NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
ClickBrick Pure: handvormvariant voor circulair droogstapelsysteem
Architect Hilde Carens, Projectleider Duurzame Bouwmaterialen Colruyt Group Technics.

ClickBrick Pure: handvormvariant voor circulair droogstapelsysteem

Met de introductie van ClickBrick tilde Wienerberger zijn keramische gevelstenen naar een hoger circulair niveau. Vandaag wordt daar een esthetische dimensie aan toegevoegd: ClickBrick Pure biedt een handvormvariant op de bestaande strengperssteen ClickBrick Cube. De nieuwe versie heeft de typische grillige, karaktervolle textuur van een handvormgevelsteen.

ClickBrick Pure is de volgende stap in het circulaire verhaal van Wienerberger.

De lancering van ClickBrick Pure is een logische stap in het uitbouwen van het circulair droogstapelsysteem. Bovendien was de markt ook vragende partij voor een handvormvariant om het meer traditionele gevelbeeld van klassiek metselwerk te benaderen. Dat maakt het systeem toegankelijker voor een ruimer toepassingsgebied.

Los van het esthetische verschil ten opzichte van ClickBrick Cube is er geen verschil met de nieuwkomer. Ook de handvormgevelstenen in het droogstapelsysteem zijn vlak geslepen en voorzien van groeven. Met behulp van rvs clips worden de gevelstenen via de groeven aan elkaar gekoppeld.

Met rsv clips klikken de gevelstenen in elkaar.

Begeleiding van voorbereiding tot werf

Het ontwerpen met ClickBrick Pure is sterk vergelijkbaar met het traditionele ontwerpproces. De handvormvariant van het droogstapelsysteem is 210 millimeter lang en na kalibratie 62,5 millimeter hoog, geschikt voor een vrij metselverband en beschikbaar in zeven kleuren. Door de schijnvoegen ontstaat een vertrouwd, traditioneel bakstenen gevelbeeld. 

Voor de aannemer maakt ClickBrick een wereld van verschil. Het is de eerste keer misschien wel wat wennen om zonder mortelspecie of lijm te werken, maar het systeem biedt een rendementsvoordeel ten opzichte van traditioneel metselen. Verder laat het toe te werken bij koud of heet weer, terwijl dat met lijm of mortel niet mogelijk is, is er geen werfafval en moeten er geen materialen meer gekuist worden.

Bovendien begeleidt Wienerberger de aannemer al bij de projectvoorbereiding. “We becijferen welke stenen in welke aantallen nodig zijn, zo vermijden we grote overschotten. Verder maken we plaatsingsplannen en geven dilatatie-advies. Vervolgens worden de palletten in onze fabrieken voorbereid. De aannemer moet op de werf enkel nog de gevelstenen van de pallet nemen en volgens het plan stapelen”, klinkt het. Mengen is niet meer nodig. Indien gewenst, begeleidt Wienerberger de aannemer ook bij de opstart van een nieuwe werf.

Metsen zonder mortelspecie of lijm? Het kan, met ClickBrick Pure.

Positieve ervaring

Colruyt Group bijt de spits af in het toepassen van ClickBrick Pure in België. Architect Hilde Carens, Projectleider Duurzame Bouwmaterialen Colruyt Group Technics, verwerkte de Menton-variant in een nieuwe supermarkt in Zoersel. Dit jaar starten nog twee andere pilootprojecten met ClickBrick Pure: een eengezinswoning met geïntegreerde zorgwoning in Gent en een nieuw universiteitsgebouw voor de KU Leuven.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details