NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Collectief van Vlaamse maakbedrijven helpt architecten exporteren
Carpentier leverde de houten gevelbekleding in HOTwood Essen van deze tot woonhuis omgevormde bunkerboerderij in het Nederlandse Arnhem. (architect: Atelier Blik, aannemer: Gremal bouw, foto: Elroy Spelbos)

Collectief van Vlaamse maakbedrijven helpt architecten exporteren

Als architect is het niet altijd eenvoudig buitenlandse projecten te realiseren die voldoen aan de hoge Vlaamse standaard. Uitmuntend vakmanschap en kwalitatieve materialen zijn niet steeds voorhanden. Elf Vlaamse maakbedrijven uit de interieurbranche richten met Made in Flanders een platform op waarmee ze architecten in het buitenland willen bijstaan. Tegelijk wil het collectief deze Vlaamse familiebedrijven ondersteunen en begeleiden in hun exportambities. Samen sterker en beter, is het motto.

“We mogen fier zijn op wat we hier in Vlaanderen realiseren met onze familiebedrijven in de interieurbranche. Meer nog, op vlak van afwerkingsgraad zijn deze down to earth maakbedrijven werkelijk top in Europa en zelfs de wereld”, aldus Peter Bauwens, voorzitter van Made in Flanders. Als expert in export en in het ondersteunen van familiebedrijven is hij de initiator en motivator van dit nieuwe platform. Nu zo’n twee jaar geleden kwam hij in contact met Kristof Carpentier van Carpentier Hardwood Solutions en Siegfried Titeca van Mform. Het idee van Made in Flanders kreeg vorm. Twee bedrijven werden er elf, het huidige collectief. Peter Bauwens: “Er is nog ruimte voor groei. Uiteraard zijn we selectief. Het dienen gedreven familiebedrijven uit andere deelsectoren te zijn die passen binnen het concept: passionele vakbedrijven met zaakvoerders op de werkvloer die klaar zijn om buiten de landsgrenzen te treden.” 

De partners van Made in Flanders, klaar om de architect te ondersteunen bij buitenlandse projecten.

Straf elftal

Wie is dat straf elftal? We zetten ze even op een rijtje. Naast het bovenvermelde Carpentier en Mform noteren we nog Ursus (Jan De Paepe), Coelembier (Anthony Tombeur), HUUS (Bert Van Bellegem), ZUMI (Tony Decavele), Duthoo Coating Concepts (Vincent Duthoo), Trappen Steels (Paul Lanckriet), Pure & Original (Yves Op de Beeck), SUMUM (Tom Vanden Bussche) en XCAVE (Rik Maertens). Made in Flanders wil de Belgische architecten motiveren om te exporteren en hen daarin bij te staan. Omringd door de juiste vaklui kunnen ze schitteren in het buitenland. Daarnaast zoekt Made in Flanders ook aanknoping met buitenlandse architecten die het Vlaams vakmanschap weten te waarderen. Peter Bauwens: “Zo hebben we recent nog deelgenomen aan een speeddate-initiatief met architecten in Luxemburg. Iets wat voor herhaling vatbaar is.”

Siegfried Titeca van Mform, gespecialiseerd in maatwerk in metaal, reisde hoogstpersoonlijk naar de werf in Qatar om samen met de architect, Nicolas Duchateau, alles tot een goed einde te brengen.

Elkaar ondersteunen

De partners van Made in Flanders zijn er niet alleen voor de architect, maar uiteraard ook voor elkaar. Issues met invoerrechten? Vragen over materialen in Zwitserland? De expertise en ervaringen worden onderling gedeeld. Tijdens de maandelijkse samenkomsten worden de werking en activiteiten besproken. Peter Bauwens: “Zo staat woensdag 27 september een meet and greet voor Vlaamse architecten op stapel. Deze vindt plaats in K.E.R.K., de ontwijde kerk van Sint-Pieters-Kapelle waar kunstenaar Nick Ervinck momenteel tentoonstelt.” Tot slot wil Made in Flanders er ook zijn voor de jeugd: “We willen jongeren terug warm maken voor technische richtingen, onder meer door naar scholen te gaan. Het feit dat hun job hen misschien wel tot in Qatar brengt, maakt ‘het maakvak’ misschien wel een stuk aantrekkelijker.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details