NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Duurzame architectuur scoort dubbel: energiezuinig bouwen en wonen
Van de klassieke indeling blijft niets overeind.

Duurzame architectuur scoort dubbel: energiezuinig bouwen en wonen

“Als architectenbureau kijken we altijd vooruit. De toekomst is onze belangrijkste gids”, klinkt het bij LUMO. “Samen met klanten bedenken we duurzame bouwoplossingen met een gebalanceerde mix van comfort, esthetiek en beleving als fundament. We creëren bovendien meer gebouw met minder energie, op vlak van grondstoffen en menselijke inspanningen.” En het resultaat is uiteraard energiezuinig.

Dit architectenverhaal start in 2007, onder de naam ARTUUR. “Door de jaren heen ontwikkelden we ons team, onze kennis en ervaring en smolten die pijlers samen tot een uniek concept”, zo klinkt het. Een evolutie die in 2020 de bouwsteen vormde voor een vernieuwd project: LUMO. “In wezen veranderde er niets – never change a winning team. Maar het bestaande succesverhaal kreeg wel een nieuw jasje. Eentje met een uitgebreider aanbod en een nog meer uitgesproken visie. Klaar voor de toekomst.”

Binnen heerst nu volop openheid.

Op maat van de klant

LUMO telt drie bestuurders-architecten: Ed Marckx, Timothy Graff en Jonathan Tilburghs. Verder bestaat het team uit de freelance architecten Francis Cornelissen en Stijn Coekaerts en de stagiair-architecten Stephanie Alatraca en Feyza Koç. “We gaan op zoek naar wat onze klanten echt verlangen, hoe ze leven en wat hun toekomstplannen zijn. Zo creëren we architecturale antwoorden die naadloos aansluiten op ieders vragen, behoeften en wensen. We spelen graag met licht en lichtinval, gecombineerd met luchtigheid en ruimtegevoel. Eenvoud siert en we hebben veel aandacht voor detail. Componenten die we harmonieus in elkaar laten vloeien om te komen tot een sterk architecturaal verhaal.”

Dol op uitdagingen

Intussen is LUMO werkzaam voor een tiental sociale bouwmaatschappijen en gemeentebesturen. In bepaalde dossiers werden naast het wonen ook andere functies ondergebracht zoals een kinderopvang en bibliotheek. “Binnen de private sector maken kleine en grote renovatieprojecten de hoofdmoot uit van ons werk. Daarnaast hebben we eveneens al nieuwbouwwoningen, kantoren, winkels en appartementen gerealiseerd.” Per bouwopdracht wordt steeds een uitgebreid multidisciplinair team samengesteld. En dat wordt dan nog eens aangevuld met externe specialisten in stabiliteit, technieken, tuinaanleg en interieurvormgeving. Geen uitdaging is te groot voor LUMO.

De vernieuwde achtergevel is een eyecatcher.

Sesam, open u!

In hartje Antwerpen tekent LUMO voor de sublieme renovatie van een burggraafwoning anno 19e eeuw. Aan de voorgevel en de karakteristieke inkomhal werd niet geraakt. Achteraan het pand werd de grond in de loop der jaren volgebouwd tot aan de perceelgrens. Deze koterijen lieten ze afbreken, om dan een moderne achterbouw te creëren. De achtergevel is een echte eyecatcher door het verticale gebruik van geglazuuurde witte steen. Grote glaspartijen in staal en vides scheppen een enorme lichtinval En dan gaat binnen een hele nieuwe wereld open. In een zee van ruimte is het eigentijds thuiskomen.

Klassiek versus strak

In Aalter tekent LUMO dan weer voor de totaalrenovatie van een landelijke woning. “Van de bestaande klassieke indeling van weleer is niets meer te merken. We hebben het gebouw volledig opengewerkt”, klinkt het. “In het interieur heerst voortaan een ongezien ruimtelijk gevoel. De kleine ramen werden vervangen door grote glaspartijen, om zo een overvloed aan licht binnen te trekken. Die moderne ingreep contrasteert mooi met de authentieke vormen en materialen.”

Achter LUMO schuilt een multidisciplinair team.

Boeiende variatie

Met ‘Voge’ was LUMO laureaat voor het ontwerpen van achttien sociale woningen in Kalmt-hout. Met een gelijkaardig materiaalgebruik en dito detaillering ontstaat eenheid rond een centraal plein. Het gelijkvloers is uitgewerkt met een frisse gevelbepleistering die een verfijnd tegengewicht vormt voor de eerder stoere verdieping. Beide bouwlagen worden visueel gescheiden door een lichtkleurige horizontale band, die verwijst naar de luifels ter hoogte van de carports. Maar de volumewerking met verspringende elementen biedt voldoende variatie en een boeiend straatbeeld. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details