NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Duurzame, circulaire en innovatieve bouwoplossingen met hout
De wand in Black oak vervolledigt het eigentijdse tuinontwerp. Ontwerp en uitvoering door Livinlodge.

Duurzame, circulaire en innovatieve bouwoplossingen met hout

Duurzaamheid en innovatie, dit zijn al jarenlang de grote pijlers van houtexpert Carpentier. Dit bedrijf zet niet alleen in op ecologische houtsoorten, maar biedt ook vernuftige systemen aan waarmee de duurzame grondstof hout circulair kan worden ingezet. Nieuw zijn de houtbouwpakketten voor houtskeletbouw die aansporen tot ecologisch bouwen en het ontzorgen van architect, aannemers en schrijnwerkers.

Carpentier is een Belgisch familiebedrijf, weliswaar internationaal actief, met uitgesproken groene ambities. Dat blijkt vooreerst uit het ecologische aanbod PEFC en/of FSC® gecertificeerd hout, als duurzame grondstof uitermate geschikt voor design en architecturale toepassingen binnen- en buitenshuis. Deze, en nog een reeks van andere inspanningen waaronder de aanplanting van bomen en bamboe in samenwerking met Go Forest, maken dat Carpentier het Voka Charter Duurzaam Ondernemen 2021 mocht ontvangen. Ook in 2022 zal Carpentier zich verder engageren voor deze erkenning van hun duurzame ambities.

Bijgebouw met gevelbekleding in HOTwood Essen Gebrand met het Plus Line QuickClip profiel. Een ontwerp van Schellen Architect, uitgevoerd door Pitt-Solutions.

Ecologisch houtgamma breidt uit

Al sinds 2007 focust Carpentier op ecologisch hout. Concreet betekent dit dat er niet langer tropisch hardhout wordt aangeboden, maar wel duurzame alternatieven die zowel op vlak van kwaliteit, stabiliteit als esthetiek niet hoeven onder te doen. Naast eik, barnwood en oud (reclaimed) hout is er onder meer het gamma aan thermisch verduurzaamd Europees hout dat steeds vaker zijn weg vindt naar architecturale toepassingen. Inspelend op de huidige houtschaarste en de vraag van de markt zet Carpentier momenteel in op thermische bamboe en accoya dat na het modificatieproces duurzaamheidsklasse 1 behaalt en garant staat voor een superieure dimensiestabiliteit. Heidi Carpentier: “Zowel bamboe als accoya werden al aangeboden voor terrassen, maar nu ook als gevelbekleding.” Bovendien lenen de houtsoorten en profielen van Carpentier zich ook voor interieurtoepassingen, zoals wandbekleding en (akoestische) plafonds. De afwerkingsmogelijkheden zijn legio, waaronder zwart gebrand, geolied of gecoat hout voor die gegeerde en actuele zwarte look. Daarnaast noteren we ook nog geborsteld, voorvergrijsd, geolied of gebeitst hout, net als hout dat een brandvertragende behandeling onderging. Tal van finishes waarmee Carpentier zich verder weet te onderscheiden.   

Houten vloer-, plafond- en wandbekleding in geoliede HOTwood essen bezorgen het interieur een uniform en stijlvol cachet. Een ontwerp van CAAN Architecten, uitgevoerd door Holvoet Gebroeders en Capelle Parketvloeren.

Plaatsingscomfort en circulariteit verzoend

Daarnaast engageert Carpentier zich om de duurzame grondstof hout zo lang mogelijk in circulatie te houden. Een voorbeeld hiervan zijn de QuickClip profielen die, in combinatie met het Grad-bevestigingssysteem, een snelle montage maar ook demontage toelaat. Innovatie troef, ook met de Carpentier prefab houtbouwpakketten die nieuwe mogelijkheden bieden op vlak van ecologisch bouwen. Bovendien laat dit systeem toe om op de werf veel tijd te besparen en houtafval te vermijden. Heidi Carpentier: “Uiteraard trekken we het duurzame gedachtengoed door naar de isolatie van de wanden en opteren we voor houtvezelisolatie. Een optimale isolatiewaarde wordt gegarandeerd, conform de EPB vereisten.” Naast het machinepark werd er ook geïnvesteerd in digitalisering met een slimme app die het ontwerpproces vereenvoudigt, het ontwerp visualiseert en meteen een prijs berekent. De ontwerpen worden vervolgens geïmporteerd in de CAD-software, aangepast volgens de stabiliteitsberekeningen van de ingenieur, om daarna naar de CNC-machines te worden doorgestuurd. Een geoptimaliseerd proces dat kostenbesparend werkt en toelaat om snel maar ook ecologisch en duurzaam te bouwen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details