NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Een doorbraak in circulair bouwen met gevelstenen
Het droogstapelsysteem werkt met roestvrijstalen clips en spouwankers.

Een doorbraak in circulair bouwen met gevelstenen

Circulair bouwen is de toekomst. Momenteel worden bakstenen bij afbraak vaak gerecycleerd als granulaat voor wegenbouw of betonfabricage. Hoewel baksteen dus nooit afval wordt, ligt de ambitie van Wienerberger toch hoger dan deze vorm van ‘downcycling’. Ze zetten volop in op de mogelijkheid tot hergebruik van gevelstenen. Dat kan door het gebruik van kalkmortels voor traditioneel metselwerk. En nu is er ook het ultieme circulaire droogstapelsysteem ClickBrick, waarmee gevelstenen gemakkelijk gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden. ClickBrick Pure brengt met zijn handvormgevelstenen een innovatie in traditie.

ClickBrick Pure is een gevelsysteem om bakstenen droog op elkaar te stapelen. Het bestaat uit vlakgeslepen handvormstenen die aan elkaar worden gezet met rvs clips en verbonden worden met de achterconstructie via spouwankers. Zoals de term al aangeeft, komt er in het droogstapelsysteem geen mortel of lijm aan te pas, maar is het gebaseerd op een uiterst solide, mechanische verankering met roestvrijstalen clips en spouwankers. De plaatsing verloopt soepel en snel, en wordt niet beïnvloed door de weersomstandigheden, wat de timing van de uitvoeringsfase vergemakkelijkt. 

De gekalibreerde handvormstenen zien eruit als traditioneel gevelmetselwerk.

Droogstapelsysteem

ClickBrick Pure is een droogstapelsysteem waarbij de handvormstenen door klemwerking en hun eigen gewicht worden gestabiliseerd. Dat laat toe een ClickBrick-gevel op een eenvoudige en snelle manier te demonteren, zonder verlies of beschadiging van materialen. De gevel kan onafhankelijk van de rest van het gebouw verwijderd worden en ergens anders opnieuw opgebouwd. 

Wanneer de materialen het einde van hun levensduur bereiken, kunnen ze tot een zuivere materiaalstroom gesorteerd worden en zonder verontreiniging in een hoogwaardig recyclageproces verwerkt worden. 

Zoals traditioneel metselwerk

ClickBrick Pure-bakstenen zijn gekalibreerde handvormstenen, verkrijgbaar in verschillende kleuren. Door de horizontale schijnvoeg die aanwezig is, creëert men het beeld van traditioneel gevelmetselwerk.

Door ClickBrick Pure kan met een keramische gevelsteen een volledige circulaire gevel gemaakt worden met een traditioneel uitzicht. Omdat er tussen de stenen geen gebruik gemaakt wordt van kunststof voegen die gevoelig zijn aan vervorming, is er ook geen verloop zichtbaar in de gevels. Het resultaat is onderscheidende architectuur met een tijdloze esthetiek en een monumentale waarde.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details