NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Duurzaam en circulair ontwerpen met BIM-software
De Triodos Bank in Nederland van Rau Architecten, ontworpen met Archicad. (Beeld: Carel van Hees)

Duurzaam en circulair ontwerpen met BIM-software

Het webinar ‘Duurzaam en circulair ontwerpen met Archicad’ van KUBUS kon op opvallend veel belangstelling rekenen. Logisch, het thema is actueler dan ooit en ook als architect en bouwprofessional heb je een belangrijke rol te vervullen. KUBUS is gespecialiseerd in BIM-software – zowel 3D-ontwerpsoftware als tools voor modelchecking en issuemanagement – om te komen tot ontwerpoptimalisatie. Of hoe slimme en rijkere BIM-modellen kunnen leiden tot meer inzicht en ‘evidence based design’, met staafbare en betere ontwerpbeslissingen, ook op vlak van duurzaamheid.

Bij KUBUS, ondertussen goed voor bijna 100 medewerkers, komt duurzaamheid op de eerst plaats. Zo streeft het bedrijf ernaar om tegen 2025 volledig CO₂-neutraal te zijn en werkt het samen met Trees For All voor de aanplanting van nieuwe bomen. Daarnaast wil KUBUS vooral architecten en bouwpartners de juiste software en tools aanreiken om duurzame gebouwen te ontwerpen. 

Het 3D-model van Triodos Bank Nederland in BIMcollab ZOOM en BIMcollab Cloud.

Geoptimaliseerde BIM-processen

De BIM-processen van de KUBUS-software dragen ontegensprekelijk bij tot het verantwoord gebruik van grondstoffen en energie. Vooreerst is er BIMcollab. Hiermee is KUBUS wereldwijd marktleider op vlak van cloud-based BIM issuemanagement met als doel communicatie te optimaliseren en faalkosten – en de daarmee gepaard gaande verspilling – te vermijden. Daarnaast is KUBUS al 25 jaar distributeur van de gerenommeerde Archicad 3D-modelleersoftware, aangevuld met de door KUBUS ontwikkelde KeyMember Editie met specifieke oplossingen voor de Vlaamse en Nederlandse markt. Denk daarbij aan de Meetstaat Manager die accuraat de materiaalhoeveelheden, op basis van de VMSW-systematiek, uit het model kan genereren. Daarnaast biedt Archicad nog tal van andere handige tools, slim inzetbaar tijdens het ontwerpproces, om te komen tot duurzame of circulaire oplossingen op basis van intelligente BIM-modellen. Van zonnestudies en daglichtberekeningen – rekening houdend met de locatie en oriëntering van het project – over het materialenpaspoort tot een kant-en-klaar energierapport dat diverse simulaties toelaat en inzichtelijk met de bouwheer gedeeld kan worden.  

Mjøstårnet in Noorwegen: de 85,4 meter hoge houten woontoren ontworpen door Voll Arkitekter, met Archicad. (Beeld: Ricardo Foto)

Materialenpaspoort

Archicad biedt de mogelijkheid om op materiaalniveau classificaties en eigenschappen toe te kennen. KUBUS is trouwens ook partner van Madaster, zowat het kadaster van materialen. Het registreren en archiveren van materialen in gebouwen maakt hergebruik eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en elimineert afval. Vanuit Madaster is het ook mogelijk een accuraat ‘materialenpaspoort’ te genereren. Ronald de Graan, Director Customer Success van KUBUS: “Dit laat niet alleen een optimalisatie toe op vlak van de hoeveelheden, maar ook van het type materialen. Baksteen of kunststof gevelbekleding? Dankzij het slimme model krijg je meer inzicht in de belasting van het milieu. Alternatieven zijn eenvoudig door te rekenen waardoor je op cijfers gebaseerde en dus aantoonbare beslissingen kan nemen.”

Het station van Assen (NL) met houten dakconstructie, een duurzaam ontwerp van Powerhouse Company & De Zwarte Hond. (Beeld: Sebastian van Damme)

Energierapport

Een energierapport van je project? Met Archicad is het makkelijker dan je denkt. En dit gaat verder dan de keuze van de materialen. Michelle Vrolix, Commercieel BIM-specialist: “Het laat bijvoorbeeld ook toe om te analyseren welke impact energetische wijzigingen kunnen hebben. Wat is bijvoorbeeld het effect van het toevoegen van een luifel en/of oversteek op het vlak van hittepreventie in de zomer en zonnewinst in de winter. Het is mogelijk om een volledige energie-evaluatie op te zetten, rekening houdend met het type gebouw, de projectlocatie en de omgevingsgegevens. Zo wordt het makkelijk om de oude en de nieuwe toestand, ook op vlak van energiekosten en CO2-emissie, te vergelijken.” Nog een stapje verder? “Met de Eco Designer Star add-on is het bovendien mogelijk om koudebrugsimulaties te genereren”, aldus nog Michelle. Geavanceerde software en BIM-oplossingen voor de duurzame ontwerpen van vandaag en morgen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details