NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Ecologisch, duurzaam en circulair met hout
Innovatief systeem voor een naadloos gevelontwerp in hout. Dwarse profielen kunnen op een alu blokje met groef worden bevestigd. De houten gevelbekleding is eenvoudig te (de)monteren en beantwoordt zo aan de toenemende vraag naar circulaire oplossingen.

Ecologisch, duurzaam en circulair met hout

Innovatieve houtproducten voor bouw, gevel en interieur

Wie Carpentier zegt, zegt niet alleen architecturaal hoogwaardige oplossingen maar ook bijzonder duurzame innovaties met hout. Denk daarbij onder meer aan gevel-, plafond- en wandbekleding in ecologische houtsoorten en het inhouse ontwikkelde circulaire bevestigingssysteem. Daarnaast innoveert Carpentier ook met prefab houtskeletbouw die ecologie combineert met een bijzonder snelle opbouw en dus een minimale hinder op de werf. 

Houten gevelbekleding met het Carpentier Uni line 54 QC-profiel in HOTwood essen, voorvergrijsd. (Architect: Basic Architects, Aalst / Concept en plaatsing: AluWood in opdracht van ABS Bouwteam)

“De lineaire economie heeft zijn grenzen bereikt. De circulaire economie is een onvermijdelijke doelstelling waar ook wij al een tijd mee onze schouders onder zetten”, klinkt het bij Carpentier. Hoe? Door innovatieve houtproducten te creëren die de daad bij het woord voegen en de principes van de circulaire economie in praktijk brengen. Zowel de akoestische plafondpanelen als de zelf ontwikkelde QuickClip®-bekleding voor wanden en plafonds ontving recent het keurmerk CIRCULAR Hotel-Interieur, met zowel een certificaat voor ecodesign als levensduurverlenging. “Verder zijn we onlangs een certificeringstraject gestart tot het behalen van het Cradle to Cradle®-certificaat voor onze QuickClip®-profielen voor gevelbekleding, plafonds en wanden in thermisch essen, thermisch naaldhout en thermisch eiken.” Wordt dus zeker nog vervolgd.

De garagepoorten gaan discreet op in het gevelvlak. Door het tuinmuurtje met hetzelfde Carpentier-profiel af te werken, creëert men een geslaagd en samenhangend architecturaal verhaal. (Architect: Basic Architects, Aalst / Concept en plaatsing: AluWood in opdracht van ABS Bouwteam)

Nieuwe architecturale mogelijkheden

Duurzaamheid en circulariteit hoeven uiteraard geen afbreuk te doen aan de ontwerpmogelijkheden. Integendeel! Dat heeft Carpentier al ruimschoots bewezen met de Quickclip®-producten, zowel voor binnen als voor buiten. In het kader van ons dossier over gevelbekleding zetten we graag het nieuwe Uni line-systeem in de kijker. Deze circulaire maar ook architecturale oplossing, met krachtige verticale belijning, is vervaardigd uit HOTwood essen. Verkrijgbaar in twee dieptes (40 en 65 mm) en diverse kleuren voor bijzondere effecten en individueel design. Denk bijvoorbeeld aan voorvergrijsde houten profielen in combinatie met een zwarte achtergrond. Net zoals de andere QuickClip®-profielen is Uni line uitgerust met het unieke bevestigingssysteem van Grad. Dat bestaat uit een aluminium onderconstructie met voorgemonteerde clips waarop de basisprofielen eenvoudig vast te klikken zijn. Innovatief is het feit dat er nu ook alu blokjes zijn voorzien om de profielen snel en makkelijk dwars te kunnen aanbrengen. Dit maakt Uni line QuickClip®-profiel volledig circulair en dus moeiteloos te verwijderen met een set demontagesleutels.

De prefab houtbouwpakketten van Carpentier in het atelier, klaar om naar de werf te vertrekken. (Beeld: GBL Studio)

Prefab houtbouwpakketten met geoptimaliseerde app

Daarnaast legt Carpentier zich ook toe op houtskeletbouw, dit met kant-en-klare houtbouwpakketten die de bouwprofessional ontzorgen. Zelfs de gevelbekleding, desgewenst met het gepatenteerde Carpentier QuickClip®-systeem kan al in het atelier worden gemonteerd. Efficiëntie troef, dit dankzij de digitalisering en het ultramoderne machinepark. Carpentier ontwikkelde een app waarmee houtprofessionals snel en vakkundig een ontwerp op maat kunnen maken en ook meteen een idee krijgen van het kostenplaatje. Met deze app krijgt men een realistisch beeld van de houtskeletwoning, inclusief tuin en binneninrichting. De 3D-weergave kreeg recent nog een update en houdt nu bovendien rekening met de zonnestand. Ook de meetstaat wordt duidelijk en overzichtelijk opgemaakt. Via de onmiddellijke EPB-berekeningen krijg je meteen zicht op de energieprestaties, met E- en S-peil. Een geavanceerde tool die de bouwprofessional weet te appreciëren.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details