NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Duurzaam verlichten is meer dan energie besparen
An Moors: “Licht heeft een invloed op de mens.”

Duurzaam verlichten is meer dan energie besparen

Denken we aan duurzaam verlichten, dan denken we meteen aan de energiebesparende factor. Een terechte denkwijze, energie besparen is namelijk een belangrijk gegeven. Maar het is niet de enige pijler. Duurzaam verlichten gaat een pak verder.

“Bij de introductie van ledverlichting als volwaardig alternatief voor traditionele lichtbronnen lag de focus vooral op de mogelijke energiebesparing. Met een besparing tot 60 procent en het daaraan gekoppelde financieel plaatje kan je dat wel begrijpen. Maar vandaag is duurzaamheid en duurzaam verlichten veel meer dan energie besparen. Het omvat een heel pakket van pijlers die samen de term duurzaamheid invullen. Denk maar aan mogelijke recyclage/circulariteit van de producten. Ook de verpakking speelt een belangrijke rol, net als het verhogen van het welzijn van de mensen en de veiligheid op de (werk)vloer door de juiste lichtoplossing in te zetten.” Aan het woord is An Moors, Head of Product Management bij Cebeo.

Weg met energieverslinders

Energiebesparing is en blijft een belangrijk agendapunt. De overstap naar lichtbronnen die minder energie verbruiken, de laatste jaren volop led, kwam in 2009 in een stroomversnelling met de Europese regelgeving om gloeilampen uit te faseren. Een heel stappenplan volgde waarbij andere energieverslinders hetzelfde pad volgden. Vanaf september 2023 volgt ook de bekende en veelgebruikte TL-lamp T8.

Andere ingrepen

Energie besparen is één, maar dus niet het enige aspect dat zich onder de duurzaamheidsparaplu bevindt. An Moors: “Voeg er gerust recyclage/circulariteit, veiligheid, welzijn en ook productie en logistiek aan toe. Een aantal pijlers waarbij een reeks ingrepen mogelijk zijn die stuk voor stuk het duurzaamheidsprincipe ondersteunen. Zo draait de uitfasering van de T8-fluorescentielamp niet enkel om de energie, maar ook om het beperken van schadelijke stoffen in de productie, zoals kwik. Natuurlijk is de ene beslissing al makkelijker te nemen en te implementeren dan de andere en ook de haalbaarheid en schaalbaarheid spelen een rol. Relatief eenvoudig lijkt ons het gebruik van gerecycleerd karton om producten of componenten in te verpakken. Wat we meer en meer zien en voelen, is de verschuiving van productie en/of assemblage weer naar Europa. De afstand die afgewerkte producten dan afleggen vermindert drastisch. Met Sonepar, de groep waartoe Cebeo behoort, werken we heel bewust en strikt rond een aantal richtlijnen waaraan we leveranciers aftoetsen. Geen kinderarbeid, geen productie van wapens maar ook duurzaamheid staat aangestipt als prioritair.”

Ledvance vermindert met een nieuwe verpakkingsstrategie het plastic afval met 225 ton.

Licht doet wat met een mens

Welzijn op het werk, een thema dat de laatste jaren eveneens fel in opmars is. Werknemers die zich goed voelen op de werkvloer presteren namelijk beter dan collega’s die zich niet 100% voelen. Dat is de logica zelve. “Licht heeft een invloed op de mens”, benadrukt An Moors. “Dat kan natuurlijk zowel positief als negatief zijn. Daarom hameren we erop dat best gewerkt wordt met een verlichtingsspecialist die een lichtplan op maat kan uitwerken. Niet te veel maar ook niet te weinig licht, rekening houden met aan- of afwezigheid van daglicht, rekening houden met het type werk dat wordt uitgevoerd. Het zijn allemaal factoren die een lichtplan beïnvloeden. Bovendien heeft een uitgekiend lichtplan ook een positief effect op de veiligheid op de werkvloer. Een veilige omgeving waarin werknemers zich goed voelen, dat betekent een stijging van de productiviteit en een lager ziekteverzuim. Muziek in de oren van elke werkgever, toch?”

Signify (voorheen gekend onder de naam Philips Lighting) giet de uitfasering van energieverslindende lampen in dit duidelijk overzicht.

Combineren

Werken rond duurzaamheid, dat is dus een aantal werkpunten uit een brede verzameling selecteren en uitwerken. Energiebesparing door middel van ledverlichting en de verpakking aanpakken lijken daarbij relatief eenvoudige ingrepen. “Het is vooral kwestie van de geselecteerde aandachtspunten goed te doen”, besluit An Moors. “Half werk, daar heeft niemand wat aan.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details