NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
“De architect is meer dan ooit de bewaker van het kwalitatieve totaalplaatje”
Eigentijds interieurcomfort in een pand van weleer. (Project Villa Mon Désir – Styfhals Architecten)

“De architect is meer dan ooit de bewaker van het kwalitatieve totaalplaatje”

Eind oktober zit de stage van Ing. Architect Lina Decraemer bij Styfhals Architecten er op. En of ze zich heeft kunnen onderdompelen in alle aspecten van de job: van ontwerp over bouwaanvraag tot werfopvolging. Ze werd van bij de start aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen, uiteraard steeds geruggesteund door de collega’s en stagebegeleider Lien Pierard, architect-bestuurder bij Styfhals. 

Lina Decraemer (25), bijna stagiair af bij Styfhals Architecten.

Lina Decraemer was al van jongsaf best een wiskundeknobbel. Maar ze heeft ook een creatieve kant. Lina: “Er zit een ‘maker’ in mij. Tegelijk wou ik voldoende uitdagingen. De studiekeuze voor Ingenieur Architect aan de KU Leuven, toen dicht bij huis, was eigenlijk snel gemaakt.” Wat volgt: een mooi studietraject waar ze tevreden op terugblikt en dat binnenkort wordt bekroond – hopelijk, vult ze zelf aan met een knipoog – met het einde van de stagetijd. “Het is sowieso nuttig dat de architectenopleiding zich voortzet in een boeiende stage, weloverwogen gekozen en met voldoende uitdagingen en verantwoordelijkheden. De job doen! En daarnaast ook kennis maken met de administratieve kant van het beroep. Een bouwaanvraag indienen in het Omgevingsloket? Technische fiches nakijken en vorderingsstaten checken? Best complex, de eerste keer. Dit oefen je niet in de aula.” 

Lina Decraemer ontfermt zich mee over de werfopvolging van de Plan B-site. (project Plan B, Vilvoorde – Styfhals Architecten)

Optie stedelijk project

Even terug naar de unief en meer bepaald naar de keuze voor haar master. Lina: “Dat werd de optie stedelijk project, vanuit de overtuiging dat een project moet werken op elke schaal, ook de ruimere context.” Het was een gefundeerde keuze, ook en zelfs vooral gebaseerd op haar ervaring tijdens de bachelorjaren. “De ontwerpstudio’s zijn deze eerste drie jaar geleidelijk aan gegroeid. Mijn interesse nam toe samen met de schaalvergroting.” Als masterproef maakte Lina, samen met een medestudent, een kluif van een thesis over de Oosterweelverbinding en het ontwerpend onderzoek van de verschillende ontwerpteams dat hiermee gepaard ging. “Boeiend ook hoe de burgerparticipatie het hele project heeft beïnvloed en de manier van communiceren heeft opengetrokken. En hoe de wensen van de omwonenden geïntegreerd werden in zo’n mega infrastructuurproject, met het oog op een consensus.” Zelf is ze zich zeer bewust van de bemiddelende rol van de architect. “Er zijn de wensen van de bouwheer, de bouwvoorschriften, de omgevingsfactoren en de verwachtingen qua duurzaamheid. Als architect is het belangrijk hier niet gewoon de som te maken, maar ook het kwalitatieve totaalplaatje te bewaken. Een rol die ik ter harte wil nemen.”

De beschikbare ruimte werd optimaal benut, met oog voor het esthetische totaalplaatje. (project Karel de Preterlei, Antwerpen – Styfhals Architecten)

Brede interesse

Ook voor de keuze van haar stageplaats ging Lina niet over één nacht ijs. De voorkeur ging uit naar een bureau met breed werkgebied. “Het gesprek bij Styfhals voelde niet als een sollicitatie maar eerder als een wederzijdse kennismaking.” Een open en eerlijke dialoog draagt Styfhals dan ook hoog in het vaandel. De klik was er en de knoop werd doorgehakt. “Ik vermelde in dit eerste gesprek dat ik ook geboeid ben door interieurvormgeving, los van mijn studies. Wel kreeg ik meteen de kans om mij mee te buigen over het interieurproject van Villa Mon Désir, een burgerhuis in belle époquestijl waarvan ik de binnenafwerking mee opvolgde.” Daarnaast mocht Lina zich onder meer ontfermen over de planindeling, het gevelontwerp en de eigenlijke bouwaanvraag van een appartementsgebouw in de Antwerpse Karel de Preterlei. “Dit project omvat zeven woonunits, een ondergrondse parking en tuintje. Een vrij groot programma voor het perceel, dus best een uitdaging”, vervolledigt Lina. Daarnaast doet ze ook samen met een collega de werfopvolging van de Plan B-site in Vilvoorde, een groot residentieel project waar ook weer heel wat te leren valt. Samengevat: een interessante stage en tevreden stagiaire. Wat de toekomst brengt? “Ook al doe ik graag wat ik nu doe, toch wil ik mij liever nog niet vastpinnen. Nog geen lange termijnplan, dus.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details