NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
De kaart van de duurzaamheid
De online productie van baksteenstrips is een absolute blikvanger op het gebied van CO2-neutrale productie.

De kaart van de duurzaamheid

Preventie, hergebruik en recyclage

Wienerberger België, met hoofdzetel in Kortrijk, maakt deel uit van de internationale Wienerberger-groep. In Wenen opgericht in 1819 groeide de groep uit tot een van de grootste baksteenproducenten ter wereld. Wienerberger beschikt in België over elf productievestigingen, met een totale personeelsbezetting van 1.100 werknemers. Tijdens het hele productieproces houden ze rekening met mens, milieu en natuur.

In een tijd waar de klimaatcrisis onze toekomst bedreigt, is het van cruciaal belang dat we realistisch en kritisch nadenken over het effect van onze industrie op de wereld rond ons. Wienerberger neemt heel wat initiatieven om het milieu te vrijwaren. “Dat start al bij het productieproces”, zegt Katrien Nottebaert, CCO en bestuurder van Wienerberger België. “We streven naar het maximaal sluiten van kringlopen. Dit geldt voor onze kleiontginning, waarbij we de groeves na exploitatie teruggeven aan de maatschappij in de vorm van een natuur- of landbouwgebied. Naast klei zetten we in op secundaire grondstoffen, zoals bakafval en reststromen uit andere industrieën. Er is ook een nullozing van afvalwater in onze sites.”

Wienerberger houdt met nog meer aandachtspunten rekening. Zo zijn ze overtuigd van het maatschappelijk belang van circulair bouwen, het recycleren van materialen en decarbonisatie. “Van dat laatste is onze productielijn in Kortrijk een uniek voorbeeld. De online productie van baksteenstrips is een absolute blikvanger op het gebied van CO2-neutrale productie. In plaats van onze strips te verzagen uit klassieke bakstenen, produceren we deze onmiddellijk met een dikte van twee centimeter. Op die manier vermijden we extra energieverbruik en afval. Een primeur in de baksteenindustrie.”

De nieuwe productielijn in Kortemark vervaardigt rechtstreeks baksteenstrippen met een dikte van 2 centimeter.

CO2-neutraal proces

Wienerberger werkte een concept uit dat volledig is opgebouwd rond nieuwe elektrische productietechnieken. Katrien: “De drogerij en de oven op de site van Kortemark werken volledig elektrisch. Ze worden gevoed door een eigen PV-installatie en aangevuld met groene energie. De oven werkt met stralingswarmte, waarbij we de restwarmte recupereren in de drogerij. Er is geen fossiele brandstof nodig. Ook op andere sites decarboniseert Wienerberger. Op de site van Beerse bouwen we twee windturbines, samen goed voor een jaarlijkse besparing van 7.700 ton CO2. Al onze sites halen een deel van hun elektriciteit uit zonne-energie.” De ambitie van Wienerberger is om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. 

Een andere manier om de CO2-uitstoot te beperken, is het terugdringen van de benodigde hoeveelheid materiaal. “We maken onze snelbouwstenen met minder materiaal. De densiteit bedraagt 850 kilogram per kubieke meter. Dat is tot 150 kilogram minder dan bij een standaard keramische bouwblok.” Wienerberger zet ook sterk in op Eco-brick. Die heeft dezelfde voordelen, eigenschappen en look als een traditionele gevelsteen, maar is tot 3,5 centimeter dunner. “Hierdoor kan je dikker isoleren en krijg je een energiezuinige woning”, vertelt Katrien. 

De nieuwe verpakkingshoezen zijn 100 procent circulair.

Circulair verpakken en bouwen

In het kader van het streven naar duurzaamheid, stuurde Wienerberger hun verpakkingsconcept bij. “In onze sector speelt de plastic hoes een belangrijke rol om onze producten veilig en correct te transporteren. Om deze nood met onze duurzaamheidsambities te verzoenen, herdachten we onze verpakkingsoplossing. We werken nu met een rekhoes in plaats van een krimphoes. Hierdoor hebben we dertig procent minder materiaal nodig. We bedrukken de hoes niet. Zo kunnen we deze recycleren en verwerken tot een nieuwe transparante folie. Ook voor de paletten hebben we een circulaire oplossing onder de vorm van retourpaletten.”

De visie van Wienerberger is gebaseerd op de drie hoogste niveaus van ‘De Ladder van Lansink’. Eerst preventie, vervolgens maximaal hergebruik en, waar het niet anders kan, zoeken naar goede recyclagemogelijkheden. “Concreet betekent dit dat we ons baseren op het schilmodel van een gebouw. Dat deelt de gebouwonderdelen op in verschillende lagen op basis van hun functie. De levensduur van de schil heeft invloed op het hergebruik.” Ook voor producten die geen herbestemming krijgen in het bouwproject doet Wienerberger onderzoek naar het hergebruik. “Dakpannen die niet hergebruikt werden, verwerken wij vandaag in de productie van nieuwe snelbouwstenen. We willen steeds verder gaan in deze zoektocht en het circulair potentieel van keramische producten vergroten.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details