NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Een heldere kijk op duurzame ramen
De school Aloysius Stichting in Eindhoven was het eerste gebouw dat werd uitgerust met de 100 procent gerecycleerde kunststof Phoenix-raamprofielen van Deceuninck.

Een heldere kijk op duurzame ramen

Er wordt vandaag wel wat verlangd van ramen met de bijhorende beglazing. Ook als architect sta je telkens voor die uitdaging: welk raam leent zich het best voor welk project, uiteraard rekening houdend met de vereisten – ook wat betreft circulariteit – en het budget? Enkele trends toegelicht.

Hoe kies je het juiste raam? Vooreerst zijn er de eisen op vlak van thermisch en akoestisch isolerende prestaties. Daarnaast zijn er de voorwaarden op vlak van inbraakveiligheid, windweerstand en de eisen op vlak van lichttransmissie. En dan is er uiteraard de esthetiek, met vooral een hang naar steeds slanker wordende profielen. Last but not least wint het aspect circulariteit steeds meer aan belang. En ook daar bieden de fabrikanten vandaag een passend antwoord op. 

Een Kömmerling pvc raam heeft een gemiddelde levensduur van 50 jaar en kan minstens 8 keer gerecycleerd worden.

WTCB-tool FENESTRio

Beginnen doen we met een handige online tool ontwikkeld door WTCB, kort voor Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf. Met FENESTRio, vorig jaar gelanceerd, kunnen architecten, aannemers en andere bouwprofessionals de aanbevolen prestatieniveaus voor vensters en hun vulpanelen bepalen conform de norm NBN B 25-002-1. Denk daarbij aan de bepaling van de aanbevolen prestatieniveaus voor de lucht- en waterdichtheid, voor de windweerstand en de schokbestendigheid van de vulpanelen. Als de vensters glazen vulpanelen bevatten, dan kan men met de applicatie bovendien het breuktype van de beglazing bepalen volgens de norm NBN S 23-002. Deze heel toegankelijke tool vind je op de website van WTCB en kan geraadpleegd worden op pc, tablet of smartphone. Na het invullen van enkele gegevens slaat de applicatie aan het rekenen. Zo wordt er gevraagd naar de postcode van het gebouw voor het bepalen van de referentiewindsnelheid, naar de ruwheidscategorie, referentiehoogte van het gebouw, het al dan niet aanwezig zijn van klimaatregeling en bescherming tegen afvloeiend water. Met de resultaten uit deze tool kan je een voorstel formuleren wat betreft het meest geschikte venstersysteem voor het bouwproject. Een handig en laagdrempelig hulpmiddel.  

Deceuninck’s hoogtechnologische recyclagefabriek heeft een capaciteit van 45.000 ton kunststof of 2,3 miljoen oude ramen per jaar. (Beeld: Valerie Clarysse)

Duurzaamheid en circulariteit

Het thema duurzaamheid, met de nadruk op circulariteit, is uiteraard zeer actueel. Met ReFrame lanceerde Kömmerling, het pvc-schrijnwerkmerk van de Duitse Profine Group, een profiel dat volledig uit gerecycleerd pvc bestaat. Concreet houdt dit in dat oude ramen verwerkt worden tot pvc-granulaat en geëxtrudeerd worden tot nieuwe raam- en deurprofielen, zonder in te boeten aan technische of esthetische kwaliteiten. Ook Deceuninck levert heel wat inspanningen op vlak van circulair bouwen. De Belgische producent verwerkt al jaren gerecycleerde kunststof in hun profielen, maar Phoenix is de eerste reeks die voor 100 procent uit gerecycleerde kunststof bestaat. Deceuninck wil zich met de Phoenix-reeks vooral richten op de evoluerende projectmarkt waar circulariteit in een hoog tempo aan invloed wint. “Bij Deceuninck zijn we in 2012 al gestart met recycleren. We namen toen een hoogtechnologische recyclagelijn in onze compounding site in Diksmuide in gebruik”, aldus Tom Driessens, Materials & Sustainability Business Manager bij Deceuninck. “In 2018 verviervoudigden we onze recyclagecapaciteit tot 45.000 ton kunststof. Dat zijn 2,3 miljoen ramen die jaarlijks niet worden gestort of verbrand. 

De Elegante kunststof- en Decalu aluminiumraamprofielen van Deceuninck zijn nu ook verkrijgbaar met Fineo vacuümglas.

Met deze inspanningen is Deceuninck voorbereid op de toekomstige vereisten voor de bouwsector, aangezien het gebruik van een maximaal percentage aan gerecycleerd materiaal de norm wordt.” Deceuninck selecteerde het minimalistische Infinity design uit de Elegant-reeks als design voor de Phoenix-lijn. Circulaire profielen in kunststof met een eigentijdse look, die klaar zijn voor een duurzame toekomst.

Het slanke Max Light profiel van Aliplast in een 90 graden glas op glas verbinding. Realisatie: Alvuno.

Slank en elegant

Ook het Belgische Aliplast Aluminium Systems, gespecialiseerd in aluminium ramen en deuren met 25 jaar lakgarantie, engageert zich om steeds te zoeken naar nieuwe oplossingen voor circulair bouwen. Daarom beschikken ze over een Cradle-to-Cradle certificaat op verschillende systemen. Daarnaast wordt er volop ingezet op een andere uitgesproken trend, namelijk die van minimalistische esthetiek in combinatie met een maximale lichtinval. Slank en elegant is het motto, zo ook met de recente Max Light-profielen met smalle aanzichtbreedte van 35 millimeter. De profielen garanderen een hoge thermische isolatie, zeker in combinatie met driedubbel glas waarbij men een Uw-waarde kan bekomen van 0,97 W/m²K. De serie omvat zowel oplossingen voor ramen, deuren als schuiframen en is verkrijgbaar in vier stijlvarianten die je trouwens ook onderling kan combineren, met bijvoorbeeld een Modern-profiel voor de kader en Steel voor de vleugel. Net daarom leent deze reeks zich uitermate voor architecturale projecten met een eigen signatuur. Reynaers Aluminium speelt in op deze trend met SlimLine, verkrijgbaar in drie designvarianten en twee isolatieniveaus. Nog meer architecturale oplossingen met de Deceunick Elegant kunststof- en Decalu aluminiumraamprofielen die nu ook met Fineo vacuümglas worden aangeboden. Dit is het resultaat van een strategisch partnerschip tussen Deceuninck en AGC Glass Europe. Stefan Lips, sales director Fineo bij AGC Glass Europe: “Met het Fineo vacuümglas bieden we een oplossing vanaf 6 millimeter dik die qua karakteristieken vergelijkbaar is met en zelfs beter dan driedubbele beglazing, maar slechts twee bladen telt.” Ideaal voor riante glaspartijen waarbij het gewicht binnen de perken moet blijven.    

(Beeld: Schüco International KG)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details