NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Covid en de verdere ‘rurbanisering’
Herman Konings, Master in de theoretische psychologie, trendanalist en veranderings-psycholoog / Beheerder van het trend- en toekomstonderzoeksbureau Pocket Marketing/nXt

Covid en de verdere ‘rurbanisering’

Het is geweten dat aardverschuivende gebeurtenissen een heus steroïdeneffect hebben op doorgaans rustig voortkabbelende beschavingsprocessen. Een stevige crisis zoals covid is in staat om deze processen of megatrends, die de samenleving telkens naar een nieuw en hoger niveau brengt, een stevig duwtje in de rug te geven. In mijn nieuwe boek ‘Gap the mind’ ga ik dieper in op de impact van mindblowing gebeurtenissen op mens, markt en maatschappij. Een crisis laat sporen na, maar stretcht ook de geest waardoor de mens zich openstelt voor nieuwe inzichten en gedragingen. En net dit veranderend gedrag is iets om mee rekening te houden, ook als architect, bouw- of woonprofessional.

Eén van de tien beschavingsprocessen die ik onderscheid is de urbanisering of verstedelijking. Dat door covid heel wat mensen de stad juist inruilden voor een voorstedelijke huis met tuin, is gekend. Een trend die weliswaar al eerder werd ingezet, en nu extra onder de aandacht komt, is deze van de ‘rurbanisering’. Kapitaalkrachtige babyboomers verhuizen naar de actieve stad en drijven de vastgoedprijzen omhoog. De geplaagde generatie zijn de Xennials – een mengvorm van de Generation X en Millennials – met jonge kinderen. Hun hang naar meer ruimte en een veilige en gezonde plek brengt hen terug naar de voorstedelijke en landelijke gebieden. Er is sprake van ‘trading places’: de boomers gaan naar de stad en de dertigers met kinderen trekken er weg. Gevolg: de ontwikkeling van een progressieve provincie, geïnjecteerd met de ‘urban mindset’ van deze Xennials. Dit heeft ook een invloed op hoe er wordt geleefd, gebouwd en gewoond, met steeds meer stedelijke referenties in de landelijke omgeving.

Andere megatrends die door covid in een stroomversnelling kwamen, zijn onder meer individualisering, duurzaamheid en natuurlijk ook gezondheid. In dit laatste opzicht noteren we een mentaliteitsverandering van curatieve naar preventieve gezondheid. Beter voorkomen dan genezen. Dit uit zich in een aantal fenomenen. Vooreerst is er de verdere doorontwikkeling van WELL-buildings, ‘gezonde gebouwen’ die door het WELL Building Institute gecertificeerd worden. Er is meer aandacht voor luchtkwaliteit, maar ook voor akoestiek. De stilte tijdens covid heeft ons doen nadenken over de hectiek op de werkplek en het effect van een rustige omgeving op de werkefficiëntie. Op vlak van luchtkwaliteit zie ik ook nog een mooie toekomst voor ‘phytoremediation’ of behandelen van onzuivere luchtstromen door het gebruik van plantaardige materialen. Zo heeft 1 vierkante meter onbehandeld mos hetzelfde luchtzuiverende effect als 18 jonge bomen. Het ‘Operating System Nature’ aan het werk.

Tot slot nog een bedenking over het effect van de crisis op de megatrends connectiviteit en veiligheid. De gedwongen digitalisering heeft mensen extra doen nadenken over cybersecurity en -privacy. Uit de Edelman Trust Barometer blijkt dat het vertrouwen van de mens in technologiebedrijven een deuk heeft gekregen: 68 procent ten opzichte van 79 procent in 2019. Dit kan een effect hebben op de aanbieders van smarthome-oplossingen. Beveiligen en daarover ook grondig informeren is en blijft ook in de toekomst de boodschap. 

Meer weten en lezen? ‘Gap the mind’, Herman Konings, 2021, Lannoo.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details