikt voor eengezinswoningen en kleine verbouwingen. Zo heeft hij de renovatie en de nieuwe aanbouw van zijn eigen woning, een eengezinswoning uit 1965 met achteraan typisch Vlaamse koterij, volledig in Archicad gemodelleerd. “De nieuwe aanbouw was hoger in kroonlijst dan de oorspronkelijke constructie. Daarom moesten we bij de vergunningsfase in dialoog gaan met de stad en de buren. We hebben tijdens het ontwerpproces met Archicad op een eenvoudige manier kunnen aantonen dat er geen probleem was met licht en schaduw of het esthetisch uitzicht. Zo hebben we de buren meteen kunnen geruststellen en de stad kunnen overtuigen.” (DB)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details