Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Nieuws

Ecologische verlichting

Een specifiek probleem waarvoor twee ontwerpers en een verlichtingsfabrikant samen een oplossing zoeken, dat gebeurt wel meer. Dat er daaruit een hele reeks verlichtingsarmaturen ontstaat op basis van restmateriaal, is unieker.

Foto 3 Zumi kopiëren
Met verschillende curves en eindstukken is een CURVY steeds maatwerk.

Tekst | Tekst: Tom Rampelbergh | Beeld: ZUMI

26 februari 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Danny Hoorelbeke (Project Vijf) en Wim Demoen (SOM Architecten) zochten al langer naar een oplossing voor (het bakje met) de driver die regelmatig zichtbaar blijft wanneer een plafondarmatuur wordt gemonteerd. Het is niet altijd mogelijk deze in een (vals) plafond te verwerken en dan blijft deze zichtbaar voor de mensen die er wonen en/of werken. Hun brainstormsessies brachten hen tot bij Tony Decavele, zaakvoerder van verlichtingsfabrikant ZUMI.

De Zero Waste Collection, vervaardigd uit restmaterialen bij de steenkappers.

3D-maatwerk voor elk project

“We zijn geen productontwikkelaars”, getuigen zowel Hoorelbeke als Demoen. “Daarom waren we blij dat we met een bestaand product van ZUMI aan de slag mochten en konden gaan, al kregen we uiteraard geen carte blanche. Wat we met het bekende PLK-spotje zouden doen, moest toegevoegde waarde brengen en bovendien passen bij ZUMI. We zijn er met z’n allen van overtuigd dat we daar helemaal in geslaagd zijn.” Het resultaat van het ontwerpen, proberen, prototypes maken en aanpassen heet CURVY, een modulaire armatuur waarbij verschillende eindstukken en bochten (90 en 120 graden) worden gecombineerd tot een eigen plafond- of wandarmatuur. Montage op een 48V-track kan eveneens. “De gebogen stukken stelden ons voor de grootste uitdaging in het ganse proces”, herinneren Hoorelbeke en Demoen zich. “Het is namelijk technisch niet mogelijk die bochten te maken met aluminium. We zijn dus niet in staat om deze collectie in aluminium te maken. Het wordt een volledige reeks armaturen die met de 3D-printer worden vervaardigd. CURVY ligt standaard in het zwart op stock en op bestelling zijn 17 andere kleuren beschikbaar met een zeer korte levertermijn. Verder personaliseren kan op aanvraag. We denken dan aan speciale prints (graffiti, porselein en zo meer), andere kleuren tot zelfs het logo van een bedrijf. Omdat we 3D-printen, gebruiken we ook alleen de grondstoffen die we nodig hebben, niets meer en niets minder.”

Ontwerpers Wim Demoen (links) en Danny Hoorelbeke met CURVY.

Lichttechnisch top

Een opvallende vormgeving, een kleurrijke afwerking. Het oog wordt verwend. De inbreng van verlichtingsfabrikant ZUMI voegt sterke lichteigenschappen toe aan CURVY. Zo zorgt CURVY voor een lichtoutput van tweemaal 800 lumen en zijn de lichtkleuren 2700 en 3000K verkrijgbaar. “De montage gebeurt via een eigen ontwikkeld systeem dat we ZUMI-POINT hebben genoemd”, legt Decavele uit. “Op zich niks nieuws onder de zon, het jack-systeem bestaat al langer maar we passen dit nu concreet toe. Simpelweg klikken en het geheel van CURVY kan eindeloos veel keren 360 graden gedraaid worden. We zijn tot een mooie oplossing gekomen, met een toegevoegde waarde in onze bestaande collectie en met een ecologische achtergrond. We blijven met ZUMI het verschil maken.”

CURVY is, op bestelling, beschikbaar in 17 kleuren.

Restantjes uit de steengroeve

Verdergaand op het ecologisch aspect stelt ZUMI de Zero Waste Collection voor, eveneens samen ontwikkeld met Danny Hoorelbeke en Wim Demoen. “Gaat een steenkapper met een mooi stuk steen aan de slag, dan is er altijd wel iets over dat niet meer gebruikt kan worden”, horen we bij ZUMI. “Wij gebruiken dat ‘afval’ en maken er mooie armaturen voor een tafel of een bureau van. Wat anders op de afvalberg komt, eindigt nu misschien op je bureau.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%