NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
De buitenlounge met binnenallures
MASS van Gandia Blasco: met slechts vijf modules creëer je eindeloze zitlandschappen.

De buitenlounge met binnenallures

In or out? Wat sofa’s en loungestoelen betreft, is er op het eerste zicht niet veel onderscheid meer. Zowel het design als de materialen maken dat de zitmeubelen voor buiten net zo goed in het interieur zouden passen. Vlei je neer, leun achterover en ontdek de trends voor het aankomende outdoorseizoen.     

Sandua papasan, met design van Robin Hapelt, nieuw bij Manutti.

De ruimte buitenshuis won het laatste decennium aanzienlijk aan belang. Samen met de groeiende vraag naar luxueuze en stijlvolle outdoor sofa’s en loungesets – waarvoor men evenveel en soms zelfs meer wil neertellen als de bank in de woonkamer – stijgt ook het aanbod in dit segment. Uitnodigende kussens en ronde vormen zetten daarbij de toon. Stijlvolle cosiness overheerst. Naast zwart, antraciet en wit waagt men zich dan ook aan een vleugje kleur, met voornamelijk groentinten en terracottarood. Ook zandkleuren en daarbij aanleunende natuurtinten doen het dit seizoen bijzonder goed. Dat blijkt uit de vele nieuwigheden.

Jack Black outdoor loungestoel van Ethnicraft met kussens in de kleur Natural, geweven in België. Design Jacques Deneef.

Dit is Belgisch: elegant teakhout in de picture

Beginnen doen we in eigen land met een aantal labels die mee internationaal de toon zetten. Wat meteen opvalt: teakhout laat zich opnieuw opmerken, weliswaar in meer afgeronde en elegante vormen. Fraaie nieuwkomer bij Royal Botania is de Mambo Lounge met zachte rondingen, warm teakhout en luxueuze, pluchen kussens die het zitcomfort garanderen. Naast een één-, twee- en driezit omvat deze ultra cosy lounge ook een modulaire sofa voor hoekopstellingen. Verkrijgbaar in maar liefst 74 verschillende stoffen in een breed palet van kleuren en texturen. Ook Belgisch is Manutti dat ons vorig jaar vooral wist te verrassen met de zeer elegante Sunrise sofa, eveneens in teak met verleidelijke rondingen, ontworpen door Matthew Townsend. Dit jaar wordt het assortiment aangevuld met de Sandua-collectie van zitmeubelen en bijpassende lampen. Blikvanger is Sandua Papasan met een organisch gevormde, geweven schelp genesteld in een prachtig vormgegeven houten basis. 

Talenti Leaf: een slank frame met genereuze kussens.

Sierlijke lijnen

Tribù, met thuisbasis in Bilzen, gaat met de nieuwe reeks Ukiyo by Monica Armani, met diverse stoelen en tafels, resoluut voor teakhout met sierlijke gebogen lijnen die net penseelstreken lijken en aan het Japanse schrift doen denken. Deze reeks omvat verschillende stoelen – waaronder ook een loungestoel – en tafels. Het Belgische interieurmerk Ethnicraft, dat in 2021 voor het eerst met een outdoorcollectie uitpakte, verrast dit jaar dan weer met een zwart gebeitste variant van de collectie teakhouten buitenmeubelen. De afwerking van de Black Outdoor-collectie is geborsteld, wat resulteert in een meer authentieke afwerking die de houtnerf accentueert en extra tactiliteit geeft. Toch liever natuurkleur? Ook deze versie blijft beschikbaar. 

Piuma sofa van My Your, een ontwerp van Lanzavecchia + Wai. (Beeld: Alessadro Di Bon)

Genereuze kussens

Genereuze kussens garanderen meer dan ooit het uitnodigend zitcomfort. Sofa’s die je omhelzen in alle zachtheid zijn erg in trek. De nieuwe Plumon-sofa van Kettal, ontworpen door Patricia Urquiola heeft niet alleen kussens maar zelfs een volledige ‘gewatteerde jas’ waarmee het teakhouten frame in zachtheid wordt gehuld. Het Italiaanse designlabel My Your presenteert op zijn beurt Piuma, eveneens met de focus op de royale kussens die bepalend zijn voor het design. De gemêleerde stof met verrassende textuur is niet alleen verkrijgbaar in het grijs, maar ook in de trendkleuren groen en terracotta. Nog meer luxe uit Italië met het high-end label Talenti, dit onder meer de sofa uit de nieuwe Leaf-collectie. Deze combineert een ultra slanke structuur – licht als een blad – met royale kussens. Voor een warm terras met elegante eigenheid.

De Kettal Plumon-sofa met ‘gewatteerde jas’.

Zitlandschap

Op zoek naar een sofa van formaat? Ook dan zijn de mogelijkheden legio. Diverse modulaire zitsystemen laten toe eindeloos te combineren. Ook hot: gestoffeerde modules waarmee men een heus zitlandschap samen puzzelt. Nieuw van het Spaanse Gandia Blasco is MASS, een ontwerp van de New Yorker Todd Bracher. De elementen van de collectie zijn ontworpen om de onderlinge verbondenheid tussen mensen te vergroten, dit op een gemakkelijk herconfigureerbare manier. De opstelling kan dus veranderen naar de behoefte van het moment. In de woorden van de ontwerper: “Met MASS geven we prioriteit aan het idee van flexibiliteit en de organische geest van het leven buiten.” 

De modulaire en volledig gestoffeerde Flair-outdoorsofa van Gervasoni, ontworpen door Gabriele & Oscar Buratti.

Van binnen naar buiten

Naast de gerenommeerde outdoorlabels trekken ook steeds meer interieurmerken naar buiten, vaak met interieurdesign dat wordt aangepast aan de buitenomgeving. Denk daarbij onder meer aan B&B Italia, Rolf Benz, Cassina, Minotti, Pedrali, MDF Italia, Edra, Desalto, Driade, Flexform, Ligne Roset, Freifrau, Depadova en ga zo nog maar even door. De lijst is uitgebreid en groeit gestaag. Doorgaans zijn het outdoormeubelen met een hoogwaardige indoor look-and-feel. Zo is de iconische Mah Jong Sofa, in de jaren 70 ontworpen door Hans Hopfer, ondertussen ook verkrijgbaar in een volwaardige outdoor- versie, inclusief kleurrijke en karaktervolle Missoni Home stoffen voor buitengebruik. Gervasoni heeft op zijn beurt een volledige outdoor catalogus met als blikvangers de volledig gestoffeerde Flair en Hashi sofasystemen. Feit is: outdoor hoeft niet onder te doen voor indoor, zowel qua luxe, afwerking als aanbod. Resultaat? Een zeer individuele aankleding van het terras waarmee men zich kan identificeren én onderscheiden.  

Mambo Lounge van Royal Botania: zachte rondingen zetten de toon.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details