NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Circulair bouwen met duurzame warmtepomp en ventilatiesysteem
Project Pierre-Elise van Housing by Nature zet volop in op duurzaamheid, met onder meer een warmtepomp en ventilatiesysteem van Itho Daalderop.

Circulair bouwen met duurzame warmtepomp en ventilatiesysteem

Voor zowel de warmtepomp als het ventilatiesysteem ging men te rade bij Itho Daalderop, ontwikkelaar en producent van producten en totaalsystemen op het gebied van duurzame verwarmings-, warm water-, ventilatie- en regeltechniekoplossingen. Alle neuzen wijzen in dezelfde richting en project Pierre-Elise krijgt vorm. Een duurzame vorm.

Tekst: Eva Goossens  |   Beeld: Housing by Nature

Duurzame rode draad

De architecturale uitdaging was tweeledig. Vooreerst kwam het er op aan om het project, binnen stedenbouwkundige voorschriften, in te passen in het voorstedelijk gebied. Daarnaast was het zaak om zo duurzaam, energiezuinig en circulair mogelijk te bouwen, weliswaar binnen een haalbaar budget en met een aangename leefklimaat voor ogen. Daar ging een uitgebreide materialen- en klimaatstudie aan vooraf. Wat de verwarming en het sanitair water betreft, kwam men uit bij vloerverwarming aangestuurd door de milieuvriendelijke Itho Daalderop geothermische warmtepomp WPU met hoog rendement en COP, hier in combinatie met thermische zonnecollectoren. Itho Daalderop profileert zich niet alleen als ontwikkelaar en producent, maar is ook een ondersteunend partner voor architecten, studieburelen, bouwpromotoren en overheden. En ook dat maakt hier het verschil.

Het opzet van G&G Architecten: de twee aparte gebouwen op een stijlvolle manier integreren in de voorstedelijke omgeving, met aandacht voor groen en circulaire bouwmaterialen.

Climate for Life

In een circulaire economie komt het er op aan materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten. Zowel de onderhoudsarme Itho Daalderop geometrische warmtepomp met rvs kuip als het ventilatiesysteem (type D) zijn trouw aan dit gedachtegoed. Ook de levensduur en herstelbaarheid van producten is uiteraard van belang. Architect Michaël Vits: “De Itho Daalderop warmtepomp is zo geconcipieerd dat ze zich makkelijk laat demonteren en zo nodig ook herstellen.” Nog even meegeven dat zonesturing mogelijk is. De WPU is beschikbaar in verschillende vermogens van 3 kW tot 7,5 kW en kan desgewenst gecombineerd worden met een sanitair voorraadvat of, zoals hier, zonnepanelen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details